Reklama

Reklama

Samotář v Seattlu

  • USA Sleepless in Seattle (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Architekt Sam (Tom Hanks) truchlí nad smrtí své ženy. Jeho malý syn chce, aby si táta někoho našel, a tak zavolá do oblíbeného nočního rozhlasového pořadu a přinutí tátu, aby promluvil do éteru. V autě ho uslyší mezi desetitisíci jiných také Annie (Meg Ryanová), které Sam docela učaruje. Sam je přesvědčen o čarovné moci lásky a je tak trochu idealista, Annie je ryze praktická novinářka, která má o všem svoje pochybnosti. Ve filmu dochází k četným velmi zábavným scénám zachycujícím zvyklosti lidí při námluvách a schůzkách. Nočňátka v Seattlu pojednávají bez rozpaků a s humorem o jistém nazírání osudu - jsou-li si dva lidé souzeni, najdou jeden druhého, navzdory vzdálenosti, času anebo dokonce patřičnému úvodu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (268)

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Dvojku Tom Hanks a Meg Ryan mám asi trochu radši v jiné romantické komedii, Lásce přes internet. Zřejmě dosti i proto, že narozdíl od Samotáře v Seattlu tam mají, ač povětšinou nejde o kontakty osobní, přece jen více vzájemných interakcí. V Samotáři, tak jako bývá vcelku zvykem i v jiných (romantických) komediích, můžeme zaznamenat poměrně dost různých absurdit, náhod, "prestřelenin", klišé, které někdy, zvlášť když to člověk sleduje s odstupem, poněkolikáté, možná působí až trochu úsměvně (např. Sam vykládá na letišti synovi o osudovém setkání se ženou a přesně v tu chvíli se náhodou objevuje Annie; dítě, které potřebuje obstarat bez vědomí otce letenku, má za kamarádku zrovna dceru lidí, kteří pracují v letecké společnosti; dítě zapomene batoh přesně tam, kde je třeba, ve chvíli, kdy je třeba; už trochu moc pubertálně zamilované pohledy na Empire State Building zejména ze strany Annie atd.). Pořád je to ale milý film s osvědčenými herci v hlavních rolích (k ústřední dvojici můžeme připočítat např. i alergika na vše Billa Pullmana), s malým sympatickým dohazovačem, který jim zdatně sekunduje, s příjemnou vánoční/zimní atmosférou a navrch velmi povedeným hudebním podkresem. Jeden z těch pohodových snímků, na které se člověk docela rád podívá opakovaně. 75 %. ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

V americké kultuře je tento snímek prezentován jako jakýsi guru romantického žánru... No... Jestli se toto americkým ženám opravdu tolik líbí, pak mají buď silně odlišné vnímání od zbytku světa, nebo všechny berou izulin, protože z takovéhoto slaďáku nic jiného než cukrovku dostat nelze. Ne, neodsuzuji tento snímek, to v žádném případě - své kvality má, hereckým obsazením počínaje a samotnou ideou konče, avšak (dle mého soudu) se nejedná o nic, čemu bychom měli věnovat větší, než průměrnou pozornost, ač nedělní odpoledne zaplácne tento uslazený bonbón skvěle. ()

Reklama

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Opravdová romantika, co chytí za srdce. V tom si Američané s nikým nezadají. Místy jakoby vytržené z reality, ale zřejmě pouze při srovnání s naší mentalitou a vyznávanými hodnotami. Mladý vdovec splňoval veškeré atributy, aby se na něj ženy lepily jak obtížný hmyz. Díky malému synovi si nestačil odtruchlit ztrátu své milované. Setkání na druhém konci země bylo osudové. Sam a Annie se dali dohromady. Hanks s Ryan jsou sázkou na jistotu. Vždyť i v Lásce přes internet se jim skvěle dařilo. B. Pullman, byť ve vedlejší roli, odvedl kus dobré práce. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ máte cez Vianoce bezsenné noci, niet lepšieho lieku ako tento filmík. Pokiaľ ste žena. Oproti druhému spoločnému filmu s Tomom a Meg sa tu jedná o čistú romantiku, bez vzájomného špičkovania sa, čo robilo z Internetu zábavnú záležitosť aj pre nás mužov. Ephron sa podarilo vytvoriť celkom pôsobivú atmosféru a dokázať urobiť ždímajúcu citovku aj z filmu, kde sa hlavní aktéri stretnú až na konci. Prikláňam sa k trom hviezdam, pretože mi nesadol soundtrack. A aby som nezabudol, Meg dá prednosť Hanksovi pred oveľa lepšie vyzerajúcim Pullmanom. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Libo-li starosvětskou romanci v čisté a nezkalené podobě? Takto lze totiž přesně charakterizovat film, kde láska má hlavní slovo, a která je přesným zástupcem žánru se vším kladným i záporným, co si lze pod touto charakteristikou představit. Klady jsou nesporné. Jde zde jen a pouze o lásku, o míjení, váhání, ztráty a nalézání. Žádné rušivé násilné elementy a scény, naopak vše si samovolně plyne, a to je fajn. Bohužel ale nechybí ani zápory, kterých se takové filmy nevyvarují. Pomalejší scény, které jsou často i nudné, pomalu se posouvající děj, hudba, která diváka spíše zklidňuje a uspává. Naštěstí ještě jeden klad je zde ale nezpochybnitelný. Tom Hanks a Meg Ryan z tohoto filmu dělají klasickou romantiku, která se vám prostě musí prodrat až do útrob srdce a přesvědčit vás, že jsou-li si dva lidé souzeni, najdou k sobě cestu. A to je přece pro každého, kdo je z hloubi duše romantik a věří na romantiku a osud, úžasné zjištění. Rád bych film ohodnotil nadprůměrně, ale bohužel čas je nesmlouvavý nejen k lidem, ale i k uměleckým dílům. Právě ta starosvětskost filmu ubírá na aktuálnosti a na kvalitách, ale i tři hvězdy jsou za určité konstelace z mého pohledu velmi dobrým hodnocením. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (22)

  • Režisérka Nora Ephron napsala scénář k filmu "Když Harry potkal Sally", který režíroval Rob Reiner, který se objevil v tomto filmu. (don corleone)
  • Scéna, ve které Hanks a Victor Garber brečí u filmu "The Dirty Dozen" byla kompletně improvizovaná. (don corleone)
  • Role Annie byla nabídnuta i Julii Roberts, ale ta ji odmítnula. (don corleone)

Související novinky

Kuchařka na plátně

Kuchařka na plátně

04.05.2006

Jedna z mála žen za kamerou, které se povedlo získat si respekt v Hollywoodu, natočí životopisný film o famózní kuchařce Julii Powellové podle její autobiografie. Režisérka a scénáristka Nora Ephron,… (více)

Reklama

Reklama