Reklama

Reklama

Epizody(3)

Znalec černé magie Ivan Trojan a policejní komisař Jiří Dvořák pátrají po pachateli série rituálních vražd. Napínavý kriminální příběh inspirovaný existencí tajemné Ďáblovy bible. (Česká televize)

Videa (3)

TV spot 2

Recenze (436)

Jinny 

všechny recenze uživatele

Ďáblova lest má svoje nedostatky, je příliš rozvleklá a konec jako by vypadl z jiného filmu, na druhou stranu ale působí mezi současnou televizní tvorbou, kterou víceméně tvoří "příběhy ze života", velmi osvěžujícím dojmem. Své čtyři hvěhdy si možná zaslouží s odřenýma ušima, ale troufám si říct, že tak dobře odvedenou televizní práci u nás hodně dlouho neuvidíme. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem notnout chvíli přemýšlel o čtverce, ale nebudu zbytečně měkkej jen kvůli tomu, že je to český film se zajímavou tematikou. Jedná se o regulérní okultistickou kriminálku se moc fajn zápletkou, přičemž první s podtitulem Noc hadů je vynikajícím úvodním dílem, který navnadí neskutečným způsobem. Bohužel danou kvalitu Jiří Strach a především Arnošt Vašíček nejsou schopni udržet, takže v prostřední části Vražedný kód se setkáváme s enormní dávkou scénáristické naivity a lajdácké zkratkovitosti, jež hraničíc s trapnosti sráží tento díl na úroveň podprůměrné televizní břeče. Situaci trochu zachraňuje finále s názvem Brána nebes, ale ani ta zdaleka nedosahuje levelu nastoleného prvním dílem, takže celkově jsem z výsledku docela smutný a hodnotím za tři relikvie, ale abych jen nebečel, tak jako český televizní film můžu tuto nadprůměrně herecky obsazenou minisérku i doporučit. Pozn.: dostupné ke zhlédnutí na webu ČT. 69% Update: Doporučuju ještě lepší volné pokračování Ztracená brána. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Tak předně - záhadolog Vašíček by udělal záhadu i z rohlíku tvaru C (že by ho vyráběla sekta posedlá pravěkým kultem luny = ansa lunata už v eneolitu, či turecké šedé eminence, či komunistické frakce zhmotňující v něm podobu srpu?), jeho scénář a přebujelá "mysterióznost" je spíš tématem pro bulvární plátky, ne tématem pro trojdílný film. Všude samý satan, fantasmagorie, hadi... Ale Strach, jakkoli nechápu jeho volbu natočit něco podobného, se s režií vypořádal dobře a herce ukočíroval. Tradičně skvělému Trojanovi zdatně sekunduje výborný Dvořák. Občasné přiblížení se žánrovým libůstkám kvituji s povděkem, no k lepšímu hodnocení by museli tvůrci přizvat k napsaní scénáře úplně jinou sortu, než jakou je Vašíček. Ortel - je to sice uhozené, až se mi uši červenají, ale za první dva díly ty 3* dám. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

