Reklama

Reklama

VOD (1)

V rádiu hraje Jefferson Airplane, píše se rok 1967 a Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg), profesor fyziky na klidné univerzitě na Středozápadu se právě dozvěděl, že ho jeho žena Judith (Sari Lennick) opouští. Zamilovala se do jednoho z jeho okázalejších známých, Sye Ablemana (Fred Melamed), který na ni působí rozhodněji než nesmělý Larry. V bytě s nimi bydlí jeho věčně nezaměstnaný bratr Arthur (Richard Kind), Larryho syn Danny (Aaron Wolff) je neustále v potížích a dcera Sarah (Jessica McManus) krade Larrymu peníze z peněženky a spoří na plastickou operaci. Anonym se ho snaží připravit o místo, jeden ze studentů ho uplácí a současně vydírá a sousedka odvedle ho mučí tím, že se opaluje nahá. Zoufalý Larry se vydá s prosbou o pomoc za třemi různými rabíny, aby mu pomohli vypořádat se s jeho problémy a stát se lepším člověkem. Seriózním mužem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (431)

H34D 

všechny recenze uživatele

Larry chce být seriózní muž, ba co víc, Larry si musí zachovat chladnou hlavu, aby ji neztratil ve změti absurdních situací, do kterých ho vychytralí Coeni staví. Jako emocionálně chudá ovečka, či s praktickým životem nekompatibilní podivín však nepůsobí, protože společnost kolem něj je na chlup stejná a vtip tedy vzniká až v divácké mysli při komparaci světu na obrazovce a světu, v němž žijeme. Vtip je to však velice subtilní, s Coenovským rukopisem, ale bez opravdového naboje. Film totiž na druhou stranu chce fungovat i sám o sobě (chce, aby v něm řešená témata měla svou výpovědní hodnotu), proto si udržuje bytelný kontakt s všední realitou a proto ve výsledku není příliš "ani v oko, ani v řiť"... 6/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Arthur závidí bratovi, že mu Boh dal všetko, čo musí šťastný muž mať. A možno Larry závidí bratovi jeho bezstarostnosť a mentálnu poruchu, vďaka ktorej je zbavený zodpovednosti za všetko, za čo musí byť zdravý chlap zodpovedný. Táto scéna ale nasleduje po sérii sekvencií, vďaka ktorým vnímame Larryho život ako jednu veľkú mizériu. Doma teenageri, podvádzajúca manželka, onen brat, nejaká tá autonehoda, vyhrážajúci sa študent a odpovedí sa u rabínov skrátka nedočká, jedine že by sa na svet začal pozerať inou perspektívou. Ale je to možné, keď na zmenu perspektívy nie je vôbec životný priestor? Coenovci si nakrútili Seriózneho muža len tak pre seba, film má nulový divácky potenciál, takpovediac je určený skôr len pre ich tvrdé fanúšikovské jadro a Židov v ňom, ktorí budú mať z filmu asi viac. V podstate je zázrak, že film mal nejakú medzinárodnú distribúciu. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Film Seriózní muž, horšímu hodnocení zde navzdory, považuji za jedno z nejlepších děl bratří Coenů. Tento snímek nemá ambice oslovit tolik diváků jako jiné skvosty z jejich předešlé tvorby. Vždyť kolik lidí může zajímat obyčejná životní krize muže žijícího v židovské komunitě. Řekl bych že jej natočili sobě pro radost. Ale o to lepší předvedli výkon, zejména při psaní scénáře. Hlavní hrdina tentokráte netápe uprostřed kriminální zápletky, ale ve svém vlastním životě a v jeho elementárních jistotách. Snaží se v příkoří která ho potkávají najít nějaký smysl, řád. Při jeho hledání jej doprovázejí typické coenovské postavy, jež mu udílejí rady, nerady. A když už se zdá, že se snad vše v dobré navrací, vše je jinak. Vynikající scénář, plný jinotajů a jemného humoru, který ale rozhodně nepotěší diváky jež mají rádi jednoznačné a uzavřené konce. ()

Janek 

všechny recenze uživatele

Coeni letos dávají divákům pěkně po držce. Kompozičně né uplně nepodobné Big Lebowskému, na hlavního hrdinu se nabalují problémy a on se je za chodu snaží řešit; s tím rozdílem, že zde chybí vševědoucí kovboj, a právě hrátky s rámcem se mi na Serious Man velmi líbili, žádný zde totiž není. Film se bude odsuzovat hlavně kvůli jeho tempu. Nicméně práce s herci, s detaily a s momenty je u Coenů bezkonkurenční. Pro mě zatím nejlepší film letos. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Zavání to sice trochu neuceleností, ale přesto musím konstatovat, že takto jsem coenovský film nehltal od Big Lebowského. Je zde patrný jistý Allenovský nádech, což však souvisí nejspíš s tématikou, kterou bratři Coenové zvolili. Očekával jsem zklamání, pouhou odlehčenou komedii (film tak sám sebe v traileru prezentoval), a dostalo se mi psychologické studie jednoho muže, který se (ve filosofickém (a snad i matematickém) smyslu) cítí ve světě ztracen, místy velmi vtipně doplněnou humorem. Nicméně zcela chápu zdejší hodnocení (v současnosti 69%), neboť tento film nemůže být pro každého... ()

Galerie (45)

Zajímavosti (7)

  • Je nejasné do jakého roku byl film situován; Rabín Scott má v kanceláři kalendář roku 1967, ale výběry the Columbia House zmiňované Dickem Duttonem (Santanův "Abraxas" a Creedence Clearwater Revival's "Cosmo's Factory") byly vydány v roce 1970. (c.tucker)
  • Právník přes trestní právo, kterého si Larry najal, Ron Meshbesher, je skutečný oblastní právník z Minneapolis. Je z firmy Meshbesher and Spence. Adresa na obálce Larryho účtu je skutečná aktuální adresa jeho praxe. (c.tucker)
  • Když Larry nahlížel do archu se známkami během konce filmu, bylo poslední jméno Mary Zophres. Zophres je kostýmní návrhářka tohoto filmu. (c.tucker)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama