Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příhraniční město odděluje od Německa jen řeka. Životní standard sousedů oslňuje místní teenagery. Tomek je dobrý student, zajímá se o astronomii a hraje fotbal, aby vyhověl otci. Jenomže žije v pohraničním městečku, kde panuje nezaměstnanost a chudoba, zatímco na druhé straně řeky je Německo se svým relativním blahobytem. Když Tomek pozná na své první diskotéce Martu a zamiluje se do ní, začne se ohlížet, jak vydělat peníze, aby si udržel její přízeň. Po pokusech přivydělat si na tržišti pašováním psů, osloví Tomek pasáka Boryse, který německým klientům dohazuje místní hochy, aniž tuší, jak krutý osud ho čeká. Citovou otrlost a krutost teenagerů autor nahlíží jako fenomén, zrozený destruktivní silou beznadějné chudoby. Zanikají v ní nejen rodinné vazby a křesťanské hodnoty, ale ani zločinnost se už nevnímá jako hřích. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (78)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Poľský režisér Robert Gliňski mi už raz jedným svojim filmom doslova vyrazil dych. Bolo to o dospievajúcom dievčati z veľkého varšavského sídliska. Film sa volal "Ahoj, Terezka". Silná naturalistická psychologicko-sociálna dráma. V podobnom surovom duchu sa nesie i snímok "Sviňky". Teenager Tomek žijúci v meste pri nemeckých hraniciach naráža na neutešenú realitu života, prichádza o svoje sny a ideály. Stane sa z neho mladistvý prostitút, čo ukája homosexuálne chute bohatých Nemcov. Pán režiser Gliňski opäť poriadne pritlačil na pilu. Natočil nechutný film. **** ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Swinki sú malé svine – „švinky“ po polsce a je jedno či máš pohlavie mužské či ženské, pretože každý z nich je v sračkách až po krk . Napriek tomu si nemajú problém zarobiť na nové kvádro či tenisky a tí, čo na to nemajú si to bez výčitiek „odpracujú“ za jedno pivo alebo balík cigariet. 35 kíl vážiaci Tomek je dobrý chlapec, ale hlavu mu pobláznila jedna 25-kilová "šwinka", ktorá si za jednu pusu a pár zamilovaných pohľadov, dokázala vyprosiť nové biele zuby za 1000 euri! Chudobný Tomek je nútený vstúpiť do sračiek tiež... Film zdobí veľmi presvedčivá atmosféra a reálne prostredie. Mladí herci v rámci možností odviedli štandard. Tomek bol presvedčivý v polohe slušný chlapec a „oťukávanie“ , ale jeho záverečný "herecký výkon" pri krvavom drvení hlavy bol dosť kamenný a nepresvedčivý. Od Wajdovej Katyňe som nevidel poľský film, ale tento určite stojí za pozornosť. 80%. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad ide síce o film s jednoduchou príbehovou kostrou, no o to viac však potom na záver prekvapil svojim rozuzlením a myšlienkovým presahom. Tiež nebol na zahodenie ten civilný spôsob natočenia, takže nebol problém vžiť sa do postáv ako i do samotného príbehu. V neposlednom rade kvalitu snímku zvyšuje i detské herecké osadenstvo. Tiež sa dá povedať, že hoci film nebol tak dramaticky úderný ako napr. snímok Kids od Larry Clarka, no zato o to viac som si z neho odniesol. Okrem toho na mňa pôsobil omnoho reálnejším dojmom. Preto nadpriemer. 75/100 ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 2/10 Prostředí 6/10/// +hodně drsné sociální prostředí, přesvědčivě ztvárněná hlavní dětská postava, uvěřitelné okolnosti příběhu -kromě hudby, která hraje na diskotéce tu téměř žádnou nenajdete, herci jsou pro mě v podstatě neznámí a postavy značně nesympatické, což byl samozřejmě účel/// Kdesi na Polsko-Německých hranicích v oblasti nikoho a ničeho se odehrává tento nehezký příběh, který zřejmě kopíruje skutečnost a je tak nemilým důkazem toho co se nejen v naší kultuře děje. Řekl bych, že každá země si natočí podobný sociálně kritický film, jde pak jen o to co nebo který film je vám bližší. Potažmo vzdálenější, protože dívat se na něco co osobně znáte je spíš šoková terapie než divácký zážitek. Já jsem naštěstí toto nezažil, tak si alespoň z filmu odnesu pocit jak se mi žije dobře./// Celkem 63%/// ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Fotbal hrát neumí. Nic neumí. Tak ať se snaží.“ - „Vzpamatuj se, Bohdane!“ - „Co můžu dělat? Mám jít na policii? Vždyť nic špatnýho nedělá. Hranice už nejsou.“ - „Co to vůbec říkáš?!“ - „Taková je pravda. Ať se učí, co je život.“ Jen kdyby papínek věděl, co se synek učí od života aneb jak se stát potravou pro pedofilní, zbohatlické Němce snadno a rychle…Tomka mi bylo líto. Narazit na takovou andělsky vypadající, ale uvnitř vyčůranou, prodejnou kudlanku, vlastně sviňku, a bezhlavě se do ní zamilovat, z toho koukal průser. Jenže s tou lítostí a sympatiemi k Tomkovi (mimochodem skvělý Filip Garbacz!) je to komplikovanější. Divák si sice uvědomuje, že jde o poznamenanou oběť s dost možná navždy pošramoceným pohledem na svět, ale zároveň vidí, co je Tomek schopný bez mrknutí oka udělat (dost drastická proměna). Jeho závěrečnému aktu se snad ani nedá moc divit, jeho osud už pak může divák odtušit sám. Dosti nepříjemný ale zároveň důležitý příspěvek na téma dětské prostituce, a to s nemalým emočním dopadem. Vidím to na silné 4*. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (6)

  • Ceny: MFF Karlovy Vary 2009: zvláštní cena za herecký výkon (F. Garbacz), Festival polských filmů 2009: cena za herecký debut (F. Garbacz). [LFŠ 2010] (Krouťák)
  • Natáčení probíhalo již od roku 2005. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)
  • Na Festivalu polských filmů v Gdyni obdržel Filip Garbacz cenu za nejlepší herecký debut. (Olík)

Reklama

Reklama