Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

Figu 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu jsem tak unešen, že nemůžu volit jinak, než plný počet hvězd! To, jaký výkon předvedla Claire Danes, to se jen tak nevidí, opravdu skvostná podívaná. Tento snímek mají mít povinný na každém prvním stupni základní školy, protože je to úžasná předloha a ukázka toho, jak se dokáže autista (v podstatě bezmocný v dnešním světě) vypořádat s životem, postavit se mu čelem a ještě dokázat něco tak (pro nás obyčejné smrtelníky) neuvěřitelně složitého, užitečného a vlastně i tak překrásného! Životopisný snímek zabalený do stočtyř minut, tak to je extra luxusní balíček a stojí to za to, ho rozbalit! 90% ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Ach ne, další film, který si schválně pohrává s Vašimi city, každou minutou se snaží zapojit Vaše emoce a věří, že slzy diváků v poslední scéně mu přidají v ratinzích. A ono to sakra funguje, Vy se tomu příběhu prostě radostně oddáte, trpíte a skáčete radostí společně s Temple i jejími blízkými. Přitom na autismus už sázelo tolik snímků, nejen Rain Man a Forrest Gump. U pojetí Micka Jacksona oceňuji hlavně ten pohled na pocity rodiny postiženého člověka, na jejich zmatek, bezmeznou snahu pomoci, jež zůstává často bez odezvy, bez pochopení. Absolutně nezapomenutelné zůstanou i herecké výkony snad všech účinkujících i skvělé animace přibližující myšlenky Temple. Jen desetinu hvězdičky bych strhla za to, že se příběh zdaleka vyhýbá faktu, že většina autistických dětí bohužel takhle dobře nedopadá. Ovšem to už je třeba výzva pro jiný snímek... ()

Reklama

hanagi 

všechny recenze uživatele

Mimořádný lidský příběh a úžasné herecké obsazení - a nemyslím tím jen Claire Danes, která mě neustále překvapuje a utvrzuje v tom, že tu máme další skvělou herečku (a schválně neříkám hvězdu!). TV tvorba se obejde bez zbytečných efektů, vystačí ji silný námět a jeho citlivé zpracování. Mimochodem, do té bedny bych nevlezla ani omylem, každý má prostě něco... ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Zfilmovaný biografický příběh mimořádné a úžasné ženy s velkým handicapem Temple Grandinové, kde jsem se na konci neubránila slzám, prostě to nešlo zadržet. Obdivovala jsem její odhodlanost překonávat tolik překážek od posměchu, nebo absence empatie spolužáků až po mnohdy velmi nepříjemné chování dospělých. Mnohé by takové nepochopení její osobnosti odradilo, ale pro ní se to naopak stalo velkou výzvou. A tak nakonec Temple Grandinová našla svůj smysl života. Nesmím zapomenout na to, že to určitě vyžadovalo nezměrnou trpělivost její matky a jejího nejbližšího okolí. Clarie Danes byla naprosto úžasná a já byla téměř v šoku, protože jí znám z Homelandu v úplně jiné, ale také vynikající roli. Vyjímečný a skvělý film, navíc inspirující mnohé k většímu pochopení a vstřícnosti k takovým lidem, jako je právě Temple. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Temple Grandinová je výjimečná žena, což tenhle film výborně zprostředkovává. Claire Danes předvádí opravdu parádní herecký výkon, a vytáhl se i režisér. Jedna z knih titulní hrdinky, podle kterých byl film natočen, se totiž jmenuje „Myšlení v obrazech“. A přesně to divákovi za použití kinematografických postupů dopřává. Takže narozdíl od Rain Mana můžeme opravdu pochopit, jak vlastně autista uvažuje. Pozoruhodné dílo (90%)! ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Ve skutečném životě Temple (Claire Danes) při promoci odkazovala na „Nikdy nepůjdeš sám“, ale ona slova spíše vyslovovala, než aby je zpívala. (Nathaniell)
  • Scéna před aukcí dobytka se odehrávala v Arizoně, ale byla natočena v Texasu. Původně chtěli točit v kanadském Calgary, ale Grandin namítla, že neexistuje způsob, jak by Calgary mohlo vypadat jako Arizona. (Nathaniell)
  • V původním návrhu scénáře byla romantická zápletka, ale sama Temple byla neústupně proti tomu, protože romantiku nikdy nezažila. (Nathaniell)

Reklama

Reklama