Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (251)

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Choroš Clint, coby do důchodu klepající serža, "který vypil víc piv, vychcal víc krve a přefik víc kurev a zmládil víc chlapů, než vy všichni dohromady", prostě pořádnej drsnej kolík, co se s ničím nesere a s tou bandou boveráků, už vůbec ne. Sice mu do toho bude kérovat major, jenž udělal kariéru v zásobování, tj. vygumovanej lampasák na svém místě, ale tomu taky natrhne prdel. A aby se nenudil, tak si ve volných chvílkách čte ženský časáky, to kvůli bejvalce, "aby ji pochopil". Prostě starej dobrek Clint, jak ho máme rádi, s ničím se nesere, nakope pár řití, postřílí několik maníků a cedí drsný hlášky na potkání, tady bych chtěl vyzvednout český vhs dabing, bohužel nesoucí všechny stopy rychlokvaškových 90. let, a byť na Clinta nebyl obsazen jeho drvorní dabér Laďa Županič, Jura Zavřel se na něj se svým neskutečně hrubým hlasem, hodí ze všech náhražek nejvíc, jen Bohdana Tůmu, dabujícího přibližně dvacet rolí, by už konečně mohl někdo odstřelit. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Tak túto opakovačku som si mohol odpustiť. Síce ani nedojalo ani neurazilo... ani pred tridsiatimi rokmi, ani teraz... ale z voleja viem si predstaviť milión iných prínosnejších "vypinakov"... tiež plnohodnotnejšie strávený čas so svojim dospievajúcim synom, hoci (vzhľadom na generačný rozdiel) prekvapujúco chvíľami až nadšeným fanúšikom Eastwooda... Napríklad sme radšej mohli dať posledného Shafta. No fakt! Až na pár podarených, dnes obzvlášť chrumkavých hlášok (Eastwood & Van Peebles) a prvých takmer brilantných 20 minút (ktoré ma pri preskúmavaní "terénu" v konečnom dôsledku oklamali) niet o čo stáť. Hlavne ako režisér (ktorý aj z fádneho scenára vymláti maximum) dospel Eastwood až v deväťdesiatkach. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Chlapský film plný vulgarit, ran pěstí, plivanců a ostrých kulek. Zábavný a originální, který byl Clintovým posledním, před nástupem do politiky a krátkým odmlčením se od Hollywoodu. Bojové nasazení je svým žánrovým zaměřením spíš komedií, než válečným snímkem, ale ta směsice je zde strašně třaskavá a v obou případech hraniční. Eastwood dostane za úkol vycvičit partu mladých rekrutů, kteří u maríny spíš jen paběrkují a flámují. Jeho metody jsou opravdu nevšední, ale nakonec si všechny získá a může přijít velké finále v podobě opravdového boje na Grenadě. Eastwoodův kamarád a kolega Gene Hackman, prohlásil, že role seržanta Highwaye, je pro Clinta jako stvořená a považuje jí za nejlepší herecký výkon v Eastwoodově kariéře. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $42,724,017Tržby Celosvetovo $79,000,000║ Hláškujúci Eastwood je výborný len škoda že sa to postupom času premení len na reklamu na skvelú americkú armádu, ktorá z blata urobí skvelých chlapov, konflikt v Grenade je tak trošku povrchná hračička, nemá to ten správny náboj. /60%/ ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kdepak, Clinta Eastwooda si musím pamatovat jedině jako poručíka Morris Schafferra z dokonalého Where Eagles Dare a nikoliv jako seržanta Toma Highwaye z tohohle (u mě) docela propadáku. Jako parodie je to místy dobrý, ale jestli to Clint coby režisér myslel vážně, tak potěš koště.___ Příběh muže, který prožívá svůj velký a nesnadný comeback? Proč ne, sice už to tu bylo mockrát (a ještě bude, vděčné to téma), ale tímhle způsobem ne! Zbrojní seržant Highway je válečný veterán - mariňák, a s tím v podstatě propluje celým filmem. Jeho současné hrdinství je maximálně tak rafinovaná volba triček na ranní rozcvičku s mužstvem. Místy jsou dialogy hodně stupidní, především celou postavu jeho exmanželky a části scénáře s tím související bych škrtnul. Scénář vůbec se mi moc nepozdává, připadá mi (v kontextu jiných filmů pana Eastwooda) poměrně hodně nezvládnutý a jaksi uměle natahovaný.___ Je pravda, že se ve filmu dočkáme mnoha vtipnějších hlášek, ale i na ty musí být vhodná nálada. Clint doby seržant si dělá legraci úplně ze všeho a nejvíc z homosexuálů, do kterých si všichni vytrvale navzájem nadávají. S trochou nadsázky by se film dal dokonce označit jako antiteploušský, protože chvílemi už to bylo s těmi vtipy na čtyřprocentní minoritu až moc přehnané. "Napijem se na Johnsona a na všechny kousky, co jsme z něho nenašli." ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Když je ve 35. minutě nastoupena četa před Highwayem (Clint Eastwood), tak k ní přichází voják s ručníkem kolem pasu. Kolem čety ale projde o mnoho později, než by ve skutečnosti měl. (Duoscop)
  • Clint Eastwood v tomto filmu ztvárnil seržanta Highwaye, kterého sám popsal těmito slovy: „Zoufale se snaží dát ve svém životě vše do pořádku, ale je tím určitým typem člověka, který toho není schopen nějakým obvyklým konvenčním způsobem. Nepatří totiž do generace měkkot.“ (ClintEastwood)
  • Natáčení probíhalo v Kalifornii. (reich)

Reklama

Reklama