Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cchao Cchao a jeho armáda jsou v plné síle zakotveny u Red Cliff. Ču-ke Liang a Čou Jü-o vymýšlí strategický plán, jak přemoci mnohonásobné vojsko nepřítele, když tu přichází „rána pod pás“ v podobě moru a neshod ve vlastních řadách. Podaří se nakonec království Wu a Xu porazit Cchao Cchaovu armádu? Bitva statisíců právě začíná. Stejně jako v prvním dílu se můžeme těšit na mnohatisícové bitvy, tentokrát však na pevnině a i na moři. (TomikZlesa)

(více)

Recenze (164)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Konvenčnější snímek než první díl, leč stále výborný. Potěšila mě jeho svižnost, sevřenost a ráznost s jakou míře až k velkému finále, aniž by ztrácel něco na rozvážnosti a důrazu na taktizování, což jsou prvky které celé Chi bi odlišují od plejády obdobných filmů ze západní produkce. Někdo možná čekal vzplanuvší poslední bitvu monumentálnější a pamětihodnější, ale John Woo režíruje tak bravurně, že bych nebyl zklamán ani kdyby jeho historický opus uzavírala fackovaná hospodě. Vlastně toho není moc co vytýkat, výjma velmi lacině působícího digitálního ohně.... ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Ano, tahle část už jede bez zaváhání od první minuty, kdy se nám dostane staromilsky provedeného "V předchozí části" a plynule naváže na další peripetie kolem snahy o ovládnutí a obranu jižní Číny. Vše pomalu graduje, používají se lsti a podvody, některé zvlášť povedené, tančí se s meči, cituje se Umění války, hovoří se o vaření čaje a čaj tu má celkově důležitou roli (ano, to mi taky vadilo v minulém díle, tedy jeho nevýraznost :), dojde i na další humorné epizody, ačkoliv mají jistou pachuť nejistoty a tragédie, zvýrazňují se přátelství, bratrství a také romance, naopak dochází k osudovým rozkolům a vzpomínkám na nevinnou minulost a vše režisér, kameraman, střihač a hudební těleso podávají v neodolatelném východním hávu a stylizaci, obrazové poezii, dotažené k dokonalosti. A nakonec se ukáže, že pokud měly předchozí bitvy své nedostatky, bylo to kvůli tomu, že se většina energie vrhnula do té rozhodující, finální. A vskutku to stojí za to. Woo již našel pevnou půdu pod nohami a ohně můžou vzplanout. Heroické steče a oběti začít. A závěrečné zúčtování nemá chybu, i přes to, že by rozhodně nevadilo, kdyby film věnoval bitvě ještě dalších 20 minut, protože mám takový přetrvávající pocit, že některé části byly vystřiženy. Ale nakonec, hlavní je, že Woo nám přinesl dvoudílní epos, který jen sotva může hledat v současnosti konkurenci a mně osobně velkofilm, na který jsem již delší dobu čekal. Někde od dob Království nebeského a Pána prstenů. 9/10. ()

