Reklama

Reklama

Dluh

  • USA The Debt (více)
Trailer 1

V roce 1965 trojice agentů z Mossadu, Rachel, David a Stephan, má ve východním Berlíně splnit obtížný úkol. Je třeba postavit před soud nacistického zločince přezdívaného Chirurg z Birkenau. Nebezpečná akce zdánlivě končí ve chvíli, kdy je válečný zločinec při svém pokusu o útěk zastřelen. Rachel, David a Stephan jsou poté oslavováni jako hrdinové. Veřejnost však nezná celou pravdu. Ta se začíná ozývat o třicet let později, kdy vysloužilí agenti stále trpí pod tíhou dávného tajemství. Zavázali se nikdy neprozradit, co se tehdy v Berlíně odehrálo. Stále mají status národních ikon, Rachelina dcera dokonce o jejich misi napsala knihu. Jednoho dne přichází muž, který o sobě tvrdí, že on je tím, po kom kdysi pátrali. (TV Nova)

(více)

Videa (16)

Trailer 1

Recenze (414)

Aky 

všechny recenze uživatele

Není to ani tolik o dozvucích druhé světové a fašismu jako o zákonitosti, že pravda se vždycky nějak přes všemožné vrstvy lží proklube napovrch. A čím déle to trvá, tím bývají následky bolestnější a zejména nenapravitelnější. To, co by dříve možná spravilo: "promiňte, omlouvám se", po létech může zbortit spousty let života. ()

gilmore_girl 

všechny recenze uživatele

Necekala bych, ze me bude bavit film o agentech Mossadu, ale strhl me svym stylem vypraveni (stridani casovych linii je skvele a vyusti v necekane rozuzleni, pokud jako ja ignorujete uzvaneny oficialni text distributora), akci, vybornou hudbou a hereckymi vykony mladych predstavitelu. Jedine, co mi vadilo, je absolutni nepodobnost starsich hercu svym predloham. Zvlast Worthington/Hinds. Jedina Mirren byla trochu uveritelna, ackoli herecky me bohuzel neoslovila ani ona. K samotnemu zaveru mam taky vyhrady, akci nuzky bych predelala, ale jinak jsem byla spokojena. Opravdu mi ty temer dve hodiny utekly jako mrknuti oka. Jsou to spis lepsi ctyri, ale za ten prijemny sok z toho, ze si me dokazal ziskat i takovy film, zaokrouhluju nahoru. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dluh měl svým námětem a obsazením našlápnuto vysoko, ambiciózní scénář ale honí příliš mnoho zajíců najednou. Žánrové propojení milostného příběhu s psychologickým dramatem by bylo v pořádku, naroubovat na ně ale akční thriller už byla chyba. Chápu obavu producentů, aby snímek neměl příliš komorní charakter, dobrodružné prvky film zkrátka prodávají, ale zároveň mu ubírají na věrohodnosti a síle. Daleko nejpůsobivější je totiž Dluh tam, kde dochází prostřednictvím dialogů ke konfrontaci charakterů, k souboji hodnotových žebříčků a síly vůle. Seveřan Jesper Christensen svého válečného zločince zpodobňuje coby děsivé monstrum, chladnokrevného psychopata, který ani na okamžik neztrácí nervy a nevzdává se ani ve zdánlivě beznadějné situaci. Je démonický a herecky skvělý, stejně jako Jessica Chastain v roli agentky Mossadu, která představuje jeho protipól. Je odhodlaná, ale i plná emocí a citových zmatků. Jejich mrazivé jiskření, ať už v ordinaci nebo ilegálním bytě po lékařově zajetí, je předčasným vyvrcholením filmu. Snímku neškodí střídání časových rovin, ale už zmíněná snaha posunout drama do divácky atraktivnějšího žánru. Závěrečná čtvrthodina, kdy na území Ukrajiny dochází ke konečnému účtování, vysoký potenciál snímku zabíjí, protože ho posouvá někam na hranice směšnosti. Mohlo jít o pětihvězdičkovou záležitost, ale po závěrečném stařeckém souboji nemůžu dát víc než tři silné hvězdičky. Celkový dojem: 65 %. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kdyby se tento film natočil o pár let později, tak by Jessica Chastain navštívila Prahu dřív, než se jí to povedlo s filmem Úkryt v Zoo. Tím jsem si jist. Z tohoto filmu je totiž cítit stará dobrá architektura Prahy, která je podobná i v Budapešti. Proto tam také sem tam točí východní Berlín. Nicméně na tento film jsem koukal hlavně právě kvůli Jessice, která tu opět předváděla neuvěřitelný výkon. Horší už to bylo s příběhem, který se tváří hrozně zajímavě, špionážně a osudově, ale ve skutečnosti se jedná o hloupě zfušovanou akci a jednu s tím spojenou lež. Nic velkého, nic zbytečně složitého. Atmosféra určitě dobrá, ale tak nějak celou dobu tušíte, jak to ve výsledku dopadne a nějak ani nemáte důvod prahnout po závěru už od samotného začátku, což je na podobný film dost škoda. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Takové to chytré zamyšlení nad tím, co je v životě opravdu důležité a co je jen shit, který ve své podstatě opravdu nic neznamená, no v dnešní zkažené konzumní společnosti převládá nad danou podstatou a zatemňuje lidem mozek, ehm. The Debt jako óda na to gro, na které se dnes zapomíná, ehm. Víc takovýchhle vět nesvedu, neskutečně mne z toho bolí hlava a ještě ten čas, který zabiju dvěma větami, no ty krááávo... 6/10. No Helen mě v závěru patřičně nasrala. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (10)

  • Přestože se děj filmu odehrává v roce 1965, žlutá tramvaj ve druhé polovině je ČKD T6A2, která byla vyráběna až po roce 1985 v Praze a poté dodávána do Drážďan a Budapešti. (Malaga)
  • V jedné ze scén je vidět i německý sanitní vůz Barkas, všestraný užitkový automobil, vyráběný v letech 1957 až 1991. (JARDAHONDA)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Muž s obrovskou budoucností...

Muž s obrovskou budoucností...

18.11.2008

...pronásleduje muže s temnou minulostí. Ale pěkně po pořádku. Dvě slova: Sam Worthington. Ještě před několika měsíci to jméno nikdo neznal. Dnes jde o zřejmě nejžádanějšího herce v Hollywoodu. Pokud… (více)

Reklama

Reklama