Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

ibeh 

všechny recenze uživatele

Poutavý příběh o vynikající osobnosti. Výborně zahraná hlavní postava, skutečně jsem jí to věřila. Také jsem si na ni musela ze začátku zvykat, ale postupně už jsem jí pouze držela palce. Pěkná ukázka toho, co všechno může dokázat postižený člověk, když má talent a neuvěřitelnou píli i ctižádostivost. Společně s kvalitním rodinným zázemím a s vedením výborného pedagoga, bez nichž by zřejmě Temple nebyla tam, co je dnes. Líbilo se mi, jak film ukazoval způsoby myšlení autistů v obrazech. Bylo to hezky zpracované a srozumitelné. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film se jednoduse pta , jak se divame na lidi s autismem a funguje to. Je to sladky film o zivote Grandin a smrti krav, vyborne zahrany. Claire Danes tehdy bylo 30 let a mela karieru pred sebou. Je to vyborna pripominka lidi s poruchou autistickeho spektra. Co je na filmu napadne je absence sentimentality a sirupove hudby se sacharidovou atmosferou. Je zde jen pohled do vzacne mysli. Film je pozitivni bez nasili a sexu. ()

Reklama

Lenka_J 

všechny recenze uživatele

Mám ráda kvalitní životopisné filmy a to hlavně proto, že ukazují všem lidem, čeho všeho jsou schopní lidé, kteří to mají v životě daleko těžší. Musí se vyrovnat s věcmi, které nám přijdou naprosto normální, které ani nevnímáme. A taky je pro mě osobně neuvěřitelné, jakou představivost Temple Grandin má, jak každý předmět vnímá jinak. A Claire Danes se této role obdivuhodné ženy zhostila na výbornou. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Chvíli to trvá, než si divák na Temple zvykne. Přeci jen je to autista a není úplně jednoduchý respektovat to, co jí vadí, co se jí nelíbí a jak při tom všem reaguje. Prvních dvacet minut mi tedy spíš byla protivná, to jen ale do doby, dokud jsem si na její chování nezvyknul. Po zbytek filmu ode mě totiž začala sklízet jeden aplaus vedle druhého, když si uvědomím, co se svým životem i přes svůj autismus dokázala udělat. Klobouk dolů a klobouk dolů i herečce Claire Danes, která ji zahrála naprosto skvěle. Přiznám se, že mě původně vůbec nenapadlo, že je to ona. To až ve chvíli, kdy jsem se na ní podíval zde na diskuzi a okamžitě mi to došlo. Ona je schopná zahrát hvězdu ve Hvězdném prachu, pak vyšinutou novinářku v perfektním seriálu Homeland a nakonec jí, mám tu čest, vidět ve filmu jako autistu. Fakt klobouk dolů. Tahle herečka si tímhle filmem získala můj obrovský respekt. Stejně tak i Temple Grandin za svůj krásně zvládnutý život a nadhled na něj, se kterým se může pochlubit na světě málokdo. Ta závěrečná scéna neměla chybu a byla krásnou tečkou za jejím životem. ()

ChArLeNe odpad!

všechny recenze uživatele

Využívanie svojho autizmu na manipulovanie ľudí, a ako veľmi jej záleží na zvieratách. Hnus! http://www.all-creatures.org/articles/ar-templegrandin.html, http://www.all-creatures.org/articles/ar-temple.html, http://annamannucci.blogspot.sk/2010/02/marc-bekoff-contro-temple-grandin.html Recept na úspech: tell people good things about their bad habits and they will love you. Novinka - nezáleží na tom, koľkými nálepkami sa oblepíš "humane", "ethical meat eater", "compassionate carnivore" úmyselné a zbytočné vraždenie a samotné vykorisťovanie nimi neospravedlníš. Tvrdiť o sebe, že máš rád zvieratá, pričom ich zabíjaš (či platiť druhým za ich zabitie) je rovnako padnuté na hlavu ako keby Hitler vyhlásil, že má rád židov. Jasné, že je lepšie netýrať zvieratá, než ich týrať. Ale čo tak vcítenie sa do ich kože? https://www.youtube.com/watch?v=S6Umh1BlHZs Žiadna žena by sa neuspokojila s tým, keby jej tyran povedal, že ju už mlátiť nebude, ale znásilňovať ju stále bude. Či je niečo humánne, sa najprv zamysli, či by sa ti páčilo, keby niekto na tebe robil tie veci. Skutočne rozumný človek so srdcom by nedokázal súcitiť so zvieratami a pritom ich zabíjať, jesť. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Scény, ve kterých se zdá, že se krávy topí nebo jsou jinak v nebezpečí, nebyly natočeny se živým dobytkem, ale místo toho s podrobnými modelovými kravami zvanými „stuffies“ nebo animatronickou krávou. (Nathaniell)
  • HBO koupilo stádo krav pro scény s dobytkem v tomto filmu. (Nathaniell)
  • V původním návrhu scénáře byla romantická zápletka, ale sama Temple byla neústupně proti tomu, protože romantiku nikdy nezažila. (Nathaniell)

Reklama

Reklama