Reklama

Reklama

Signum laudis

TV spot

Obsahy(1)

O rozkazech se nediskutuje. Ani o těch nesmyslných... Koncem první světové války jsou rakouští vojáci na ruské frontě těžce decimováni. Po smrti všech polních důstojníků se velení v bitvě ujme řácký kaprál Hoferik (V. Müller), který udrží pozice i za cenu nesmyslných ztrát na životech. Jeho slepá oddanost říši vyvolává opovržení jak u obyčejných vojáků, tak u Hoferikových nadřízených. Nově jmenovaný náčelník štábu, neschopný generál Berger (I. Prachař), však osobně dorazí na bojiště se svitou dalších důstojníků, aby v zájmu zvýšení morálky mužstva vyznamenal Hoferika Vojenskou záslužnou medailí Signum laudis (lat. Odznak chvály). Jednotka i s generalitou se však dostane do ruského obklíčení. Jediná cesta zpět do rakouského týla vede přes les, ve kterém se vyzná jen Hoferik. Dovést důstojnickou smetánku do bezpečí je však těžší, než si kdokoliv původně představoval. Pro slabosti a pochyby však nemá Hoferik žádné pochopení, a to ani když jde o generály… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (172)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy mě většinou míjí, ale tohle mi hodně sedlo. Hollý vše zručně vede, scénář má velice chytrou výstavbu včetně používání opakujících se motivů a morálních otázek, herecky je to obsazené skvělé, výchozí situace je komplexní, postavy jsou uvěřitelné a Hoferik i lehce psycholgicky načrtnutý (ale opravdu jen lehce), nad Liškovu hudbou se ani nemá smysl víc rozplývat a celé to působí dostatečně silný dojmem, který překonal má očekávání. Není až tak silný jako třeba u Démantů noci, které mám dlouho jako nepřekonatelný vrchol válečných filmů, ale pořád dostatečně nadprůměrný. Vadí mi jen urychlený přerod Hoferika v mocichtivého šmejda, která přijde sice opodstatněně, ale dost náhle vzhledem k tomu, jak moc má v oblibě koně a pak bez větších problémů udělá co udělá... Ale pořád to nevnímám jako velký problém. Určitě si od Hollého ještě něco pustím. 4* ()

ondra.kymla 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem vyrazil do filmového klubu a nebyl jsem zklamán. Film mě nakonec vzal a ponořil do děje. Největší překvapení pro mě bylo, když jsem zjistil že kaprál Hoferik ani zdaleka nebyl nějvětší šulin ve filmu :). Zajímavá hra se světly, která byla po celou dobu filmu a dodávala zajímavou válečnou atmosféru. ()

Reklama

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Pro mne neuveritelne herecke obsazeni .Ve filmu se objevi pouze jedna zena.Nezdala se,nesedela mi role pana Prachare jakozto generala-vrchniho velitele.Myslim si, ze na tento post mel byt vybran nekdo jiny.Blaha byl fantasticky, ukazal co v nem je. Scena kdy Vlado Muller zabiji palici kone je natocena velice pusobive, dojem z ni zustava velice silny. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci film na viac opakovaných pozretí, ktorý patrí medzi elitu vojnových filmov v našej produkcii. Müller je dokonalý, takisto ako aj scenár, výprava, na tú dobu odvážne dialógy a hlavne zobrazenie boja, ktoré by sa vtedy vyrovnalo akémukoľvek filmu. Jediným mínusom bola snáď až príliš heroická hudba a malá minutáž. 75%. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Kdykoliv se scénárista Jiří Křížan pustil do válečné tématiky dopadlo to velmi dobře. Signum Laudis je snad kromě Švejků jediný film v kulisách první světové války co si vybavím. Díky kvalitní produkci a hlavně režii Martina Hollého se scénář dočkal velice důstojného zpracování, díky němuž válečné prostředí působí opravdově a neošizeně. Film je také přehlídkou velmi dobrých hereckých výkonů představitelů výtečně napsaných postav. Samozřejmě nejvíce pozornosti strhnul Vlado Müller coby naivně úslužný kaprál Hoferik, ale ve vedlejších rolích vynikají i Josef Bláha nebo Ilja Prachař. Depresivní atmosféru zdatně dotváří i hudební motivy Zdeňka Lišky, pro mě největší osobnosti české filmové hudby. V rámci tuzemské tvorby odivuhodný počin. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (15)

  • Ve filmu je scéna, kdy se má Hoferik (Vlado Müller) poprat s Reischlem (Jan Skopeček). Skopeček měl z mohutného a silného Müllera strach, a tak když byl režisér, po několikerém opakování záběru, konečně spokojen, slíbil Müller Skopečkovi jako bolestné čočku, která tehdy v Praze nebyla. Po nějaké době sledoval Skopeček se svou manželkou televizi, kde se shodou okolností objevil právě Vlado Müller, načež se Tichánková důvěrně naklonila k manželovi a pronesla: „Došla nám čočka, měl by sis zase nechat dát od Vlada přes hubu“. (cundak)
  • Ve filmu se baví vojín Steiner (Jan Pohan) s vojínem Konopáskem (Jan Skopeček) o svém synovi, kterému je jedenáct let. "Steinere, tahle válka jednou skončí, ale až vyroste další bojová síla, tak může bejt druhá...to bude mít tvůj kluk akorát správnej kaprálskej věk...to zní pěkně...kaprál Steiner." Jasný odkaz na desátníka Steinera, hlavního hrdinu filmu Železný kříž, kterým je Signum Laudis inspirováno. (Slimak)

Reklama

Reklama