Reklama

Reklama

Odsun

  • Česko Zátah (více)
Trailer 1
Francie / Německo / Maďarsko, 2010, 120 min

Režie:

Rose Bosch

Scénář:

Rose Bosch

Kamera:

David Ungaro

Hrají:

Jean Reno, Mélanie Laurent, Gad Elmaleh, Raphaëlle Agogué, Hugo Leverdez, Oliver Cywie, Sylvie Testud, Anne Brochet, Denis Ménochet, Roland Copé (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. června 1942 vstupuje v platnost nové nařízení francouzské vlády namířené proti židovskému obyvatelstvu. Jedenáctiletý Joseph Weismann proto odchází do školy se žlutou hvězdou na hrudi. Přesto žijí Weismannovi v přesvědčení, že mají stále důvody k radosti. Ale jen do úsvitu dne 16. července 1942, kdy do bytu vtrhnou muži v černých uniformách. Budí celou Josephovu rodinu a ženou je do autobusu… Po největší razii v dějinách lidstva, která proběhla pod taktovkou francouzské policie, se v pařížské cyklistické aréně tísní na třináct tisíc Židů. Pět dní bez vody, bez jídla a bez zdravotní péče. Dr. Sheinbaum (Jean Reno) internovaný spolu s ostatními dělá, co může. Intenzita rasismu šířeného zdejší kolaborantskou vládou hluboce zasahuje mimo jiné také sestru Červeného kříže Anette Monod (Melanie Laurent). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (179)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nesporně zajímavé téma je sraženo do kolen neuvěřitelně nudnou a nanicovatou první třetinou filmu a hlavně fackováním divákových emocí. Annette spasitelka nepůsobí důvěryhodně, což rozhodně není dáno nekvalitním výkonem Laurentové, ale přetaženým scénářem. Tento snímek doporučuji ke zhlédnutí milovníkům současných amerických filmů, najdou v něm tradiční šablonku, zapláčou si a třeba autorům odpustí i tu lež, že Reno má hlavní roli. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na Zatah jsem se zacal tesit zhruba v momente, kdy jsem zjistil, ze ma film asi 95% a v hlavni roli Renoa. Nez jsem se k nemu dostal, spadlo to sice na 75%, ale i tak jsem se docela tesil. Prvni, co me zarazilo, Reno tu vubec nebyl. Respektive byl, ale rozhodne ne v hlavni roli a do deje vstoupil az nekdy v polovine filmu. Coz je taky tak zhruba doba, kdy zacne bejt film zajimavej. To predtim je jen takovy lehce o nicem, kde se ruzny skupinky deti a celkove lidi jen tak motaj, sledujem nekolik ruznejch pribehu a vse smeruje k onomu Zatahu. Jakmile se ale dej presune na stadion a pozdejc do koncetraku, uz tu mame kvalitne zvladnuty valecny drama, opet lehce odlisnej pohled na valku, tentokrat ocima francouzskejch zidu. A tady me zarazila druha vec. Film nema zadny zvraty, proste jede od zacatku do konce bez jedinyho prekvapka. Cekal jsem, ze se z Renoa nebo sestricky Laurent stane nejakej zachrance, kterej pomuze minimalne detem na svobodu a on se tu zadnej zvrat nekona. Ale i pres smutny cisla v zaveru film nevyzniva vylozene depresivne. Po nudny prvni pulce to nakonec suprova druha polovina a fajnovy herci vytahli na slabsi 4*. ()

Reklama

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Nefunkční jak po straně emocí tak po straně kritiky - střídající se scény s hodujícím Hitlerem a hladovějícími židy, patriotistické písně a řeči oslavující Francii za pozvolného odvozu židů do zimního velodromu francouzskými policajty... Potenciál zůstává nevyužit, filmu škodí i digitální efekty, fakt, že události se dějí "jen tak mimochodem" se sem nehodí a celek je nakyslý jedním velkým klišém. Zklamání. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nevím, co si o tomhle filmu myslet. U nás se točí válečná dramata, kde se český národ šíleným způsobem shazuje a ve Francii se ve stejném roce natočil naprosto opačný příběh, kde se francouzský národ, konkrétně Pařížané ukazují v tom nejlepším možném světle. Nicméně aby to nevypadalo blbě, řada z nich si na Židy taky zanadává, zahází shnilý rajčata a div je neukamenuje. Ale pořád je v hercích vidět ta hrdost a to včetně naprosto nevýrazných táborů, kam Židy z Paříže nakonec strčili. Na druhou stranu nedokážu přesně posoudit jak to v tehdejší době bylo a je jasné, že ne vždycky je dobré kritizovat a Francouzi si opravdu neradi něco přiznají. Přesto je Odsun dobrým filmem...zajímavým, s originálním námětem, kde jediná věc mi kříží v tom, abych filmu dal plný počet...a to ta, že ani jedna scéna nebyla tak dobrá, aby se vyrovnala například o dva roky staršímu válečnému dramatu Chlapec v pruhovaném pyžamu. Film tak vůbec ničím nepřekvapí. Naopak představí nám hrdý francouzský národ v té nejsvětlejší podobě. Přičemž mu ale stejně nebudu věřit, že myšlenky jednoho národa šli takovým hrdinským směrem a přeskakovali ze dne na den, podle toho, jak se Charles de Gaulle na frontě zrovna vyspal. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Není uměním a asi ani velikým úsilím dojmout diváka pohledem na odtržení dětí od matek a následný odsun do koncetráku na východě. Je ovšem uměním do toho všeho zapojit dynamiku tak, aby se divák u zbytku filmu nenudil, neboť musím s lítostí konstatovat, že ten zbytek filmu mě prostě otravoval a s většinou postav jsem se za boha nedokázala sžít. Téma to je jistě závažné a tento komentář jeho závažnost nijak nezlehčuje, ba naopak, doporučuji film pro opomíjenost francouzského kolaborantství a hluboko zakořeněnho antisemitismu, ale zpracování jako takové opravdu nevystupuje z přeplněných vod filmového průměru, nehledě na závažnost tématu. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (22)

  • Řada postav ve filmu je založena na skutečných lidech, na jejichž výpovědích byl založen scénář, a jak je uvedeno v úvodních titulcích, každá událost, která se ve filmu odehrává, ať už je jakkoli extrémní, se skutečně stala. (Johnny.ARN)
  • Mezi deportovanými nebyli jen obyvatele Francie, ale také uprchlíci z Polska, Německa a také Československa. (Lucas87)
  • DVD filmu bolo vydané 7. septembra 2010 a stalo sa vo Francúzsku číslom 1 v predajnosti počas troch po sebe nasledujúcich týždňov. (Arsenal83)

Související novinky

Depardieu jako ruský černokněžník?

Depardieu jako ruský černokněžník?

24.05.2010

Grigorij Jefimovič Rasputin, šílený mnich, léčitel, mystik, či podle některých hříšník a čaroděj, který zaprodal duši Ďáblu. Fascinující postava ruské historie se dočkala už mnoha filmových ztvárnění… (více)

Reklama

Reklama