Reklama

Reklama

Signum laudis

TV spot

Obsahy(1)

O rozkazech se nediskutuje. Ani o těch nesmyslných... Koncem první světové války jsou rakouští vojáci na ruské frontě těžce decimováni. Po smrti všech polních důstojníků se velení v bitvě ujme řácký kaprál Hoferik (V. Müller), který udrží pozice i za cenu nesmyslných ztrát na životech. Jeho slepá oddanost říši vyvolává opovržení jak u obyčejných vojáků, tak u Hoferikových nadřízených. Nově jmenovaný náčelník štábu, neschopný generál Berger (I. Prachař), však osobně dorazí na bojiště se svitou dalších důstojníků, aby v zájmu zvýšení morálky mužstva vyznamenal Hoferika Vojenskou záslužnou medailí Signum laudis (lat. Odznak chvály). Jednotka i s generalitou se však dostane do ruského obklíčení. Jediná cesta zpět do rakouského týla vede přes les, ve kterém se vyzná jen Hoferik. Dovést důstojnickou smetánku do bezpečí je však těžší, než si kdokoliv původně představoval. Pro slabosti a pochyby však nemá Hoferik žádné pochopení, a to ani když jde o generály… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (172)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Meděná veža se mě líbila určitě víc. Signum laudis je upřímná výpověď o tom jak jsme kdysi jako národ vedli válku. Krutá freska na téma, jak se odvaha u nás nevyplácí. Vlado Müller fantastický. Stejně tak mě zaujaly dva protipóly aristokraticky dokonalý Jiří Kodet/ alkoholová troska Josef Bláha. Člověk kouká jako zjara, co se v Československu dokázalo kdysi urodit a v televizi se to nevysílá a nevysílá. 80% ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Absurdita války a zkurvenost lidské povahy v celé své odpornosti aneb 1. světová válka rovnou z první linie, kde zákopové peklo není nic ve srovnání s psychickými pochody oficírské elity, atrofující to pýchy rakousko-uherského mocnářství v předvečer jeho zániku. Prvotřídní herci, zajímavá hudba a důkaz, že k natočení silného filmu monstrózní rozpočet nepotřebujete. A Müllerův Hoferik? Smutný hrdina a zároveň prvotřídní hovado. 4 a půl* ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VOJÁK SE VOJÁKEM MUSÍ NARODIT...“ /// Koncert (hereckej) Vlado Müllera mezi špičkovým obsazením – vod Bláhy po Zedníčka. Pohled do Rakousko – uherský armády během 1. světový. Úpadek morálky a disciplíny … tady jde o tu myšlenku, hrdinství, zbabělost a charaktery, jak hezky vyplouvaj na povrch. Nejen díky válce, ale i kvůli monarchii. Takže – Müller, charaktery a myšlenka: ŠPIČKOVÝ! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Na lidi seru, ale vidět umírat koně… 2.) Přišel za mnou ,,starej“, že prej budu povýšenej. Jo a taky metál že mi daj… /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Máš mě rád?" – ,,Podle rozkazu, pane hejtman." Na tomhle vynikajícím válečném dramatu mě pokaždé fascinuje kromě jiného ta skrytá ironie až sarkasmus. Alespoň na mne působí Signum laudis místy jako tragikomedie, zejména přes postavu pijanského hejtmana Bruna v podání Josefa Bláhy (naprostý vrchol jeho herectví). Třeba jeho drsná rozmluva s kaprálem Hoferikem (rovněž vynikající Vlado Müller) ve vyhořelých troskách a s notorickým popíjením kořalky budí ve mne hrůzu i pocit komičnosti zároveň. Ale asi takový byl záměr, protože celý snímek nepředstavuje v souvislostí s tématem 1. světové války žádný "hraný dokument", ale poukazuje na stupňující se absruditu a nesmyslnost uprostřed armády na čele s absurdně poctivým kaprálem. Ten plní s pýchou na ocenění páně císaře (Signum Laudis = znamení chvály) každý rozkaz, včetně ztrát na důležitém válečním "majetku" (vojáci, koně). Ve chvíli brutální scény s rozmlácení koní docela hnusné, jinak tomuto skvěle propracovanému snímku nelze nic vytknout, protože zapůsobí jak drsnými bojovými scénami, tak luxusním herectví většiny protagonistů (dále např. Ladislav Frej, Radovan Lukavský), stylově laděnou výpravou, kamerou, hudbou Zdeňka Lišky i občasnými nadsázky v drsném příběhu. 95% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Léta jsem Signum laudis chtěl vidět, ale pořád se nabízelo něco jiného a jednu dobu zase nebyla k sehnání koukatelná verze filmu. Díkybohu za VOYO, jež jsme si doma nedávno předplatili, těch českých skvostů je tam celá řada.  Po velkolepém bitevním začátku jsem si  chvíli musel zvykat na lehce  volnější tempo s mnoha dialogy, nicméně depresivní atmosféra nijak neřídla a  jako protiválečný film je Signum laudis skutečně působivý.  Absence jakékoliv výraznější kladné postavy nepříjemnou náladu filmu jen podtrhuje a zdrcujícím způsobem  vygradovaný cynický závěr (vybíjení koní, poprava, zrada) zapůsobí jako chvíle  děsivého ticha po výbuchu šrapnelu v plných zákopech.  Velmi silné čtyřhvězdí. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (15)

  • Premiéra filmu sa konala 30.1.1980 v Bratislave v kine Slovan. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Natáčanie snímky prebiehalo od 24.10.1979 do 7.1.1980 v Mostecku a okolí. (dyfur)
  • Slovné označenie "Signum Laudis" znamená v preklade "vec cti". (Jello Biafra)

Reklama

Reklama