Reklama

okkac 

všechny recenze uživatele

Volume 2: Po vynikajícím prvním dílu jsem druhou část vyhlížel na stejné, ne-li lepší úrovni. Ale dostal jsem něco jiného. I když se pokračuje přesně tam, kde se minule skončilo, celkový feeling obou filmů je odlišný. Od hravého prvního dílu se přesouváme do vážnějších poloh. A než se dostaneme k finální bitvě, tak uplyne skoro 80 minut, kde se taktizuje a pokouší se narušit morálka na obou stranách. Navíc jak píše Adrian, scéna, kdy Tony Leung cvičí s mečem, jako by vypadla z Hrdiny od Zhanga Yimoua. Finální bitva je velkolepá, i když žádného záběru digitálních armád, jako v prvním dílu se nedočkáme, takže vlastně těch údajných 800 000 vojáků není nikde vidět a vzniká tak dojem bitvy několik stovek až tisíců - na druhou stranu to působí poctivěji a triky tak neruší (kromě úvodní celkem krátké námořní bitvy, která byla trikově nejnáročnější, takže triky byly občas slabší). Souboje už nejsou tak efektní. Hrdinové se už tolik nepředvádějí (byl tu náběh v souboji, kde se švihá ohnivým lanem, ale skončilo to příliš brzo), ale jsou už součást bojujícího celku. Zkrátka jsem čekal víc, než jsem dostal. Ale sountrack, kde přibyl nový motiv je stále vynikající. Woo tento kolos ustál, i když s několika chybami a dokázal, že na to stále má, ale ten ultrakýčovitý finální záběr na růžovou oblohu se zapadajícím sluncem, modrou řeku, horami v mlžném oparu s duhou a zelenou louku bych klidně oželel. 8/10 ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to perfektný historický film, ktorý je pokračovaním skvelej jednotky a zároveň aj ukončením jedného skvelého historického spracovania, ktoré podľa mňa nemá v rámci žánru absolútne žiadnu konkurenciu. K tomuto filmu nie je potrebné písať plnohodnotný komentár, kedže prakticky všetko podstatné som už vyjadril k jednotke. Zase je to úchvatné dielo, na ktoré sa veľmi dobre pozerá, sú tu nádherné scenérie, zaujímavé interiéri, dokonalá réžia. Z jednotky som bol nadšený, ale musím povedať, že toto pokračovanie sa mi páči ešte o niečo viac. Môže za to asi mierne zaujímavejší scenár, kvôli ktorému sa mi nebojové scény dvojky páčia ešte viac ako jednotky. Zaujalo ma kamarátstvo špiónky s protivníkovým vojakom a mnohé zaujímavé scény ako napríklad kradnutie šípov. Ale určite prekvapí fakt, že rozdiel medzi bojovými scénami oboch dielov nie je moc veľký. Môže za to hlavne námorná bitka, ktorá nie je až tak dobrá, aj ked´ dobrých momentov sa aj tu dosť nájde. Ale našťastie pozemná bitka je už perfektná a obsahuje mnohé skvelé scény. V tomto filme ma veľmi zaujali aj dialógy a monológy. Milujem tieto čínske myšlienky, jednoducho čo veta, to zážitok. Jediný zlý pocit, ktorý som z tohto filmu mal je ten, že sa skončil a to si myslím, že jasne hovorí o kvalitách filmu. 90% ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

To, co se rozjelo v prvni casti prinasi sve ovoce a zde si uz jen uzivate a chrochtate u toho blahem. Typicky cinska megalomanie se nezapre (doposud nejvetsi cinsky rozpocet vsech dob a k dispozici tisice cinskych vojaku jako kompars, no proc ne). Zatimco prvni cast se zamerovala na pozemni bitvy, pokracovani je z velke casti venovano valce na vode, infiltraci neptratelskych zakladen, jeste zajimavejsim taktikam a jeste hlubsim rozvojum charakteru. Kdyz uz si myslite, ze to konci, teprve vypukne to prave finalni ohnive valecne peklo - nadhera. Absolutne nechapu, jak tenhle temer 5ti hodinovy majestatni epos, rozdelen na 2 filmy, ktery ani na chvili nenudi a vse zde ma sve misto, mohl byt pro zapadni trh sestrihan na smesne 2h. Radsi ani nechci videt co z toho muselo vzniknout za patlaninu a silne doporucuji se tomu vyhnout a vychutnat si plnou verzi, protoze tohle je navrat Johna Woo do Ciny ve vsi parade a jeden z jeho nejlepsich, ne-li vubec nejlepsi film, co kdy natocil. 9/10 ()

Galerie (53)

Zajímavosti (2)

  • Bolesti hlavy, kterými Cchao Cchao ve filmu trpí, byly zřejmě způsobeny nádorem na mozku, který Cchao Cchao skutečně měl a na který v roce 220 n.l. také zemřel. Legenda říká, že mu lékař navrhl otevřít lebku a nádor odstranit, nedůvěřivý Cchao Cchao jej však uvěznil. Zemřeli oba. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama