Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Životopisné filmy nesnáším, ale tento mě dostal - mimořádným hereckým výkonem Claire Danes, jakož i velmi přesvědčivým filmařským vystižením toho, co obnáší diagnóza ústřední postavy. Působilo to na mě sice značně nízkorozpočtově, ale jinak mi to přišlo strašně dojemné, Temple jsem celou dobu fandil (byť jsem celou dobu věděl, jak to dopadne - holt úděl biografických filmů), líbila se mi tam hudba a také herectví Julie Ormond v roli Templiny matky (a zaujala mě tam ještě Catherine O'Hara, u které mi dlouho trvalo, než mi došlo, že to je Kevinova máma ze Sám doma). I když mi přijde hloupé tento film nějak srovnávat s Rain Manem, stejně jsem se neubránil myšlence, že Claire Danes strčí Dustina Hoffmana do kapsy. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Vidět Claire Danes ve Shopgirl, posléze v Hvězdném prachu a s malým odstupem juknout na tento film tak nebudete věřit, že to je stále jedna a ta samá osoba (snad jen podle nosu... :-) ...). A o tom to je. Tenhle film stojí a padá s Claire, což mně připomíná, abych přehodnotil svůj žebříček oblíbených hereček.... ()

Reklama

Khalesi 

všechny recenze uživatele

No, tak dlho som premýšľala za ktorý koniec mám tento počin uchopiť. Na koniec som sa rozhodla, že budem hodnotiť podľa obsahu a výsledného efektu zarputilej snahy hlavnej hrdinky. Dokážem si predstaviť, koľko odhodlania, driny a prekonávania vlastných medzí ju muselo stáť jej úsilie o zlepšenie zaobchádzania s jatočnými zvieratami. Taktiež si vážim, že svoj ďalší život zasvätila pomoci nemým tváram a verím tomu, že nemenej odhodlane v tom pokračovala čo jej sily stačili. Bitúnky neschvaľujem a som aj proti veľkochovom. Musím však oceniť každú ľudskú snahu o aspoň čiastočné zlepšenie mizernej situácie každého živého tvora. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Claire Danes si odniesla za tento film zaslúžený glóbus a už vieme prečo bola obsadená do Homelandu. Tá jej mimika, no to je na psychicky nevyrovnaného človeka neopakovateľné. Herecky super, ale to je tak všetko, pretože film o autistke, ktorá vymyslela, ako zmierniť bolesť kráv tesne pred ich porážkou. Hm, trocha divné. ()

Ilhan 

všechny recenze uživatele

Jak píše larelay, film se vám bude líbit podle toho, jak moc se dokážete ztotožnit s hlavní postavou a to se u mě prostě nedá popřít. Nebudu se tady rozepisovat proč, prostě mám rád tyhle postavy a filmy o nich, protože s nimi dokážu neskutečně souznít a vcítit se. Přidám-li k tomu moji lásku ke zvířatům, která tady hraje také velkou roli, nemohu jinak, než Temple jako filmu i Temple jako člověku dát plné hodnocení. Zlatý Glóbus a Emmy pro Claire naprosto zasloužené. Škoda, že se nemohla dočkat nominace na Oscara. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • V celém filmu se příležitostně objevují plakáty Alberta Einsteina. Předpokládá se, že Einstein měl Aspergerův syndrom. (Nathaniell)
  • Scéna před aukcí dobytka se odehrávala v Arizoně, ale byla natočena v Texasu. Původně chtěli točit v kanadském Calgary, ale Grandin namítla, že neexistuje způsob, jak by Calgary mohlo vypadat jako Arizona. (Nathaniell)
  • V době natáčení bylo Claire Danes 30 až 31 let. Hrála postavu Temple Grandin od 15 let (v roce 1962) do 34 let (v roce 1981). (Nathaniell)

Reklama

Reklama