Reklama

Reklama

Epizody(16)

Komediální seriál z prostředí venkovského fotbalového mužstva, který mapuje jednu fotbalovou sezónu fotbalového klubu SK Houslice. (oficiální text distributora)

Recenze (923)

InJo 

všechny recenze uživatele

Bezesporu jeden z nejlepších seriálů, které Nova kdy vyprodukovala. Koncepčně a filmařsky sebejistý a výborně herecky obsazený (trio Vetchý-Novotný-Sobota ze sebe ždíme takřka maximum). Na první pohled jde o jednoduchoučkou buranskou pitomost, ale to je jen zdání. To, že je seriál o přízemních prosťáčcích, ještě neznamená, že sám je také takový (narozdíl třeba od většiny opusů Zdeňka Trošky). Vyloženě vtipné mi to bohužel přišlo pouze příležitostně a scénáře některých epizod jsou až moc triviální. Ale ta řemeslná profesionalita a již zmínění herci si prostě zaslouží jednoznačný palec nahoru. 70 % ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke kultu, jaký se se kolem Okresního přeboru rozvinul, jsem byl zaskočen tím, že jakkoli nekonečně přesahuje dlouhodobý luzoidní standard, podstatné penzum dílů sestává z typicky seriálově připitomělých, do značné míry izolovaných příhod (v to počítaje několikrát opakované téma kolektivního řešení různých milostných vztahů), v nichž se často uplatňují nemyslitelné situace (např. bludná cesta neznámem vlastního okresu v díle Konvoj) a groteskně nesmyslné počínání postav (např. krádež gamblomatu). Tím je však jen obdivuhodnější, co to vlastně vzniklo. Na první dobrou mi připadá, že hlavní zásluhu na fenoménu Okresní přebor mají dialogy, z nichž zvláště ty s Vetchým jsou prostě nenapsatelné. Nutno též vyzvednout jedinečné exprese mimořádné výpovědní hloubky, jako např. "viděl jsem peklo!" i krutopřísnost hlavních i epizodních postav. (Dominující Vetchého postava kapitána Luňáka, která jako jediná představuje funkční karikaturu jistého typu, by si zasloužila zvláštní pozornost.) V epesní herecké skladbě potěšil už pouhý výskyt některých tváří (Mihulová) a obzvláště "herecká rehabilitace" (slovy quixotovými) Luďka Soboty. Hercké obsazení, stejně jako soundtrak, jsou jen nejzřetelnějšími příklady pečlivosti a uvědomělosti, s jakou si autoři se seriálem vyhráli. Zhlédnout film Poslední zápas Pepíka Hnátka dřív než seriál bylo by velkou diváckou chybou, neboť ten ho jako prequel korunuje a právě ve spojení obou v náležitém pořadí (tedy dle vzniku) se vyprávěcí hodnota celého projektu násobí. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

16/16 Půjdeme-li po přímé lince nováckých půlhodinových seriálů, máme tu časem zavátý více epochální pokus Nováci, poměrně zdařilou Hospodu, výborného Draculova švagra, zoufalé Policajty z předměstí, specifický Comeback, který vyšel proti masovým tématům a uspěl i tam, kde byla Nova zatracena... a nyní tedy Okresní přebor. Formálně fajné, tématicky se více hodící na ČT, herecky střídavě oblačno. Nový zájem o Luďka Sobotu je v tomto případě zasloužený, přeci jenom po třech ordinérních filmech z let 90. neměl tak výraznou příležitost. Kdo by to byl řekl, že Nova podá ruku všem těm hořkým Náměstíčkům, Návsím a spol? Na druhou stranu je tu stálá přítomnost identické dramaturgie s Hospodou, která je de facto osvěžena skutečně jen o ty reály. A skutečným přínosem seriálů jsou pak jen ty epizodní návraty všech těch Mihulových. Kreace vysloužilců typu Trojana nechme stranou. Jediný, koho sem tam mohu je Leoš Noha, což je v kontextu k návratu hrdosti z trapnosti poněkud málo. Nicméně kolem a kolem je to i tak podbízívá sračka, která se z neznámého důvodu snaží otřít o všechny myslitelné i nemyslitelné problémy hýbající jedním unifikovaným okresem. Tak to už raději ten na severu. Tam bylo aspoň kvalitní finále. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Ty vole, držte hubu, pane Jebavý! Výborně vypointované příběhy, vtipné sekvence, skryté detaily, které mnohdy dostanou kompletní rozměr, až příště i skvělé herecké obsazení - to je OKRESNÍ PŘEBOR. Hospodský humor od fotbalových trávníků mám rád, takže tady jsem již před lety objevil poklad, který si čas od času rád dopřeji a který s postupem jednotlivých epizod příjemně graduje (nejlepší je vypípaná scéna z Derby). Luděk Sobota ve své nejlepší roli (výborní jsou i Vetchý, D. Novotný, Kikinčuk, Kohák, Vilhelmová (!!) či Nečas a taktéž guest stars - Trojan, Županič nebo Nárožný). Co se týče porevoluční komediální tvorby, nevzniklo v Česku nic lepšího. Chalupáři 21. století. Nejlepší epizody: Schůze, Na váhu, Derby, Kopačák, Návštěva z kraje.  ()

gudaulin

všechny recenze uživatele

Má to být dosud nejlepší seriál z dílny televize Nova, ale sledování prvního dílu mě ani v nejmenším nepřesvědčilo o tom, že by stálo za to věnovat svůj čas sledování tohohle projektu. Tak jako o tom, jestli budete koukat na televizní film, rozhoduje prvních deset minut, tak i seriál nastavuje nějakou laťku, a ta z Okresního přeboru mi přišla docela nízko právě v tom nejzákladnějším, a to je scénář. Navíc prostředí fotbalu nejen v nižších soutěžích považuju za opravdu problematické a za jeden z mála úspěchů při výchově svého syna považuju, že jsem mu rozmluvil fotbal a přivedl ho ke karate, které má jako sport určitě zdravější morální klima a navíc ho může v životě i prakticky upotřebit. Nehodnotím ani procenty ani hvězdičkami, protože zůstalo u jediného dílu. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (75)

  • Exteriéry i interiéry (hřiště, hospoda, dům hlavního představitele atd.) se natáčely v Lochovicích, vesnici vzdálené cca 40 km od Prahy, a v sousedním Komárově, kde mají postarší sokolovnu. (ČSFD)
  • Když jde Áda Větvička (Leoš Noha) sbírat popel do hospody, přistoupí ke stolu se štamgasty a i přes vadu řeči je s krásným "R" pozdraví: "Zdar, chlapi." (Frontier)
  • David Novotný (Jarda Kužel) se po skončení natáčení na popud Jana Prušinovského po více než třech letech vrátil k aktivní kopané a začal nastupovat za bývalý režisérův oddíl Zadní Třebaň ve třetí třídě. (Olík)

Související novinky

Reklama

Reklama