Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Byla jednou jedna Temple Grandinová... A já se vás ptám - víte, kdo to byl? Ne? Nejste sami, také jsem nevěděl. Naštěstí tu ale je právě tento film, abychom byli náležitě poučeni. Ve výsledku tu máme typické americké drama s líbivou hudbou a patřičnou dávkou sentimentu, které ale není vtíravé a příjemně se sleduje. Co je na něm ale tolik odlišného? Dvě zásadní věci. Za prvé jde o snímek televizní produkce - s klidem ovšem mohu říci, že tento film by mohl být promítán v kinech a šlo by o rovnocennou podívanou. Za druhé tu je Claire Danes, která je tak skvělá, že na to ani slova nestačí - zahrát jakkoliv postiženou osobu je vždy těžké a Claire se toho zhostila výborně. Co považuji za hříšné je pak ale srovnávat Temple Grandinovou s Rain Manem jen proto, že hlavními hrdiny jsou autisté. Nezapomínejme, že Temple je skutečná, takže výpovědní hodnota filmu je na zcela jiné úrovni než u Raymonda, který je čirou fikcí. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Temple Grandinová je výjimečná žena, což tenhle film výborně zprostředkovává. Claire Danes předvádí opravdu parádní herecký výkon, a vytáhl se i režisér. Jedna z knih titulní hrdinky, podle kterých byl film natočen, se totiž jmenuje „Myšlení v obrazech“. A přesně to divákovi za použití kinematografických postupů dopřává. Takže narozdíl od Rain Mana můžeme opravdu pochopit, jak vlastně autista uvažuje. Pozoruhodné dílo (90%)! ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Dívka, která si hrála s krávami (a kopala do těch, kdo ji naštvali). Mohla si vybrat, k čemu svůj dar (a prokletí v jednom) využije. Zvolila dobytek. Němé tváře, které ji neznervózňují a které chápe mnohem lépe než lidské bytosti okolo sebe. Prapodivný námět není věrohodný jen tím, že vychází ze skutečných událostí, ale také díky snaze tvůrců a Claire Denis pochopit svět Temple Grandinové (Denisová její trvalou nedospělost vystihla bravurně). Pro lepší představu vidíme lidi a věci jejíma očima. Nápady i emoce, s jejichž vyjadřováním má Temple problém, jsou převáděny do obrazů. Orbis pictus. Filmovější námět aby jeden pohledal. Hrdinčina nelehká cesta za jejím životním snem je zbavena patetických okamžiků a filmu škodí pouze doslovnost při vysvětlování, co autismus obnáší. Kromě hrdinčiny diagnóny je zohledněno i prostředí amerického jihozápadu 60. let, ovládaného výlučně muži – tím víc nás může fascinovat odhodlání jedné drobné dívky, potažmo ženy. 75% ()

Ilhan 

všechny recenze uživatele

Jak píše larelay, film se vám bude líbit podle toho, jak moc se dokážete ztotožnit s hlavní postavou a to se u mě prostě nedá popřít. Nebudu se tady rozepisovat proč, prostě mám rád tyhle postavy a filmy o nich, protože s nimi dokážu neskutečně souznít a vcítit se. Přidám-li k tomu moji lásku ke zvířatům, která tady hraje také velkou roli, nemohu jinak, než Temple jako filmu i Temple jako člověku dát plné hodnocení. Zlatý Glóbus a Emmy pro Claire naprosto zasloužené. Škoda, že se nemohla dočkat nominace na Oscara. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Tahle žena to neměla nikdy jednoduché. Do čtyř let vůbec nemluvila, nesnášela lidské objetí, neprojevovala skoro žádné emoce a měla prostě svůj svět, naprosto odlišný od toho našeho. A i když byl u ní diagnostikován autismus, dokázala to, co je s touto nemocí skoro nemožné. Zařadit se do společnosti, vystudovat univerzitu, vymyslet spoustu zlepšovacích návrhů a v rámci možností vést plnohodnotný život. Temple Grandinová v podání skvělé Claire Danes nás za těch zhruba 100 minut trvání tohoto filmu přesvědčila o tom, že i když Vám osud přichystá nejednu těžkou chvíli, skoro vždy se s tím dá něco udělat. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Věta Temple (Claire Danes) o tom, že chce, aby její život měl smysl a nechce, aby její myšlenky zemřely s ní, je přesně to, co řekla neurologovi Oliveru Sacksovi, který o ní v The New Yorker napsal článek nazvaný „Antropolog na Marsu“. (Nathaniell)
  • V původním návrhu scénáře byla romantická zápletka, ale sama Temple byla neústupně proti tomu, protože romantiku nikdy nezažila. (Nathaniell)
  • Temple Grandin si původně myslela, že ji bude hrát Sigourney Weaver; což není překvapivé vzhledem k tomu, že ve Snow Cake (2006) hrála Weaver autistku a je spíše brunetkou jako Grandin než blonďatá Claire Danes. Je také podobné výšky jako Temple. (Nathaniell)

Reklama

Reklama