Reklama

Reklama

Zakázaná planeta

  • USA Forbidden Planet (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 2200 přistávají astronauti ve vzdáleném planetárním sytému, kde mají pátrat po přeživších z předchozí kosmické expedice. Setkají se zde s vědcem ze Země (Walter Pidgeon), který se vyzbrojil poznatky již zaniklé civilizace. Žije tu se svojí krásnou dcerou (Anne Francis) a fenomenálním robotem. Planeta však skrývá i jedno strašné tajemství... (Pohrobek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (151)

Němi 

všechny recenze uživatele

Styl. Styl. Styl. Po vizuální stránce úchvatné dílo. Vnouček melièsovy Cesty na měsíc úžasně spojuje atmosféru Jules Verna s designem a dobou svého vzniku. S přihlédnutím k roku natočení i se zajímavě zpracovaným, napínavým a inteligentním příbehem snažícím se o slušnou myšlenku, který snímek bezpečně zachraňuje od bezedného pytle s nápisem 'béčko'. A to vše způsobem, že i takový o čtvrt století mladší Flash Gordon vypadá dnes filmařsky "zaostaleji". ___ Vcelku zřejmá inspirace Star Treku, Lucase, a nebýt to nemožné, veřil bych, že i Karla Zemana. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Výtvarne dokonalé sci-fi, kompletne odohrávajúce sa na cudzej planéte, plnej mesiacov, umelých púští a čarovných stromov nakreslených na pozadie a z časti vystavaných v štúdiu. Radosť sa pozerať. Záporom ostáva ale pozvoľný dej, niekedy až príliš rozvláčny v technologických dialógoch. Záver je zaujímavý a veľmi originálny a zvráti predošlých pár nudných okamihov. Freud by mal radosť... ()

Reklama

eye candy 

všechny recenze uživatele

nekdy zaplnovani mezer ve znalostech prehistorickych scifaren stoji celou galaxii odhodlani. ja osobne jsem toto uz hooodne ulezele dilo na jedno posezenicko nezvladl k tomu se cestne priznavam. Kdybych zil pred padesati lety a sedel nekde v kine na premiere asi bych si misto popkornu kousal nehty a byl bych ze vsech tech nadhernych interieru a paacek,robotu a lejzrovych strikadel vyblikanej jak na prasku bohuzel dnes uz to neni ono. Anne Francis kocka je to jo :)ale klub nadraznich rebelu by se asi preci jen schodl na tom, ze robot co si na pockani vycuca z prstu 60galonu whiskey je mnohem rajcovnejsi:) ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Výborné a inteligentní sci-fi, které v záplavě šíleností své doby muselo působit jako zjevení. Škoda jen poměrně dlouhé "expozice" (s tím, že rozumím, že o žádnou expozici nešlo a ukazovalo gró filmu před lehce očekávatelnou pointou), byly tam krapet uspávající části, jež zmizely až prohlídkou krellských vynálezů. Kulisy jsou spíš roztomilé než hezké, zvlášť v doktorově rezidenci působí až kýčovitě, ale jednoduchost výpravy zase dala možnost soustředit se spíš na myšlenku než na vizuální či akční projevy. Freudovské finále nebylo nijak okázalé, ale vydrželo patřičně gradovat až do chytrého závěru. K tomu všechny scény s k zulíbání vybízející Anne Francisovou - místy jsou i opravdu vtipné, několikrát mě při sledování napadlo, jaké by bylo být Frankem Drebinem a tohle dlouhonohé koťátko zaučovat. A Robby měl potenciál stát se kultovní postavičkou. Možná poslední dobou plným počtem hvězd příliš plýtvám, ale když jsem volil, zda čtyři, anebo pět, za všechny klady prostě musím dát tu vyšší. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,VEĽMI NERÁD TO HOVORÍM, ALE TEN CHLAP JE NOTORICKY ZNÁMY V SIEDMYCH PLANETÁRNYCH SÚSTAVÁCH." __ ,,Zakázanú planétu" som mal vo svojom diváckom hľadáčiku už pred rokmi, kedy som bol lačný po snímkach obdobného žánrového zafarbenia. Vplyvom akýchsi technických PC nedostatkov (vraj zlých kodekov...) som si vtedy jej obraz žiaľ nemohol vychutnať a dielo vychvaľované v celej svojej štruktúre mi na dlhšie uniklo. Teraz môžem povedať, že z hľadiska roku výroby ide o veľmi solídny počin najmä po stránke spracovania najrôznejších špeciálnych efektov, avšak ešte viac novátorskou je jeho zvuková zložka, ktorá len ťažko znesie označenie hudba či soundtrack a v úvodných titulkoch je pomenovaná ako ,,elektronická tonalita". Tento odvážny experiment manželov Barronových pripravil vo zvukovej dramaturgii éry 50. rokov akýsi štandard ozvučenia mimozemského prostredia. Podľa môjho úsudku však skončil kdesi na polceste, v mnohých sekvenciách je vyslovene rušivý a dnes už pôsobí omnoho zastaranejšie než už spomínané triky, ktoré sú vo svojich najsvetlejších momentoch porovnateľné s produkciou obdobia prelomu 80.-90. rokov. Akurát som sa nedokázal stotožniť s vesmírnou loďou v podobe lietajúceho taniera, keďže je synonymom pre dopravný prostriedok mimozemšťanov. (1209. hodnotenie, 121. komentár k filmu) ()

Galerie (104)

Zajímavosti (27)

  • Film se natáčel na stejném místě jako Čaroděj ze země Oz (1939). Zahrada, ve které přebývají zvířecí miláčci Altairy, je předělávkou vesnice Munchkin. (HellFire)
  • Robot Robby byl navržen týmem studia MGM. (ČSFD)
  • Scénáristé od počátku brali svůj projekt za béčkový a studio Allied Artists je odmítlo. Rozhodli se zkusit svoje štěstí u MGM, které nenatočilo sci-fi od roku 1929, jehož tehdejší šéf Dore Schary projekt odsouhlasil, čímž mu de facto udělil áčkový status. (Dreadd)

Související novinky

Teatrální Spider-Man 4?

Teatrální Spider-Man 4?

03.11.2008

Sam Raimi je zpátky. Tobey Maguire je zpátky. Kirsten Dunst je zpátky. James Vanderbilt je z kola ven. Scénáristu Zodiaca, který pracoval na první verzi scénáře, nahradil David Lindsay-Abaire. A to… (více)

Reklama

Reklama