Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pražský Žižkov koncem třicátých let. Hubert Hrabě, zvaný Fešák, si v dobách nezaměstnanosti vydělává svým šarmem a chytrou hlavou. Šikovné obchůdky a podnikání provádí za hranicí zákona, ovšem tak, aby neuvízl v některé z rafinovaných pastí policejního inspektora Mourka. Ten si vzal do hlavy, že Huberta dostane za mříže. Fešákovi tak nezbývá nic jiného než se svého úhlavního nepřítele zbavit. Vymyslí proto skvělý „podraz"… Komedii s nostalgií starých dobrých časů natočil v roce 1984 režisér Ivo Novák podle námětu Pavla Hanuše. Příběh žižkovského frajera možná připomene Markovy a Sequensovy Hříšné lidi Města pražského či Vabank polského režiséra Machulského. Autorům se podařilo natočit zábavný film ze zajímavého prostředí s přitažlivými hrdiny. Mimořádně šťastné bylo obsazení titulní role Karlem Heřmánkem, který svého hrdinu obdařil nonšalancí žižkovského světáka. Také Petr Kostka výborně ztvárnil roli mazaného a zavilého policisty Mourka. Panoptikum starého Žižkova zalidňují další figurky – funebrák Eman v podání Pavla Zedníčka, majitel pokoutní zápasnické arény Pašek (J. Somr), hromotlucký povaleč Karel (P. Nový) a fízlové Skákal a Holendr, které hráli Otto Lackovič a Jan Teplý. Emanovu nastávající – vnadnou a energickou Madlenku – ztvárnila Laďka Kozderková, která zároveň nazpívala ústřední píseň Petra Hapky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (181)

topi 

všechny recenze uživatele

Karel Heřmánek a jeho další životní role po Smrti krásných srnců. Atmosféra Žižkova 30. lét minulého století se Ivo Novákovi dokonale podařila zachytit a Petr Hapka se postaral o dokonalou dobovou hudbu (je vidět, že byl žákem mistra Zdeňka Lišky a dokázal k filmům, ke kterým dělal hudbu přesně navodit atmosféru oné doby, ve které se film odehrával, tak, jak to dělával i mistr Liška). Výborné figurky ztrvárnili také policejní inspektor v podání Petra Kostky a Lubomír Lipský jako zlodějíček, který si hraje na schizofrenika a nesnáší policajty. Další role jsou také trefně obsazeny a zahrány dokonale. Pohodovej film. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Fešák Hubert a sním Karel Heřmánek posiela správu cez oceán Newmanovi a Redfordovi, aby ho zobrali do party. S jeho nápadmi by určite neprehlúpili. Konkrétne ale tento jeden sa tvári viac elegantne, akým v skutočnosti je. Je to akosi zbytočne zašmodrchané a nie tak vypointované, ako som celý film očakával. Škoda, že nevznikla s touto postavičkou celá séria malých podvodíkov, rád by som si ich pozrel (alebo vznikla a ja o tom neviem?). Čistá komercia, ktorá napríklad cez také sviatky určite v televízii poteší. ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Kdo mě zná nebo třeba jen sleduje tady na databázi, tak moc dobře ví, že komedie je žánr, jemuž se věnuju jen zřídka. A těmi výjimkami bývají zejména staré české komedie, na něž nedám dopustit už jen pro starou školu našich úžasných hereckých umělců, ke kterým by měli všichni současní bezmezně vzhlížet. Semtam ale bohužel nechtěně narazím na komedii s nepříliš poutavým tématem, a tak se stane, že je největším a mnohdy bohužel i jediným pozitivem jen další odškrtnutá klasika. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Příjemné koukání se sympaťo hercema a poutavou aťmoškou kriminálních živlů 30. let. Vychcanost z Fešáka Huberta jen čiší a je to prostě stylové. Sice to všechno až moc smrdí Prahou, ale mě zas smrdí nohy. Akorát teda Lipskýho jsem nikdy nemusel a i když tohle je jedna z jeho lepších rolí, stejně furt nic moc... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ivo Nováku a Karle Heřmánku, doživotní díky ! Kdo tu na Žižkově vyrůstal, tak na takový frajery narážel v místních hospodách dnes a denně a hodně a hodně ho ovlivňovali...."Stopy bot zná dláždění jen zřídka, smejvá je déšť i čas. Z otisků bot frajerů však kouká navždycky žižkovskej vzkaz"....... Néé to může bejt jak chce, ale žižkovskejm klukům nesahá nikdo ani po kotníky. Tohle je prostě oda na frajerství i dřívější žižkováctví, chlap co má v katích nasráno a sebevědomí v minusu zkrátka nepatří na Žižkov. Kolegyně Faidra, luxusní koment. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Automobil, kterým ve filmu jezdí ředitel Union banky Bohumil Kropas (Jiří Holý), je 12válec kabrio sedan Hispano Suiza J12 (Francie) s motorem o obsahu 9 500 ccm. Vmax = 185 Km/h. (PavelKral)
  • Eva Hudečková propůjčila svůj hlas kolegyni Zoře Ulle Keslerové. (pávek)

Reklama

Reklama