Reklama

Reklama

Signum laudis

TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

O rozkazech se nediskutuje. Ani o těch nesmyslných... Koncem první světové války jsou rakouští vojáci na ruské frontě těžce decimováni. Po smrti všech polních důstojníků se velení v bitvě ujme řácký kaprál Hoferik (V. Müller), který udrží pozice i za cenu nesmyslných ztrát na životech. Jeho slepá oddanost říši vyvolává opovržení jak u obyčejných vojáků, tak u Hoferikových nadřízených. Nově jmenovaný náčelník štábu, neschopný generál Berger (I. Prachař), však osobně dorazí na bojiště se svitou dalších důstojníků, aby v zájmu zvýšení morálky mužstva vyznamenal Hoferika Vojenskou záslužnou medailí Signum laudis (lat. Odznak chvály). Jednotka i s generalitou se však dostane do ruského obklíčení. Jediná cesta zpět do rakouského týla vede přes les, ve kterém se vyzná jen Hoferik. Dovést důstojnickou smetánku do bezpečí je však těžší, než si kdokoliv původně představoval. Pro slabosti a pochyby však nemá Hoferik žádné pochopení, a to ani když jde o generály… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (172)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Sevřená, naléhavá a působivá moralita. Hollý vystavěl prohnilé panoptikum velení Rakousko-uherské armády, zvěčnil pár velmi silných scén (především Königovo právnické kázání k Hoferikovi je brilantní) a vytvořil méně bombatickou analogii Kubrickových Stezek slávy – univerzální kritiku militarismu, zbabělosti a podlosti pánů, kteří neváhají hnát pěšáky na jatka pro svůj vlastní prospěch. Osobně mě rozčilovala jen syntetitčnost Liškovy hudební stopy, která se do jinak striktně dobového snímku prostě nehodí. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

UPDATE 2021: Ano ano mistrovský výkon Velkého  Vlada. ----- Jak to, že před 30 lety to šlo s pár skorokaskadéry, barrandovským fundusem, něco výbuchy a pořádným nánosem bláta ... a teď to nejde ani za 80 milionů? Hmmm? Skvělý malý film o jednom velkem egu, které přivede do záhuby celou jednu jednotku. Vlado Muller je Tarantinův Panchart jak vyšitý. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Skvělé válečné drama s nezapomenutelným hereckým obsazením. Když pominu Vlada Mullera, tak na mě nejvíce zapůsobil Josef Bláha v roli cynického a věčně ožralého kapitána Koniga - jeho rozmluva s kaprálem Hoferikem v pozadí rozpadlýho baráku a popíjení flašek ve spojení s Liškovou nevtíravou hudbou je opravdu hodně silná a dechberoucí scéna, kterou mám snad z celého filmu nejradši. Je obrovská škoda, že panu režiséru Hollýmu film tehdejší cenzura vystříhala. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No vida, tak se dá i v dnešní době vidět ještě kvalitní válečný respektive protiválečný film, a dokonce i s tématikou až ne tolik často ve filmech zobrazované první světové války. Chce to jenom zabrousit trochu do minulosti, a můžete při tom zůstat i v našich luzích a hájích a nemusíte si pouštět rádoby spektakulární ptákárny typu 1917. Tenhle kousek mi dlouho unikal a za mě nakonec vesměs spokojenost. Některý věci ke konci mi přišly trochu urychlený a samoúčelný, ale jinak kvalitní mrazivá exkurze do hrůz první války. Fanatik Hoferik který se stane obětí toho co si sám nastavil je naprosto přesný. Film určitě nedoporučuji milovníkům koní.70% ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších protiválečných filmů, které kdy v bývalém Československu vznikly. Upřímně, po dramatické stránce to v jednotlivých částech značně kolísá a chvílemi to působí i nechtěně vtipně, ale svoji základní myšlenku si to drží od začátku do konce, proto se malá žánrová nevyváženost dá tvůrcům odpustit. Nicméně tento film stojí na hereckých výkonech, zejména Vlado Müller v roli fanatického kaprála, pro kterého jsou vyznamenání cennější než jeho život, exceluje, ale i další zúčastnění tu podávají skvělé výkony, zejména Josef Bláha, který v tomto filmu podal jeden ze svých nejlepších výkonů. Moje hodnocení 75%. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (15)

  • Slovné označenie "Signum Laudis" znamená v preklade "vec cti". (Jello Biafra)
  • Hodnost šikovatel vychází z vojenského útvaru – šiku neboli formace skupiny vojáků. Používal se i německý výraz „feldwebel“, defacto se jedná o hodnost seržanta. (sator)
  • Scenárista Jiří Križan dostal za film cenu Klementa Gottwalda, tu ale odmítl převzít z odvodněním, že Gottwald podepsal jeho otci v 50. letech trest smrti. V podstatě zázrakem za to nebyl potrestán a dál zůstal jako dramaturg na Barrandově. (sator)

Reklama

Reklama