Reklama

Reklama

Závrať

  • Francie Vertige (více)
Trailer

Skupina přátel se rozhodne navštívit terén, který byl pro veřejnost uzavřen. Stezky se nacházejí vysoko v horách. Je tu však ještě něco nebezpečnějšího než samotný výstup. Skupinka zjistí, že v horách nejsou sami. Dobrodružství se promění v noční můru. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (250)

misterz 

všechny recenze uživatele

Film je akoby rozdelený na dve polovice. V tej prvej sa kocháme hlavne peknou prírodou, ale nenudila, malo to svoje napätie spojené s horolezectvom, v tej druhej sa thrillerovo pritvrdí a film naberie niečo málo hororových prvkov. Nešlo o nič extra ale ako celok film celkom potešil, rozhodne nešlo o stratu času. 60/100 ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Ďalší vydarený francúzsky horor! Tentokrát však upustili od zabehnutého krvavo-brutálneho prístupu a namiesto toho je tu atmosférický survival z vysokohorského prostredia. Príbeh je síce vcelku slabý; zopár mladých horolezcov sa vydá na hory, kde ich zláka práve uzavretá časť, v ktorej sa im to samozrejme vypomstí. Jednoduchá dejová línia však v tomto prípade vôbec nevadí a prakticky slúži len ako dôvod umiestnenia postáv do krásneho prírodného prostredia. V prvej polhodine film ponúkne vysoko napínavé exteriérové scény s parádnymi kamerovými zábermi, kedy napätím človek ani nedýcha. Škoda, že táto časť nie je využitá trochu dlhšie, pretože funguje na 100% a ešte minimálne 1 adrenalínová scéna by sa tam pripraviť dala. Akonáhle však príde noc, film mení štýl a táto druhá časť; síce brutálnejšia, ale menej efektívna, stráca na originalite i atmosfére a začína obyčajnejší exploitation. Tiež ma zamrzela finálna scénka filmu; kedy jedna z hlavných hrdiniek nakoniec urobí neskutočnú stupiditu, bez ktorej by sa film naozaj zaobišiel. Napriek tomu ma však tento horor intenzívne bavil a miestami aj vystrašil, takže ho môžem len odporúčať. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

První polovina, kdy je to ještě spíš takovej horskej drama thriller, je naprosto skvělá a dokonale napínává, navíc s úžasně natočenou přírodou a perfektní kamerou v těch nejvypjatějších situacích, jenomže jakmile se to změní v takovej trošku hixploitation a survival horor, tak nás napětí opouští a nastupuje více méně typickej vývoj, kterej ani nemá takovej finiš jakej by si tenhle jinak super horor zasloužil, ale přesto sem se i v tý druhý polovině dobře bavil a celkově to je rozhodně povednej francouzskej horor. Francie a Španělsko vládnou současnýmu hororu, to je prostě fakt. ()

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Je to děsně průměrný, béčkovitý, vykosovací filmek. Logika masa na špejli je místy značně tragická, stejně jako LIVINGDEADOVI titulky, který např. větu That is not your fault překládal jako Je to jedno a tak podobně. Fakt machr. Je fakt, že začátek filmu mile těšil na duši, a doufal jsem v pořádnou vybíjenou, ale pak ouha. Vedle vás přiletí šipka z kuše do stromu, vy ji necháte v něm, a dáte se na zběsilý úprk. Ajajaj, tuhle část asi přepsalo scénáristovo dítko. Ale né, co to mé oči vidí dál??! Týpek mlátí humusáka šutrem do hlavy....ještě jednu, no, no, ještě jednu a je tvůůůj...ale nééé, on jde pryč a pak visí na žebříku :-D bože. Tři shurikeny za přírodu, za úvod filmu a za Fanny Valette. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 7/10 Hudba 7/10 Prostředí 9/10/// +celkem dobře napsané postavy, jejich chování je přirozené, herce sice neznám, ale hrát umí, potěšilo mě prostředí ve kterém se děj filmu odehrává, má to i hodně hutnou atmosféru, občas jsem napětím nedýchal -problém by někdo mohl vidět v druhé polovině filmu, kdy se změní tempo a poodhalí se další část filmu, rovněž se (naštěstí jen občas) některé postavy chovali jako pitomci/// Závrať je podle mě povedený horor. Divákovi nabídne neokoukané prostředí, které samo o sobě by dokázalo všechny eliminovat. To že si tvůrci nakonec vzali na pomoc kanibalského zabijáka jim leckterý divák nemusí odpustit. Mě to ovšem až tak nevadilo. Částečně mi to připomnělo filmy Vertikal Limit a Wrong Turn, které byly v lecčem podobné./// Celkem 73%/// ()

Galerie (33)

Zajímavosti (2)

  • Ve části, kdy skupina v dešti vymýšlí, co dál, se střídají scény, kdy Karine (Maud Wyler) čelovku má a nemá čelovku na hlavě. (Timy68)
  • Ačkoliv se děj odehrává v Chorvatsku, tak se celý film natáčel ve Francii. Natáčelo se od září do 28. října 2008 v Alpách v Aussois a Avrieux na několika via ferratách (La Montée au Ciel, Les Rois Mages a Le Parc du Diable) za pomoci průvodců z regionu. A pak v Pyrenejích ve Font-Romeu a Lac des Bouillouses. (bianci)

Reklama

Reklama