Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

Lenka_J 

všechny recenze uživatele

Mám ráda kvalitní životopisné filmy a to hlavně proto, že ukazují všem lidem, čeho všeho jsou schopní lidé, kteří to mají v životě daleko těžší. Musí se vyrovnat s věcmi, které nám přijdou naprosto normální, které ani nevnímáme. A taky je pro mě osobně neuvěřitelné, jakou představivost Temple Grandin má, jak každý předmět vnímá jinak. A Claire Danes se této role obdivuhodné ženy zhostila na výbornou. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Zvířata pomáhají autistům. Autisté pomáhají zvířatům. Vynález autistické "objímačky". Nakonec zvládla (po svém, po božím) i objasnit náhlou změnu živí zvíře/maso. Nedávno jsem se 14 letým autistou dokázal postihnout náhlou změnu nafukovacího veleauta v hrstičku svraštělé gumy. Obdivuji bezpočet variací této choroby; toto byla jedna z nich. ()

Reklama

ChArLeNe odpad!

všechny recenze uživatele

Využívanie svojho autizmu na manipulovanie ľudí, a ako veľmi jej záleží na zvieratách. Hnus! http://www.all-creatures.org/articles/ar-templegrandin.html, http://www.all-creatures.org/articles/ar-temple.html, http://annamannucci.blogspot.sk/2010/02/marc-bekoff-contro-temple-grandin.html Recept na úspech: tell people good things about their bad habits and they will love you. Novinka - nezáleží na tom, koľkými nálepkami sa oblepíš "humane", "ethical meat eater", "compassionate carnivore" úmyselné a zbytočné vraždenie a samotné vykorisťovanie nimi neospravedlníš. Tvrdiť o sebe, že máš rád zvieratá, pričom ich zabíjaš (či platiť druhým za ich zabitie) je rovnako padnuté na hlavu ako keby Hitler vyhlásil, že má rád židov. Jasné, že je lepšie netýrať zvieratá, než ich týrať. Ale čo tak vcítenie sa do ich kože? https://www.youtube.com/watch?v=S6Umh1BlHZs Žiadna žena by sa neuspokojila s tým, keby jej tyran povedal, že ju už mlátiť nebude, ale znásilňovať ju stále bude. Či je niečo humánne, sa najprv zamysli, či by sa ti páčilo, keby niekto na tebe robil tie veci. Skutočne rozumný človek so srdcom by nedokázal súcitiť so zvieratami a pritom ich zabíjať, jesť. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Mimořádný lidský příběh a úžasné herecké obsazení - a nemyslím tím jen Claire Danes, která mě neustále překvapuje a utvrzuje v tom, že tu máme další skvělou herečku (a schválně neříkám hvězdu!). TV tvorba se obejde bez zbytečných efektů, vystačí ji silný námět a jeho citlivé zpracování. Mimochodem, do té bedny bych nevlezla ani omylem, každý má prostě něco... ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Vyborny autobiograficky snimok o jednej vynimocnej osobnosti, ktora prekonala vsetky prekazky a nastrahy zivota, ktore jej autizmus nabalil do vienka. To, ako sa vam bude film pacit zavisi od toho, ako sa dokazete stotoznit s hlavnou postavou a ako velmi je vam blizka dana tema. Vo filme sa strieda jeden silny moment za druhym, ktore su podtrhnute vynikajucimi hereckymi vykonmi nie len hlavnej hrdinky Claire Danes, ale aj Julie Ormondovej. A kedze u mna to splnilo takmer vsetky atributy, ktore ma televizna tvorba mat, hodnotim tak, ako hodnotim. Citat Temple: "Keby som mohla lusknut prstami a stat sa neautistkou, aj tak by som to neurobila. Autizmus je sucastou toho, kym som." ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Ve scéně, kdy lékař informuje Eustacii (Julia Ormond), že je Temple (Claire Danes) autistka, doktor přichází s myšlenkou, že autismus je způsoben chladem matek k jejich dětem; nechvalně proslulá teorie chladné matky, kterou vytvořil Bruno Bettelheim. V závěrečné scéně filmu je krátce zmíněn Dr. Bernard Rimland; byl to muž, který vyvrátil teorii chladné matky. (Nathaniell)
  • V době natáčení bylo Claire Danes 30 až 31 let. Hrála postavu Temple Grandin od 15 let (v roce 1962) do 34 let (v roce 1981). (Nathaniell)
  • V původním návrhu scénáře byla romantická zápletka, ale sama Temple byla neústupně proti tomu, protože romantiku nikdy nezažila. (Nathaniell)

Reklama

Reklama