Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Volné televizní zpracování stejnomenného klasického sci-fi románu Johna Wyndhama vypráví příběh Billa Masena, který se jednoho dne probudí do světa, kde většina lidí oslepla. Zkázonosnou příčinou oslepnutí se stal záblesk z meteorického roje, který Bill Masen nemohl sledovat z důvodu nehody na trifidí farmě, při které přišel krátkodobě o zrak. Trifidi, živé rostliny, které byly původně pěstovány jen pro olej, si přisvojují vlastnost chodit a komunikovat mezi sebou, a díky jejich žahadlům plnými jedu se stávají hrozbou pro lidstvo, které se tak ocitá tváří v tvář zákeřnému nepříteli. Bill Masen ale není jediný, kdo nepřišel o zrak. Rozplétají se zde i osudy reportérky Jo Playton, majora Cokera i zrádného Torrence. Začíná tak válka nejen s trifidy, ale i s maniaky a pomatenci z řad lidí. Postapokalyptický svět se probouzí a již nic nebude takové, jako bylo dřív. (rodo)

(více)

Recenze (220)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po přečtení knížky jsem měl hroznou chuť se podívat na nějaké filmařské zhmotnění tohoto neuvěřitelně dystopického světa, ze kterého smrdí jen deprese, smutek a smrt. Moje chyba byla, že jsem skočil hned po prvním zfilmování, které jsem viděl. Tenhle dvoudílnej sračkomet je totiž špatnej snad skoro ve všem, co by ho mělo zviditelňovat. Příběh si z knihy ukradl opravdu jenom tu podstatnou kostru. Když v první scéně spadlo letadlo s pasažéry, ze kterých jeden viděl, ihned mi bylo jasné, že tady to úplně podle knihy nepojede. Stejně i herci byly na dvojitej párfacek. Nemluvě o zpracování, které po vzoru všeho ostatního bylo naprosto standardně béčkový až céčkový. Jediný plus tohoto dvoudílného filmu je to, že Angláni digitálně úplně nezprasili trifidy. Přiznám se, že po tom všem bych trifidy čekal třeba ve formě velkého kaktusu pokrytého alobalem. Nestalo se a nakonec jsem tuhle hrůzu kupodivu do konce i dokoukal. ()

Phietros 

všechny recenze uživatele

Na televizní filmek dobrý! Knížku jsem nečetl a celkem jsem se bavil i přes začátek, který připomínal spíše slepé zombie. Herecké obsazení není nejhorší a stupňující se atmosféra večerního pořadu v televizi klape jak má! V laboratořích, kde pěstují rostliny pod tajným dohledem a pod kontrolou el.proudu, vyrustají trifidi, kteří jsou určeny na výrobu oleje. Co se však stane, když jednoho dne celý svět ozáří magická zář světla? To nejhorší co nás mohlo potkat.. Všichni lidé krom hrstky, kteří do světla nekoukali jsou oslepeni a masožraví Trifidi po vypnutí proudu opuštějí farmu a postupují hlouběji do města, kde na ně čaká hojná potrava - MY lidé! ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Možná jedna z nejznámějších katastrofických knih napsaná Johnem Wyndhamem se dočkala dalšího zfilmování. Je to sice jen televizní produkce, ale alespoň to připomene, že něco takového existuje. A možná se konečně najde někdo kdo si troufne z toho udělat celovečerní kino film. Kniha se dočkala i pokračování s názvem Noc Trifidů, kterou napsal Simon Clark http://cs.wikipedia.org/wiki/Noc_trifid%C5%AF Ale zpět k tomuto tv seriálu. 12 : 03 to je ta hodina a minuta, kdy začíná tento příběh. CITÁT - Prosím, dívejte se za nás !!!........ Ten film by měl být živější a akčnější, ale místo toho se líně vleče a vše to podporuje nepovedený pomalý hudební doprovod ( Alan D. Boyd ). Z Trifidů toho není moc vidět, ale i tak jsem čekal, že budou vypadat trochu jinak. CITÁT - Oči na šťopkách........ Bezmála tříhodinové dobrodružství rozdělené na dvě části nebylo zase tak špatné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Zůstalo i trochu věrné své knižní předloze. Film o tom, jak by mohla dopadnoud lidská společnost, kdyby oslepla a měla nebezpečného protivníka ( příklad je určitě film 28 dní poté ). Zde jsou tím nebezpečím chodící rostliny Trifidi. Trikově a dramaticky lehce průměrný televizní snímek. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Oslepující efekt se nedostavil. První minuty navnadí… hořící nebe, pád dopravního letadla. Herci postrádají patřičnou dávku emocí a jako postapo- je atmosféra, až příliš uniformní. Trifidi jsou neodmyslitelnou kulisou… ladné pohyby- smrtící dotyk… květina, která na hnojišti nevyroste, nicméně ta přemíra digitální dokonalosti tolik nezaujme. Klasika převedená do televizní podoby, tak Wyndhama nikdy nedosáhne; a jen mě to utvrzuje v tom, že raději sáhnu po knize. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Tahle hodně vzdálená adaptace skvělé knihy už postrádá celou pointu a spoléhá se jen na akci. Atmosféra postapokalyptické Velké Británie tu jaksi není a taková ta pachuť televizního katastrofického filmu (který většinou stojí za starou belu) zde převládá. Mezi světlé momenty filmu patří vydařené útoky přijatelně vypadajících trifidů, mezi ty horší zas patří konec a la ,,obelstíme je tímhle nesmyslným trikem." Lepší zpracování románu, než bylo to v roce 1981, už asi nevznikne. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Joely Richardson, která hraje Jo Playton, je ve skutečnosti dcera Vanessy Redgrave, představitelky Durrantové. (pavlikv)
  • Dům Billa Masena (Dougray Scott) je ve skutečnosti sídlo Groombridge u Tunbridge v hrabství Kent. Stejný dům byl využit i při natáčení snímku Pýcha a předsudek (2005). (Terva)
  • Film je inspirován knihou „Day of the Triffids“ od anglického spisovatele Johna Wyndhama. (StrYke)

Reklama

Reklama