Reklama

Reklama

Prokletý klub

  • Velká Británie The Damned United (více)
Trailer

Film Klub prokletých vypráví temně humorný a konflikty nabitý příběh Briana Clougha (Michael Sheen) a jeho nešťastné 44 dní dlouhé trenérské mise u tehdejších anglických fotbalových mistrů: Leeds United. Bez svého věrného asistenta Petera Taylora (Timothy Spall) po boku a s šatnou plnou hráčů, kteří – zdá se – spíše podporují jeho konkurenta Dona Revieho (Colm Meaney), projde Clough během pouhých 44 dní nečekanou zkouškou agresivity a geniality. Taková jsou fakta příběhu. Příběhu Klubu prokletých. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (353)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Moc dobrý film. O Premier Leaugue v 70. letech jsem nevěděl zhola nic stejně tak o Brianu Cloughovi. Po zkouknutí toho, co dokázal s Derby County a Nottinghamem Forrest mi už loňský titul Leicesteru nepřipadá tak jedinečný. Michael Sheen tu byl perfektní a to ho jinak moc rád nemám. Líbil se mi kámošskej vztah s Timothy Spallem. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Ako tu už viackrát zaznelo... nie je to ten klasický športový štýl prevedenia danej témy. Damned United zobrazuje zákulisie a sústredí sa na nevraživosť medzi Derby County a Leeds United... ako to vlastne bolo, samozrejme následne rozuzlenie. Na môj vkus mi to neprišlo nijako obzvlášť úžasne, ale tak celkový dojem, herecké prevedenie a blízky vzťah k danej téme mi nedovolí inak ako 7/10 ()

Reklama

RelaxMan 

všechny recenze uživatele

Mám rád sportovní filmy a obvlášt ty o nejlepším sportu na světě. Tento film patří mezi ty nejlepší ve své kategorii. Skvělé herecké výkony, dialogy, kamera je sice občas zvláštní, ale to se dá odpustit. Nebyl jsem si jist plným počtem hvězd, zvažoval jsem chvílema i 4, ale po shlédnutí 30min vystřižených scén na DVD bonusech jsem, už neváhal. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Hodně anglické a hodně biografické - dost věcí, které jsou ve filmu, najdete ještě teď na youtube. a sedí to, včetně třeba barvy saka, které má Don Revius ve studiu. Jinak Leeds v 70. letech byl v Premier League vyhlášený dobytek a 44 dní Briana Clougha je památná záležitost..... Kdyby byl film o malej kousek svižnější a bylo tam víc retro fotbalu, dal bych pět. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Pro fotbalové fanoušky v sobě film nese jistou přidanou hodnotu, přesto není prvořadě o fotbalu, ale o muži, který si myslel, že přesně ví, co chce a jak toho dosáhnout. Jeho balancování na profesní špici je nápaditě prolínáno s namáhavou cestou, která tomu předcházela. Obsah filmu je v zásadě vážný, vtipnost mu dodává režie (lakonické zobrazení výsledku zápasu vydá za tisíc slov a stovku záběrů) a Cloughovo nehorázně sebevědomé vystupování. Michael Sheen se ovšem dokázal vyvarovat toho, aby z legendárního trenéra učinil karikaturu kariéristy. V citlivěji pojatých scénách za veškerou tou nezdravou drzostí a bezohledností tušíme chlápka, který zkrátka touží po úspěchu. Hůře dopadli tehdejší hráči Leedsu. Tom Hooper přehnaně nesází na efekt, namísto častých střihů si vyhrává s mizanscénou, hloubkou a barevností záběrů a výborně využívá zkratky, díky čemu má film velmi sympatickou stopáž. Formální střídmost narušuje akorát pár zpomalených záběrů během zápasu. Na každým coulem anglický film jsou moc americké. Stejně tak nasládlý konec. Ten možná odpovídá realitě, ač stěží včetně usmiřujícího dialogu, ale svou náladou je úplně jinde než předchozí minuty. Mým převažujícím dojmem je přesto nadšení, jsa osobou fotbal nesledující ani nehrající, hltal jsem se zaujetím každou minutu. 80% Zajímavé komentáře: genetique, Vitason, mm13, Morholt ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Kromě samotného Clougha (zemřel v roce 2004 na rakovinu žaludku) se filmu nedožili ani mnozí další aktéři: asistent Petr Taylor, trenérský rival Don Revie anebo kapitán Leedsu Billy Bremner. (curfew77)
  • Scény na futbalovom ihrisku v Derby County boli natočené na štadióne Leeds United. (ČSFD)
  • Film je natočen velmi věrně podle skutečných událostí, například všechny citované výsledky fotbalových utkání jsou naprosto přesné. (curfew77)

Reklama

Reklama