DÍL PRVNÍ: NOC HADŮ - CITÁT - Mám dovolenou, sakra.......... Ivan Trojan (Runa) jako specialista přes Satanské symboly. Já jsem spokojen z touto Českou tvorbou. Satanismus, reinkarnace, Ďábelská bible, tajemno a to vše zahaleno do detektivního hávu. Detektiv Sumara (Jiří Dvořák) není žádný hodný detektiv, naopak je to celkem problémový člověk a má si své mouchy. Profesor Runa se na čas stává jeho poradcem přes okultismus. Této dvojici to padne a když se k nim přidává svérázná policistka Lenka Šímová (Anna Geislerová), máme tu celkem slušný potenciál na dobrý příběh. CITÁT - Tharos je jen obráceně Soraht......... DÍL DRUHÝ: VRAŽEDNÝ KÓD - CITÁT - Chcete mě obvinit z toho, že jsem ji na čelo namaloval 666........ Vyšetřování únosu a vraždy pokračuje. Inspektor Sumara a profesor Runa sbírají první střípky okolo událostí Satanského rituálu a je již několik podezřelých. CITÁT - Kříž svatého otce Benedikta....... Okolo 54 minuty druhého dílu můžeme vidět, že Lukáš (Filip Tomsa) leží a čte si knížku. Kniha nese název Jitro kouzelníků a napsala ji dvojice spisovatelů Jacques Bergier a Louise Pauwles. Kniha pojednává o okultismu, magii, tajných společnostech a jejich vliv na vědu a společnost. Druhý díl byl tajemnější. DÍL TŘETÍ: BRÁNA NEBES - CITÁT - Byli obětováni pro číslo svého jména........ V tomto konečném příběhu mi nesedl ten klavír, jako hudební doprovod. Tady to chtělo něco jiného a ne piano. CITÁT - Dobrý den, pane premiére, já jsem Satanista z Pardubic a mám takový problém....... Vyvrcholení je tady, je to napínavější, okultnější, srandovnější a i lehce akční. Jako celek je to perfektní Česká televizní tvorba. Jen více takových příběhů. Jsem spokojen. CITÁT - Satane, přijmi tuto oběť.......***** ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Na české poměry výborné mysteriózní zimomriavkové dobrodružství rozhodně ne pro celou rodinu. Pokaždé si říkám, kdy už to přijde, a Jirka Strach to prostě zvoře, ale zatím jsem neměl to "štěstí", že by se tak stalo. Jistě, ďábel nás tu šálil věcmi, které by se daly vynechat nebo udělat lépe - zejména závěrečná část by ochuzení o některé akční detaily (!!!laserový zaměřovač na samopalu příslušníka URNy přítomen!!!:)) snesla bez jakékoliv úhony, ba spíše naopak - ale celkově po obsahové stránce přinejmenším nadprůměrné. Nějaký ten humor se najde, a je obvykle i skutečně vtipný a nenásilně působící, zahráno je to celé více než slušně (taky Trojan, že jo), s mystickými proprietami a šokujícími proroctvími se pracuje umně (čti "nemáte pocit, že z vás někdo dělá pitomce, a když, tak vám to dojde až za nějakou dobu"), atmosféra až na výjimky velmi vydařeně temná, no a po formální stránce radost pohledět, i zde je řemeslo kvalitně provedeno. O to víc zamrzí, když Vojta Dyk jako mladistvý antianti satanistický pozérek a shodou okolností i vynikající "hekr" dobývá z běžných internetových stránek v danou chvíli životně důležité důvěrné informace, a ještě si při tom výská "Jo, jsem dobrej!" - tohle je chvíle, kdy máte SILNÝ pocit, že z vás někdo dělá pitomce;) Ale nevadí, ty tři hodiny se dají ve velmi dobré pohodě přežít až k závěrečnému záběru, který vážně, vážně, vážně není vtipný...ale přemýšlel jsem o tom dlouho, a ty marné momenty (byť výrazné) prostě nemůžou zavinit, aby se něčemu takovému dalo míň než 80%. A ano, je v tom kus patriotismu, ale také obdivu nad tím, jak se na tomhle českými televizemi takřka neoraném (a když, tak trapně jako ve Strážci Duší:P) poli nečekaně slušně urodilo. Prostě osmdesátka, i když trochu slabší. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (19)

  • „Porta coeli“ („Brána nebes“) je klášter cisterciaček v Předklášteří u Tišnova. Je pozoruhodné, jak rychle se tam dostali. (ladyViolet)
  • Pivovar Chrudimský lev neexistuje, nicméně chrudimští o obnově městského pivovaru uvažují. (rakovnik)
  • Když scénárista Arnošt Vašíček napsal před 4 lety námět, ještě se v okolí Podlažic žádný průzkum nekonal. Když pak ale začal, našli tam stejně zajímavé vykopávky jako v seriálu. (jochanan)

Reklama

Reklama