Reklama

Reklama

Leningrad

  • Polsko Leningrad (více)

Píše se rok 1941 a 2. světová válka stále zuří. Nacistům se podařilo ovládnout přes polovinu Evropy a část Ruska. Postupovali rychlo, dokud se ovšem nedostali k Leningradu. Hitler v roce 1941 nedokázal Leningrad obsadit ani po tříměsíční ofenzívě, a pochopil, že město nemůže dobýt silou. Rozhodl se tedy město obklíčit a nechat tři miliony lidí k smrti vyhladovět. Uprostřed tohoto strašlivého obležení se ocitá i mladá anglická novinářka Kate Davisová, která se ve zbídačelém a hladovějícím městě snaží přežít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Mohlo mě napadnout, že ruskej válečnej film nebude nic moc. Obzvlášť když v něm jsou vyobrazeny ženy jako hlavní hrdinky. A ta jedna navíc tak hrdinsky, jak kdyby rusky žensky byly v druhé světové nepostradatelné a vyrovnaly se ve všem chlapům. Celkově ten příběh stál za hovno (např. každej druhej tenkrát uměl anglicky, aji děcka) a že do toho natáhli několik známejch herců tomu fakt nepomohlo. Jo, musela to být hrůza, žít tak dlouho v obležení, v zimě, bez jídla a základních lidskejch potřeb, ale zasloužilo si to lepší zpracování, než takovouhle sračku. Já jako divák jsem tím vůbec nebyl osloven a bylo mi jedno, že tam pochcípaj. Hlavně jsem se těšil, až chcípne ten nedomrlej šachovej génius. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Nikdo se odtud nedostane. Ty ani já. Ta blokáda nikdy neskončí." ----- Trochu nesoustředěný a tudíž i nespolehlivý - nebo spíš nedostatečně motivovaný ... či prostě jen neschopný příběh. V úvodu se zdá, že zamýšlí obsáhnout úporný hlad stejně jako ubíjející bombardování, neúprosný mráz a pohasínající jiskřičky naděje - snad i jakousi zatrpklou, byť nelidskými podmínkami otupělou a skutky jednotlivců nahlodávanou zatvrzelost celého města ... ale vzápětí jakoby začal o sobě pochybovat - jakoby se zalekl svého smělého cíle a spokojil se "jen" s dramatickým osudem jedné ženy a jejího blízkého okolí ... ve spojení s drobnými epizodami z každodenního života obléhaného Leningradu. Bohužel i tady částečně selhává. Nedostal se mi pod kůži, abych ho mohla spolu s jeho hrdiny PROŽÍT. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

Když člověk nemá kromě kousku chleba nic k jídlu, nejdříve strašně trpí. Po určité době bolest otupí a změní se v mdlou lhostejnost..... Blokáda Leningradu, jehož bombardování je pro Němce zábavou a příběh lidí jejichž hlavním nepřítelem je hlad, by si zasloužil mnohem kvalitnější zpracování. Slabé vykreslení charakterů, napětí a tragédie je asi tím nejvážnějším problémem. Chce se mi napsat – jako film pro televizi docela dobrý, ale..... Možná, že SE s délkou 212 minut by byla lepší volbou. Tahle verze je taková ,,nedomrdlá“. Také hra na ,,pravdivý příběh“ je scestná. Škoda, tohle téma má velký potenciál ! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nevím, kolik je 300g chleba. 2.) Zajímá mě, jak to vypadá, když se někdo drží ,,zuby nehty“. 3.) Zjistím, že opravdovej člověk nemusí bejt jen Rus. 4.) Držím dietu a nesnáším filmy ve kterých se žere. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ide Ien skôr o nudnú vojnovú drámu s pomalým dejom a pár akciami. Typický ruský štýl je tu prezentovaný trochou krvi, pár náletmi, výbuchmi a rozprášenými hrudami zeme. Britská reportérka je nesympatickou postavou, zobrazenie hladu ma nedojalo. Hitler je úplne smiešny, absolútne nevieryhodný. Dosť slabé. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Film je to sice ruský, ale primárně určený západnímu publiku. A z tohohle hlediska myslím dobře naplňuje svůj účel, tedy polopaticky a zjednodušeně ukázat povrchnímu a průměrnému současnému euroamerickému divákovi, jak to zhruba vypadalo v Leningradě za blokády. K tomu jsou samozřejmě použity ryze hollywoodské postupy a historické reálie jsou jim jemně přizpůsobeny. Po scénáristické stránce sterilní a schématický film, ale s pěknou stránkou vizuální. Ta moje slabá třetí je jen a pouze za výpravu. V každém případě nedoporučuju verzi s jednomužným simultánním překladem anglofonních pasáží do ruštiny, to už si to pak klidně můžete rovnou pustit v nějakém retardovaném českém dabingu. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (5)

  • Blokáda Leningradu trvala od 8. září 1941 do 27. ledna 1944. Během ní ve městě zemřelo hlady přes milion obyvatel. (Petulka88)
  • Během blokády zemřelo dle různých zdrojů od 300 tisíc do 1,5 milionu lidí. Například v Norimberském procesu se uváděl počet mrtvých 632 tisíc lidí. Pouze 3 % z nich zemřelo na následky bombardování a dělostřelecké střelby, ostatních 97 % zemřelo hlady. Reálný počet obětí přibližuje fakt, že ze všech městských hřbitovů jen na Piskarevkém bylo během blokády pohřbeno na 657 tisíc lidí. Celkově během bojů o Leningrad zemřelo více lidí než ztratily dohromady Anglie a USA za celou válku. (Aelita)
  • Většina německých obrněných vozidel jsou upravené sovětské stroje. V záběrech přepadení autobusu se však objeví i skutečný historický Pz.Kpfw.38(t) československé výroby, které Wehrmacht na východní frontě používal. (p3tris)

Reklama

Reklama