Reklama

Reklama

Prezidentka Sally Sheridan je zastrelená behom slávnostného prehlásenia v Deň nezávislosti. Toho pred voľbami využíva k nárastu vlastných preferencií jej brat senátor. O tri mesiace neskôr objaví postarší pár na strome zraneného muža s padákom. Mladík si ale vôbec nič nepamätá a jedinou stopou je tak tetovanie na jeho krku - "XIII". Postupne sa rozpamätáva na tajnú operáciu, ktorej úlohou malo byť zvrhnutie vlády v USA. Objavujú sa aj ďalší agenti s vytetovanými číslami. Kto má záujem zvrhnúť vládu a kto má na krku vytetovanou rímsku jednotku? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (102)

Haymar 

všechny recenze uživatele

No upřímně, nečekal jsem žádnou bombu a už od prvních minut bylo jasný, že se jedná tak trochu (dost) o "vykrádačku" Bournea, silně říznutýho Odstřelovačem (či Atentátem). Prvních cca 45minut to slušně odsejpá, nicméně poté to znatelně ztrácí dech, napětí notně polevuje a divákovi začíná být servírováno jedno žánrové klišé za druhým... Docela překapil Dorff - coby titulní postava. To samé se ale zdaleka nedá říct o Kilmerovi, který je nepřesvědčivý a přehrává o stošest! ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Podle komixu XIII Williama Vance a Jeana van Hamma. XIII se stává docela známou značkou, byť se nejedná o nic známého, už v roce 2003 vyšla počítačová hra v komixové grafice. Tou dobou jsem o XIII slyšel poprvé a námět mne zaujal, ať se jednalo o sebeprofláklejší zápletku. Ovšem v počítačové hře je na vše více prostoru a dostávají prosto i maličkosti, které se do filmu jednoduše zařadit nedají. A jak to ve filmech chodí je zpracování dosti rozporuplné. Filmové zpracování XIII, o kterém jsem neměl ani potuchy a název jsem bral pouze jako něco, co nemá s tímto známým literárním titulem nic společného. Jednoduše, televizní zpracování známého literárního díla je slušné, ale bohužel dosti omezené, což je u tak nadějného scénáře škoda. A škoda především u akcí, které nepochytily mnoho dobrého, a co slušně začne, skončí dříve, než si vlastně uvědomíte, že něco začalo. XIII by si zasloužila slušné plátno a vypracovanější scénář a bylo by to fajn, takhle je to jen další ze známých adaptací, které jsou daleko v dlouhé frontě. Adaptace XIII skrývá nadějný scénář, ale televizní zpracování mu nijak neprospívá. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Zastřelením presidentky USA začne adaptace komiksu XIII z politického prostředí, který natočil režisér Duane Clark. Ve filmu jsou použity "přívětivé barvy" a pěkný hudební doprovod. Ponořte se do příběhu muže, který nemá ani zdání co udělal a jak se jmenuje. Film je o dvě hvězdy lepší než celá trilogie o Bourneovi. Tedy alespoň mně tento snímek vtáhnul do děje rychleji a lehčeji. Bůh stvořil bolest a ta slouží jako varování, že něco není v pořádku. a ještě jedna moudrost z filmu: Jediné na co lidé zareagují je teror, dáte jim do srdcí strach a nechají vás dělat všechno, cokoli, aby je to ochránilo. ()

ER 

všechny recenze uživatele

Stephen Dorf opět na scéně (nemohu si pomoct,ale jeho role v prvním "Blejdovi"je doposud nepřekonaná),tentokrát jako skoro Bourne. Pak Val Kilmer jako jméno-tahák (jeho pár,nic neznamenajících, minut není to,co by přitáhlo),něco akce,hodně dialogů (čili vysvětlování typu kdo jsem a je to pravda?).Prostě skrz naskrz průměr,na který by se lépe dívalo,nebýt delší stopáže. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na televizní film to není špatně natočené, ale málo platné, jde o kopírák ze scénáře od Bournea, je to utahané, tři hodiny jsou moc, a co je nejhorší, při tak malém počtu postav si myslím každý zkušenější divák domyslí v prvních minutách, kdo za vším stojí a kdo je číslo jedna, takže chybí i jakýkoliv moment překvapení. Akce je rozložena po třiceti minutách něco málo něčeho, ale nijak oslnivě akční scény natočeny také nejsou. Celkově tedy spíše podprůměr, i když řemeslo je znát, že tvůrci umí. Ale jen řemeslo nestačí. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenné komiksové knižní série od Vana Hamma. (Terva)
  • V počítačové hře XIII je prezident Sheridan muž. (awful)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno