Reklama

Reklama

Signum laudis

TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

O rozkazech se nediskutuje. Ani o těch nesmyslných... Koncem první světové války jsou rakouští vojáci na ruské frontě těžce decimováni. Po smrti všech polních důstojníků se velení v bitvě ujme řácký kaprál Hoferik (V. Müller), který udrží pozice i za cenu nesmyslných ztrát na životech. Jeho slepá oddanost říši vyvolává opovržení jak u obyčejných vojáků, tak u Hoferikových nadřízených. Nově jmenovaný náčelník štábu, neschopný generál Berger (I. Prachař), však osobně dorazí na bojiště se svitou dalších důstojníků, aby v zájmu zvýšení morálky mužstva vyznamenal Hoferika Vojenskou záslužnou medailí Signum laudis (lat. Odznak chvály). Jednotka i s generalitou se však dostane do ruského obklíčení. Jediná cesta zpět do rakouského týla vede přes les, ve kterém se vyzná jen Hoferik. Dovést důstojnickou smetánku do bezpečí je však těžší, než si kdokoliv původně představoval. Pro slabosti a pochyby však nemá Hoferik žádné pochopení, a to ani když jde o generály… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (172)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Buď, anebo. Vzestup a pád kaprála Hoferika na pozadí válečných událostí během první světové války je symbolickým poselstvím o nevypočitatelnosti mocných. Někdy je lepší být živým zbabělcem, než mrtvým hrdinou. Excelentní Vlado Müller v titulní roli, následovaný neméně skvělým Bláhou, Prachařem, Kodetem, Zahajským a dalšími. Jeden z nejlepších československých filmů vůbec. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Překvapivě kvalitní válečné drama, které nestojí na bitevních scénách, ale na psychice vojáků. V tomto případě především na kaprálovi ve skvělém podání Vlado Müllera: ten je prototypem poslušného, oddaného, fanaticky zaslepeného poddůstojníka, snažícího se zavděčit nadřízeným, konajícího rozkazy bez pochybností a bez lítosti, pyšného, přesvědčeného o naprosté oprávněnosti veškerého svého počínání. Jakkoliv taková postava otevírá divákovi kudlu v kapse, v závěru musíme kaprála při jeho bezelstné, nechápající naivitě litovat. Silný, dobře obsazený film bez zbytečného patosu, který je kupodivu (vzhledem k době vzniku) oproštěn od veškeré ideologie či propagandy. 80% ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

UPDATE 2021: Ano ano mistrovský výkon Velkého  Vlada. ----- Jak to, že před 30 lety to šlo s pár skorokaskadéry, barrandovským fundusem, něco výbuchy a pořádným nánosem bláta ... a teď to nejde ani za 80 milionů? Hmmm? Skvělý malý film o jednom velkem egu, které přivede do záhuby celou jednu jednotku. Vlado Muller je Tarantinův Panchart jak vyšitý. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Vyčistit kvéry,a fofrem!"To je jeden z mnohých rozkazov, ktoré kaprál Hoferik vrieska do uší svojim vojakom. Vojaci ho nemajú radi a dôstojníci naňho serú. Napriek tomu, je to on, kto v rozhodujúcich chvíľach vie čo, kde a ako. Životná úloha V.Mullera v jednom z naších najlepších filmov, ktoré u nás vznikli. Slovenský režisér M.Hollý to natočil výborne, herci to výborne zahrali a hudbu zložil ostrieľaný Z.Liška. Film obsahuje pár nezabudnuteľných scén a hlavne dialóg pred popravou má pre mňa zvlášne čaro... Pane heitman, vy víte, že jsem nevinný. Vyser se na to! A co moje vyznamenaní signum laudis? Na to se taky vyser. Buď statečný!...90%. ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších protiválečných filmů, které kdy v bývalém Československu vznikly. Upřímně, po dramatické stránce to v jednotlivých částech značně kolísá a chvílemi to působí i nechtěně vtipně, ale svoji základní myšlenku si to drží od začátku do konce, proto se malá žánrová nevyváženost dá tvůrcům odpustit. Nicméně tento film stojí na hereckých výkonech, zejména Vlado Müller v roli fanatického kaprála, pro kterého jsou vyznamenání cennější než jeho život, exceluje, ale i další zúčastnění tu podávají skvělé výkony, zejména Josef Bláha, který v tomto filmu podal jeden ze svých nejlepších výkonů. Moje hodnocení 75%. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (15)

  • Scenárista Jiří Križan dostal za film cenu Klementa Gottwalda, tu ale odmítl převzít z odvodněním, že Gottwald podepsal jeho otci v 50. letech trest smrti. V podstatě zázrakem za to nebyl potrestán a dál zůstal jako dramaturg na Barrandově. (sator)
  • Film získal Velkou cenu na 22 Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. (M.B)
  • Slovné označenie "Signum Laudis" znamená v preklade "vec cti". (Jello Biafra)

Reklama

Reklama