Reklama

Reklama

Plavčík na sladké vodě

  • USA Steamboat Bill, Jr. (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý student (Buster Keaton) se rozhodl navštívit svého otce, kterého nidky neviděl a který je kapitánem malého parníku. V přístavu se setká s dívkou, kterou zná ze své školy a která je dcerou kapitána většího, úspěšnějšího parníku. Kapitáni si přes své děti vyřizují konkurenční spory a netuší, že se řítí přírodní katastrofa. (Rosana)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (33)

anais 

všechny recenze uživatele

Přes hodinu trvající čekání na závěrečnou destruktivní scénu, v níž Buster Keaton předvede své akrobatické schopnosti. Obě části (před a během destrukce městečka) jako by spolu ani nesouvisely, a byly slepeny jen za účelem natažení děje. Ten je v podstatě nudný, a zachraňuje ho jen Keatonův geniální výraz v obličeji (scéna s nakupováním klobouku “mluví“ za vše). Závěrečná scéna v níž létají stromy, domy, i hlavní hrdina je naprostou satisfakcí za předchozí vatu. Moment, v němž na Bustera padá stěna domu je v jeho kariéře asi tím nejslavnějším. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Kvantita gagů s přibývajícími minutami narůstá, jejich kvalita neklesá, ale do dějin Plavčík stejně vešel megalomanským destruktivním finále, které dokládá, že se groteska může hravě sloučit prakticky s kterýmkoliv žánrem. Apendix: stěna domu padající skrz Friga byla v menším k vidění již ve filmu One Week. 80% ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Úprimne a seriózne :„Plavčík na sladkej vode je takmer až podpriemerný film s Busterom Keatonom” ! A nebyť záverečnej fázy s počasím, tak hodnotenie by bolo oveľa biednejšie, skĺzlo by na slabučkých 40 %. Sledovanie prvej trištvrte hodiny celovečerného filmu, kde sa v kuse handrkujú dvaja tvrdohlaví kapitáni, ktorí si nevedia prísť na meno, nie je nič, čo by stálo za reč, aj Frigo je počas tejto doby i so svojou frajerkou odsunutí na vedľajšiu koľaj. Po uplynutí tejto epochy ktorú tu dostatočne kritizujem, našťastie prichádza celkové vylepšenie a vytriezvenie, keď nebezpečný a nevyspytateľný prírodný živel prináša so sebou nepríjemné poveternostné podmienky, a vtedy lietajú všade navôkol nielen ľudia, ale aj budovy, ktoré dopadajú na Bustera tak tesne, že milimeter vedľa - je maximálna tesnotka. Všetko je tak do detailov prepracované, že najlepšie by bolo, aby pasáž, v ktorej sa z filmu stáva - katastrofický, mal svoj vlastný status krátkeho filmu, jednoducho, najmúdrejšie by bolo všetko predtým vyzmizikovať, len postaviť „Kamennú tvár” do EPICENTRA, ako sa popasuje s nepriazňou osudu ? Sakra, to by som hltal všetkými desiatimi, takto... ()

LuiCJ 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála starých celovečerných filmov, ktorý sa mi páčil a pri ktorom som nečakal kedy sa už konečne skončí. Veľmi sympatická komédia, ktorá až miestami pripomína grotesky Charlieho Chaplina. Nasmial som sa dosť. Dalo by sa povedať, že gagy a nešikovnosť Billyho Juniora, ma sprevádzali celým filmom. Aj počas hurikánu, ktorý mi efektovo na rok 1928 pripadal výborne spravený! Scény, v ktorých sa trhajú domy, PADAJÚ SKUTOČNÉ (odľahčené) STENY a lieta všetko naokolo, ma skutočne fascinovali. Je to zároveň môj prvý film s Busterom Keatonom, ktorý som videl. Paráda! ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

Většina filmu je taková standartní Busterovská zábava obohacená o poměrně poutavě vyobrazený vztah otce a syna, na konci se to stočí tak nečekaným směrem, že jsem mohl jen zírat a zase jednou Bustera obdivovat za to, co na poli kinematografie před sto lety předváděl. Taky se mi hodně líbil jailbreak s bochníkem chleba. Slabších 9/10 ()

Galerie (20)

Zajímavosti (12)

  • Film měl původně končit záplavou, ale producent na poslední chvíli rozhodl, že zvolí "pokornější typ kalamity" - hurikán. (everlong)
  • Tento film je společně s Frigo na mašině považován za poslední velký Keatonův film. Krátce poté podepsal smlouvu s MGM, kde panoval na place obrovský perfekcionismus, který Keatonovu kariéru pohřbil. (Kulmon)
  • Když si Buster Keaton vybírá se svým otcem v obchodě klobouky, jeden z nich velmi rychle sundá, jakmile mu jej prodavač nasadí na hlavu, a odhodí pryč. To je právě ten slamák, který je Keatonovou poznávací značkou a nosí ho ve většině svých "Frigo" filmů. (Morien)

Reklama

Reklama