Reklama

Reklama

Každý řeší problém s dluhy jinak. Hlavní hrdina se je rozhodne vyřešit tím, že vykrade dům svého zaměstnavatele. Jenže nepočítal s tím, že v domě je další člověk, který si potrpí na násilí a mučení. Takže zloděj, který šel původně pro peníze, musí bojovat o vlastní život a to, co ho bude čekat při útěku by nikdo nikomu nepřál. (LEGACY)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (460)

lamps 

všechny recenze uživatele

Na své si bezpochyby přijdou jednak fandové brutálního gore spojeného s nelidským-lidským mučením a pastičkami alá Saw, jednak vyznavači hutné atmosféry a rytmické hororové hudby, avšak zákonitě také zastánci racionálního uvažování, kteří se rádi opakovaně baví nad dementním vypointováním podobných žánrových kousků. Collector mě dobré dvě třetiny skutečně bavil, tajemná zápletka v pozadí dráždila mou zvědavost a krvavé násilnické scény měly primárně za účinek navýšení bezútěšné a tísnivé atmošky, takže jim nelze nic vyčítat. Navíc Josh Stewart je docela sympaťák, s ohledem na situaci jednal víceméně rozumně a já mu opravdu úmorně držel palce v jeho beznadějném počínání (tu absurditu, že dva stále pobíhající lidé na sebe ve středně velkém domě ne a ne narazit, jsem si tentokrát dost užíval). Avšak film má ohromné díry jednak v logice celého příběhu (za pár hodin by celý dům takhle vyparádit nestihl), jednak v logice jednotlivých scén (klišé se nám zase kupily) a hlavně v nezvládnutém závěru, který je přímo katalogově zbytečný, narušující v podstatě celou předešlou gradaci a tvůrčí projev. Do dvojky každopádně jdu, protože na smysl vrahova počínání jsem pořád hodně zvědavý. 65% ()

verbal 

všechny recenze uživatele

NESTAHOVAT - FAKE!!! Člověk se těší na výživný dokument o sběru a přeměně solární energie a místo toho dostává další uniknuvší instruktážní video guerill ČEZu, jak zacházet s černými odběrateli, s alternativním názvem "Fantomas kontra tymolínový klon Seana Penna". No radši ten kabel hned odpojím.... ()

Reklama

Zeck 

všechny recenze uživatele

Absolutní vrchol žánru. Čekal jsem další ubohou řezničinu ve stylu Saw, nebo Uvnitř, kde se hraje primárně na množství krve na stropě, mozků na stěně a střev na podlaze. Opak je pravdou. Sběratel je filmem, kde hlavní roli sehrává napětí, řezničina je sekundární záležitostí. Hrají zde charismatické postavy, které dokáží diváka chytnou za koule, děti, které jsou průserem skoro v každém hororovém filmu, sem pasují a filmu přidávají. Celkově film hraje na honosnou strunu, kde nic nevypadá levně a bečkově. Hudba je úžasná, neobehraná a skvěle dokresule film, který skvěle graduje a bez pár logických chybek je téměř dokonalým. Vadí mi pouze a opět konec, který se nenaučí scénáristé ze zámoří snad ani za sto dalších let. 90% 24.04. 2010 ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Tak trošku tvrdší variace snímků Sám doma. Ne a teď vážně. V poslední době vychází docela slušná porce originálních hororů, ale vždy tomu chyběla ta správná atmosféra. Tenhle problém The Collector rozhodně nemá. Úmrtí jsou originální a napětí se dá krájet celcýh devadesát minut. Závěr už byl klasický hororový a třeba se dočkáme dalšího pokračování. I kdyby byla natočená dvojka tak nevěřím, že bude tak kvalitní jako tenhle kousek. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu dobrá atmosféra, na tu druhou zase šílený hovadiny, které by nebylo možné zrealizovat. Ano, mluvím o pastech. Když opomenu to, že by je vrah připravoval asi týden, tak samotná funkčnost byla místy hodně předimenzovaná. Atmosféra je ve filmu opravdu hustá. Chování postav občas dost ujeté, ale víceméně se veškeré dění dalo unést, ne jako u podobných krvelačně úchylných filmů. Konec je pokažený, mělo to skončit, že prostě vrah zdrhnul a hotovo, žádný stupidní dodávkový finále. Těším se na dvojku... 60% ()

Galerie (50)

Zajímavosti (17)

  • Záverečná scéna (s dodávkou v daždi) bola súčasťou pretáčania v Griffith Parku v Los Angeles. (Arsenal83)
  • Pôvodne mal byť film financovaný štúdiom Dimension Films. Keď sa však štúdio dostalo do finančných problémov, z realizácie projektu vzišlo a práva na neho sa dostali k spoločnosti Lidell Entertainment. Tá film uviedla aj do kín, síce v obmedzenom počte kópií a na krátku dobu, ale vcelku úspešne. (Film stál 3 milióny dolárov a v severoamerických kinách zarobil viac ako dva a pol násobku svojho rozpočtu.) (beso74)
  • Mestská legenda (či povesť alebo fáma) o Zberateľovi je v širšom kontexte založená na iných podobných legendách o divných susedoch, stvárajúcich vo svojich pivniciach rôzne hrôzostrašné kúsky. Najznámejšou z nich je legenda o susedovi - zberateľovi časti ľudských tiel, ktoré následne hrdo vystavuje v pohároch na zaváraniny. V Rusku sa túto legendu podarilo priviesť k životu - historik Anatoly Moskvin z Nižného Novgorodu bol totiž roku 2011 zatknutý, pretože vykrádal hroby v regióne na východ od Moskvy. Kradol telá dievčat vo veku od 3 do 13 rokov a vyrábal si z nich bábiky v životnej veľkosti. Polícia našla v jeho byte hrôzostrašný dôkaz - celkovo 29 mumifikovaných dievčenských tiel. (beso74)

Reklama

Reklama