Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

larelay 

všechny recenze uživatele

Vyborny autobiograficky snimok o jednej vynimocnej osobnosti, ktora prekonala vsetky prekazky a nastrahy zivota, ktore jej autizmus nabalil do vienka. To, ako sa vam bude film pacit zavisi od toho, ako sa dokazete stotoznit s hlavnou postavou a ako velmi je vam blizka dana tema. Vo filme sa strieda jeden silny moment za druhym, ktore su podtrhnute vynikajucimi hereckymi vykonmi nie len hlavnej hrdinky Claire Danes, ale aj Julie Ormondovej. A kedze u mna to splnilo takmer vsetky atributy, ktore ma televizna tvorba mat, hodnotim tak, ako hodnotim. Citat Temple: "Keby som mohla lusknut prstami a stat sa neautistkou, aj tak by som to neurobila. Autizmus je sucastou toho, kym som." ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film se jednoduse pta , jak se divame na lidi s autismem a funguje to. Je to sladky film o zivote Grandin a smrti krav, vyborne zahrany. Claire Danes tehdy bylo 30 let a mela karieru pred sebou. Je to vyborna pripominka lidi s poruchou autistickeho spektra. Co je na filmu napadne je absence sentimentality a sirupove hudby se sacharidovou atmosferou. Je zde jen pohled do vzacne mysli. Film je pozitivni bez nasili a sexu. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Chvíli to trvá, než si divák na Temple zvykne. Přeci jen je to autista a není úplně jednoduchý respektovat to, co jí vadí, co se jí nelíbí a jak při tom všem reaguje. Prvních dvacet minut mi tedy spíš byla protivná, to jen ale do doby, dokud jsem si na její chování nezvyknul. Po zbytek filmu ode mě totiž začala sklízet jeden aplaus vedle druhého, když si uvědomím, co se svým životem i přes svůj autismus dokázala udělat. Klobouk dolů a klobouk dolů i herečce Claire Danes, která ji zahrála naprosto skvěle. Přiznám se, že mě původně vůbec nenapadlo, že je to ona. To až ve chvíli, kdy jsem se na ní podíval zde na diskuzi a okamžitě mi to došlo. Ona je schopná zahrát hvězdu ve Hvězdném prachu, pak vyšinutou novinářku v perfektním seriálu Homeland a nakonec jí, mám tu čest, vidět ve filmu jako autistu. Fakt klobouk dolů. Tahle herečka si tímhle filmem získala můj obrovský respekt. Stejně tak i Temple Grandin za svůj krásně zvládnutý život a nadhled na něj, se kterým se může pochlubit na světě málokdo. Ta závěrečná scéna neměla chybu a byla krásnou tečkou za jejím životem. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Příběh tak bizarní, že by ho nikdo snad ani nevymyslel. Přesně využitá obrazová stránka, která ilustruje ujeté vnímání hlavní představitelky. Mimochodem, dost obtížně stravitelné, protože ona je fakt jiná. Chová se nepříjemně a cizorodě. Fajn, to je v pořádku, člověk by měl být schopný srovnat se i s něčím hodně zvláštním. A i když jí přeji, že nakonec prošla mnohými dveřmi a dokázala víc než většina lidí bez "postižení", tak film o ní je spíš jen ilustrace amerického snu: Když se snažíš, dokážeš cokoliv. Motivační záležitost, která nejspíš přece jen uhlazuje hrdinčino projevování se a způsob, jak komunikuje, aby to ve finále bylo stravitelné pro všechny. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem měl velký problém si zvyknout na výkon Claire Danes. Už mi poslední dobou leze krkem, jak si každý herec musí alespoň jednou za život zahrát autistu či jiného mentála. Ale po půlhodině už jsem na Danes ani nepomyslel, prostě tam pobíhala hodně svérázná Temple. Film je podobně prvoplánově líbivý jako Forrest Gump, ale jak naznačuje moje topka, kde se na úplném vrcholu hřeje právě alabamský běžec následovaný Amélií z Montmártru a z nevelké vzdálenosti pozorovaný nejrychlejším Indiánem, já na takové podbízení slyším. A Temple jako taková je v tomto ohledu po pomalejším rozjezdu kus vskutku ideální. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • V celém filmu se příležitostně objevují plakáty Alberta Einsteina. Předpokládá se, že Einstein měl Aspergerův syndrom. (Nathaniell)
  • Scéna před aukcí dobytka se odehrávala v Arizoně, ale byla natočena v Texasu. Původně chtěli točit v kanadském Calgary, ale Grandin namítla, že neexistuje způsob, jak by Calgary mohlo vypadat jako Arizona. (Nathaniell)
  • Věta Temple (Claire Danes) o tom, že chce, aby její život měl smysl a nechce, aby její myšlenky zemřely s ní, je přesně to, co řekla neurologovi Oliveru Sacksovi, který o ní v The New Yorker napsal článek nazvaný „Antropolog na Marsu“. (Nathaniell)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno