Reklama

Reklama

Tulák z širých plání

  • Česko Tulák z horských plání (více)
Trailer

Obsahy(1)

Neznají jeho jméno ani tvář, ale navždy si zapamatují den, kdy přijel do města... Tajuplný cizinec (C. Eastwood) se znenadání objeví v zapadlém městečku a je místními najat, aby je chránil před nájezdy pistolníků. Lidé však netuší, že tulák skrývá překvapivější tajemství, než by se mohlo na první pohled zdát, a když vezme spravedlnost do svých rukou, začnou se dít nečekané věci! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (227)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Eastwoodův druhý režijní snímek, kterým jako tvůrce navázal na svůj nezávislý debut Zahrajte mi Misty. TULÁK Z ŠIRÝCH PLÁNÍ, je silně atypický western s nádechem tajemna a hororu, který má v rámci žánru dosti nečekaný, mysteriózní závěr. Tento film, který se doslova vysmívá klasickým westernům, byl kdysi tvrdě kritizován Johnem Waynem, ovšem mě tohle znamenité Clintovo dílo baví čím dál víc. Od druhého zhlédnutí, se znalostí pointy, je to naprosto lahůdková podívaná. Vítej v Lagu, ty hnusnej hajzle! P.S. Kdyby šel dávat like jednotlivým komentářům, můj by dostal Enšpígl. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Inu to je tak, říkáte si: Eastwood v nejlepší herecké formě a western vedený jeho tehdy začátečnickou režijní rukou? To po těch hereckých zkušenostech, co stihnul nadělat, bude určitě zajímavé. A ono to zajímavé je, ale tak nějak jinak než byste mohli čekat:) Tulák je sice western se všemi rekvizitami, které byste mu při otázce na toto téma přiřkli, a Tulák coby postava je jeden z nejdrsnějších šmejdů, co kdy vkročili do lítaček saloonu, ale co se týká příběhu, je to celé naprosto nečekaně nadpřirozená zkazka s rovněž nečekaně snovou atmosférou. A není to sen právě příjemný, což naštěstí neplatí pro divácký zážitek...tedy, ne tak docela, protože když nevíte, do čeho jdete, můžete (podobně jako já) být docela významně rušeni svým pocitem nejistoty z toho, co se to sakra vlastně na tom plátně/obrazovce děje. Rozhodně doporučuji podívat se víckrát, protože jinak hrozí nemalá křivda. Jistých sedmdesát procent, někdy i o něco víc. ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Western trochu na jinou notu. Od počátku filmu je jasné, že jede do městečka mstitel. Klobouk hluboko do čela, na nikoho nekouká s nikým nemluví. Noční můra Clint Eastwooda nám napoví, co se vlastně stalo. Neřeší ovšem proč se tak stalo, před jak drahnou dobou se to stalo (protože ho nikdo nepoznal !!) což je jediná absurdita toho filmu. Jelikož si dovolil zneuctit první ženu, která si o to v podstatě řekla, domnívám se, že věděl, že je to "rajda" a že si to může dovolit. Tudíž to nemohlo být více jak 10 let co v městečku pobýval. Za deset let se člověk nezmění "k nepoznání". To je tedy jediný zápor filmu. Jinak zajímavě řešena msta, tohle ještě v žádném westernu nebylo a myslím, že i režijně to bylo dobře uděláno. Snad jen na závěr filmu ( scéna u náhrobku) bych na otázku malého mužíka: "Kdo jsi ? Neznám tvé jméno." Clint odpoví : "Ale znáš...." Já bych tam dodala :.... "máš ho před nosem." Aby to bylo jasné všem, kteří zapochybovali. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Na chvíli se vcítím do pana Jekylla a pana Hydea. Přestože jsem s filmem měl několik nepříjemných problémů, tak neváhám střelit snímku plný počet. Svojí atmosférou totiž film připomíná opusy páně Peckinpaha a ty, jak známo, nešetří násilím (tady to není zas tak divoké) a ani nelichotivým zobrazením ženy (tady splněno do puntíku). Leč to celé je čistokrevný western s neokoukanou zápletkou, výborným antihrdinou a režijní bravurou samotného Eastwooda. Film je v podstatě o tom, jak by asi vypadalo Pravé poledne, kdyby ho točil Peckinpah. Zážitek to byl věru cynický až na krev. A ta první desetiminutovka mě docela znechutila, leč tentokrát se čekání vyplatilo. Clint Eastwood jako největší ranař své kariéry. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Postava, která napochoduje do cizícho města, během patnácti minut v něm chladnokrevně zastřelí tři chlapíky, znásilní ženskou a pak se úplně v klidu ubytuje v místním hotelu, nemůže prostě mít jinou tvář než tu Clinta Eastwooda. Westerny vůbec nejsou mým šálkem kávy, jenže Clint mě vždycky donutí ho vypít a nepoblít se z něj. V závěru to navíc chytne lehce duchařský nádech a horrory já rád. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (20)

  • Universal Pictures chtělo, aby se film natáčel ve studiu. Místo toho nechal Clint Eastwood (Cizinec) postavit celé město v poušti poblíž jezera Mono v kalifornských Sierras. Mnoho budov bylo kompletních a trojrozměrných, takže interiéry bylo možné natáčet přímo na místě. (Marek06)
  • Clint Eastwood (Cizinec) sám prozkoumával místa, když řídil pick-up po Oregonu, Nevadě a Kalifornii. Vybral si břehy jezera Mono, protože oblast považoval za vysoce fotogenickou. Další scény byly natočeny v Renu a v kalifornském Inyo National Forest. (Marek06)

Související novinky

Arnolda nám seslalo nebe. Doslova.

Arnolda nám seslalo nebe. Doslova.

02.01.2012

Je zpátky. První teaser na The Expendables 2 nám dokázal, že se mu tentokrát bude kouřit nejen z cigára, ale i z bouchačky. A jen tak se vůně střelného prachu kolem něj nerozplyne. Už od října natáčí… (více)

Arnie a Sly dál nekompromisně akční

Arnie a Sly dál nekompromisně akční

31.10.2011

Nedávno se potkali na placu The Expendables 2 (naštěstí se jim nehoda, během které zahynul bulharský kaskadér, vyhnula). V akci budou pokračovat i poté. Arnold si ještě letos zahraje pohraničního… (více)

Reklama

Reklama