Reklama

Reklama

Vraždy v Yorkshiru: 1974

(TV film)
  • Velká Británie Red Riding: In the Year of Our Lord 1974 (více)
Trailer

Za každým velkým domem je prý zločin... Píše se rok 1974 a mladý novinář Eddie Dunford (Andrew Garfield v jedné ze svých prvních velkých rolí) se vrací na sever, do rodného Yorkshiru, kde se hodlá stát hvězdou redakce místních novin. Když se ztratí desetiletá Clare Kemplayová, Eddie společně s kolegou Barrym přesvědčí svého šéfa, aby je nechal prošetřit spojení s dvěma podobnými únosy z nedávných let. Ve chvíli, kdy je na pozemku patřícím místnímu realitnímu magnátovi Dawsonovi nalezeno dívčino zohavené tělo, se před oběma reportéry otevírá bezútěšný a násilný svět policejní korupce a organizovaného zločinu... Snímek Vraždy v Yorkshiru: 1974 představuje první část volné trilogie, kterou pro britský Channel 4 natočila produkční společnost Revolution Films. Trojice kriminálních thrillerů vznikla podle románů Davida Peace, adaptovaných renomovaným scenáristou Tonym Grisonim (Strach a hnus v Las Vegas, Krajina přílivu, Město a město). Filmy i knihy se ve svých fiktivních příbězích nechaly inspirovat atmosférou, doprovázející skutečný případ zpackaného vyšetřování zločinů sériového vraha Petera Sutcliffa, který v Západním Yorkshiru řádil na přelomu 70. a 80. let minulého století. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (69)

Terva 

všechny recenze uživatele

Léta páně 1974. CITÁT - Ztratila se holčička. Tisk tlačí....... Kriminální příběh očima novináře má povedenou kameru, ale velmi málo hudebního doprovodu, který když už je, neladí moc s příběhem. CITÁT - Jste cítit smrtí........ Moc věrohodně to ne mě nepůsobí. Podivní policisté, hodně chlastu a nezapadající sexuální scény, které odvádějí od vážnosti příběhu. Divák si z toho musí vybrat jen to podstatné, aby mohl příběh chápat. Chvilkama to bylo nudný a ztrácelo to napětí, tedy pokud to vůbec nějaké napětí mělo. Konec příběhu to velmi vylepšil, to jsem tleskal. CITÁT - Na jihu svítí Slunce.......... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pochmurné krimi drama. 1)  26letý přitažlivý Andrew Garfield (novinář Dunford) byl pro mne hlavním lákadlem filmu. Jeho postava sice příliš inteligence nepobrala a film sám se pyšní dalšími nelogickými prvky, ale vcelku to Andrew drží._____ 2)  Bohužel, jak se postupně kontury ďábla (záporáka) vyjasňují, klesá (!) současně i napětí._____ 3)  Možná názor upravím, až uvidím celou trilogii. Zatím si počkám._____ 4)  Zajímavý koment: Radek99****. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

V DEN, KDY ZMIZELA, MĚLA CLARE NA SOBĚ ČERVENOU VĚTROVKU A ČERVENÉ WELLINGTONKY..... /// Mučený, znásilněný, uškrcený malý děvčátko, který mělo na zádech.... a mladej novinářskej cucák, cejtící svojí šanci. Něco smrdutýho je v okolí Yorkshire.... Ležérní tempo, pomalý dávkovaní informací, konspirační teorie a neamerická filmařina může budit nadšení. Nebo taky ne! Emoce spíš negativní, atmosféra nijaká a koncovka bez patřičný dramatický pointy. PRVNÍ DÍL TRILOGIE (1980 + 1983). FILM JE SLOŽITÝ HODNOTIT SAMOSTATNĚ, PROTOŽE DÍKY PROVÁZANOSTI PŘÍBĚHU JE SPRAVEDLIVĚJŠÍ HVĚZDIČKOVAT AŽ VÝSLEDNEJ CELEK. ONO TU TOTIŽ NEJDE ANI TAK O MRTVOLY, JAKO O PROHNILOST POLICEJNÍHO SOUBORU V YORKSHIRE. TENTO FILM – STEJNĚ JAKO CELOU TRILOGII HVĚZDIČKUJU ZA ***. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Red Riding Quartet od Davida Peace číst nebudu. 2.) Thx za titule ,,bubbic“ ; ,,queeg“ a ,,entitka“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Zmatené vyprávění, ale o čem vlastně? Vrahovi malých holčiček, investigativní žurnalistice či korupci? Vraždy dívek jsou jen poměrně nedůležitým kamínkem, který ovšem strhl lavinu Eddieho zájmu. Veškerou novinářskou práci za Eddieho odvedl jeho kolega a fakta mu naservíroval na stříbrném podnose (tedy v bílé igelitce). A korupce? Jediná podána syrově a bez okolků. Ale proč Eddie půlku filmu pobíhá od ničeho k ničemu (dobře, od ničeho do postele), když je jasné kdo, kdy a jak? Zbytečně pomalé tempo, které vytrhne jen závěrečných deset minut. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Šedivá doba, nedůvěra, nejistota a hlavně ranec prohnilosti uvnitř policie. A do toho série únosů malých holčiček. Novinář Andrew Garfield má své mladické ambice, jisté kruhy jsou však zásadně proti. Začíná to zastrašováním, končí lámáním kostí. Výsledkem je poměrně solidní retro, které má pomalé tempo, negativní nádech, ale také závěr, který na mě nijak emočně nedolehl. Stejně jako jiné, na první pohled silné momenty. Viděl jsem jen tuhle třetinu trilogie, netuším, jak by se mohlo hodnocení s dalšími pohnout. Ale o zbývající díly bohužel nestojím. Andrew Garfield v posledních letech vyhlíží poměrně zajímavým dojmem, jako drzý mladík s jednoznačným názorem k autoritám je docela přesvědčivý. Jen s cigaretou vypadal naopak docela úsměvně. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (8)

  • Celá trilógia (tento film ako aj jeho pokračovania Vraždy v Yorkshire, 1980 a 1983) využíva beletrizované správy o vyšetrovaní Yorkshire Rippera, sériového vraha, ktorý v 70. a 80. rokoch páchal zločiny v oblasti Yorkshire v Anglicku. (Arsenal83)
  • Televízne upútavky na všetky tri epizódy Red Riding niesli slogan „Based on True Events“. Žiadna z postáv, ani obete vrážd však nenesú mená skutočných ľudí a len málo z nich sa podobá na skutočné predlohy. (Arsenal83)
  • Knihy aj filmy sa odohrávajú v Leedse, Bradforde, Halifaxe a vo zvyšku West Yorkshire a tam boli aj natáčané na jeseň 2008. (Arsenal83)

Reklama

Reklama