Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cchao Cchao a jeho armáda jsou v plné síle zakotveny u Red Cliff. Ču-ke Liang a Čou Jü-o vymýšlí strategický plán, jak přemoci mnohonásobné vojsko nepřítele, když tu přichází „rána pod pás“ v podobě moru a neshod ve vlastních řadách. Podaří se nakonec království Wu a Xu porazit Cchao Cchaovu armádu? Bitva statisíců právě začíná. Stejně jako v prvním dílu se můžeme těšit na mnohatisícové bitvy, tentokrát však na pevnině a i na moři. (TomikZlesa)

(více)

Recenze (164)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Ano, tahle část už jede bez zaváhání od první minuty, kdy se nám dostane staromilsky provedeného "V předchozí části" a plynule naváže na další peripetie kolem snahy o ovládnutí a obranu jižní Číny. Vše pomalu graduje, používají se lsti a podvody, některé zvlášť povedené, tančí se s meči, cituje se Umění války, hovoří se o vaření čaje a čaj tu má celkově důležitou roli (ano, to mi taky vadilo v minulém díle, tedy jeho nevýraznost :), dojde i na další humorné epizody, ačkoliv mají jistou pachuť nejistoty a tragédie, zvýrazňují se přátelství, bratrství a také romance, naopak dochází k osudovým rozkolům a vzpomínkám na nevinnou minulost a vše režisér, kameraman, střihač a hudební těleso podávají v neodolatelném východním hávu a stylizaci, obrazové poezii, dotažené k dokonalosti. A nakonec se ukáže, že pokud měly předchozí bitvy své nedostatky, bylo to kvůli tomu, že se většina energie vrhnula do té rozhodující, finální. A vskutku to stojí za to. Woo již našel pevnou půdu pod nohami a ohně můžou vzplanout. Heroické steče a oběti začít. A závěrečné zúčtování nemá chybu, i přes to, že by rozhodně nevadilo, kdyby film věnoval bitvě ještě dalších 20 minut, protože mám takový přetrvávající pocit, že některé části byly vystřiženy. Ale nakonec, hlavní je, že Woo nám přinesl dvoudílní epos, který jen sotva může hledat v současnosti konkurenci a mně osobně velkofilm, na který jsem již delší dobu čekal. Někde od dob Království nebeského a Pána prstenů. 9/10. ()

destroy83 

všechny recenze uživatele

Druhá část Wooova historického eposu působí ještě velkolepěji než úvodní část. Gigantické loďstvo zakotvené v překrásné přírodní scenérii vytváří dokonalou pastvu pro oči, ostatně jako celá výprava snímku. Bohužel ubylo hrdinských soubojů, které předváděli v předchozí části generálové z království Xu, ale vše je vyváženo hloubkou postav, které zde dostávají ještě větší prostor než v první polovině filmu a divák získává větší šanci na sympatizaci s hrdiny příběhu. Na řadu přicházejí i intriky, pořádná dávka emocí a troška vkusně zakomponovaného humoru. Finální bitva je vskutku orgastická, navíc ji doprovází řada trikově bezchybných explozí, na jaké jsme u Johna Woo zvyklí. John se vrátil opravdu ve velkém stylu, takže stejně jako u první části neváhám udělit plný počet. ()

Reklama

baribal 

všechny recenze uživatele

horší než první díl... jeden z důvodů proč jsem byl lehce zklamán je, že neustále ztrácím pojem o tom, kdo s kým proti komu a proč... závěrečná bitva je na jedno brdo... prostě ty jedni převálcuje ty druhý... bitva na moři... prej. vždyt to žádná bitva nebyla a supermanské scény sice k čínské kinematografii patří, ale co je moc, to je moc... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Druhý diel velkolepého historického blockbusteru pokračuje v nastavenej latke a ohuruje predovšetkým v záverečnej trištvrtehodinovej megabitke. Tá tvorí de facto polovicu stopáže bežného filmu, čo však pri tejto obrej stopáži (keď počítam aj prvý diel) je vzhľadom na dlhé predvojnové taktizovanie zhruba akurátna dĺžka. ()

TomikZlesa 

všechny recenze uživatele

Jestli sem se u prvního dílu rozplýval nad bitvami, zde dosáhlo mé rozplynutí vrcholu. Druhý díl se první polovinu nese v duchu příprav a rozvíjení válečných strategií a vykreslování chrakteru postav a šikmooký smysl pro detail je zde rozvinut k dokonalosti. Dalo by se to shrnout jako jedna velká příprava na dechberoucí bitvu. Jestli sem do dneška měl Johna Woo zafixovanýho jako krále stříleček od dneška mi bude v hlavě ležet jako strůjce nejlepší filmové bitvy a to doslova ohnivé ! ()

Galerie (53)

Zajímavosti (2)

  • Bolesti hlavy, kterými Cchao Cchao ve filmu trpí, byly zřejmě způsobeny nádorem na mozku, který Cchao Cchao skutečně měl a na který v roce 220 n.l. také zemřel. Legenda říká, že mu lékař navrhl otevřít lebku a nádor odstranit, nedůvěřivý Cchao Cchao jej však uvěznil. Zemřeli oba. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama