Reklama

Reklama

O poklad Anežky České

(pořad)
Soutěžní / Historický
Česko, 1993, 129 x 34-50 min

Účinkují:

Marek Eben (moderátor), Klára Kovaříková, Klára Doležalová, Miroslav Fantyš, Luděk Munzar, Karel Augusta, Pavel Nový, Dana Morávková, Jiří Zahajský, Dana Hlaváčová, Markéta Hrubešová (více)
(další profese)

V soutěžním cyklu budeme postupně navštěvovat hradní a zámecká sídla v jednotlivých koutech naší země. O jejich bohaté minulosti se dozvíme nejen díky otázkám připraveným pro soutěžící, ale také prostřednictvím historických epizod v podání předních herců. (Česká televize)

Recenze (130)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Anežka zcela zapadá do toho neuvěřitelného boomu televizních soutěží první poloviny devadesátých let, žel, její kouzlo už je dávno tatam. Z dnešního pohledu se jeví leccos trapným (soutěžící), hrané scénky z dávné i nedávné historie nevyjímaje. A Marek Eben? Ten je s tou svou všeobjímající slušností a gentlemanstvím leckdy až nesnesitelný. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Poklad mezi všemi televizními pořady vůbec. Dialog "Ano, Kláro?" - "Jistě, Marku." je nezapomenutelný, stejně jako udílení stříbrných, hrané scénky předních českých herců a procházky po tvrzích, hradech a zámcích Čech, Moravy a Slezska. Bohužel, pozdější variace na téma pod názvem O korunu krále Karla byla výrazně slabší. Jediné, co zůstalo, je rekapitulace v cyklu střiháků To byl...?, což není mnoho. Škoda. ()

Reklama

Hromino 

všechny recenze uživatele

Nudný soutěžní pořad. Protože asi nezbylo peněz na nové studio, leze štáb po všemožných historických památkách, kde se nasáčkují a hrají o to, kdo toho ví víc o historii. Marek Eben se ke všem soutěžícím chová nesmírně seriózně a zachází s nimi, jako by byli malí porcelánoví sloni, do toho ještě lezou slavné hvězdy, které se namaškarádují do naducaných obleků, a dělají před soutěžícími šašky, že se narodili tehdy a tehdy, zemřeli tehdy a tehdy, udělali to a to, válčili s tím a tím. Pochopím, že seriózní lidé a historici se v tomhle pořadu vyžívají, ale co ti ostatní? Jednu hvězdu dávám za dobrý nápad, druhou za zajímavosti o historických památkách. A to jsem ještě hodně nadhodnotil. ()

brzozin 

všechny recenze uživatele

Miloval jsem jako dítě hrady a zámky. A měl jsem rád (a dodnes mám) Marka Ebena, který se tyčí nad dnešními moderátory jako mohykán - asi proto ho do telky moc nedávají. Tenhle pořad jsem měl fakt moc rád. Samotná soutěž byla o ničem. Ale vše kolem jsem hltal. Jak moderátory, tak i prostředí, ve kterém se soutěž odehrávala. Dnes po letech musím hodnocení ubrat. Protože to, co by se tu mělo hodnotit, je soutěž samotná. A ty byla fakt dost trapná. ()

Ferinka 

všechny recenze uživatele

Neříkám, že je to soutěž napínavá nebo dokonce zábavná, ale to není ani její primární účel. Spíš je vystavěna tak, aby divákovi (ať už je to dějepisný nadšenec nebo naprostý analfabet v tomto oboru) naservírovala historii na stříbrém podnose. Navíc Marek Eben a výborné tématické scénky herců během soutěže jí povyšují ještě o stupínek výše. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Miroslav Fantyš hraje v cyklu roli takzvaného pregéře. Pregéř je název mincovní lavice pro výrobu mincí a později byl takto označován dělník razící mince. (sator)

Reklama

Reklama