Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Pěkný western, až tedy na ty "trikové" pasáže a závěr. Lezení na skálu mi ani tak nevadilo, i když mi není jasné, proč ti kladní hrdinové nepoužili v nestřežené chvíli radši koně (samozřejmě ne k výškrabu na skálu, ale k opuštění zlatého ráje tím samým otvorem, kterým tam přijeli). Co mě ale naštvalo, je ta závěrečná bourací scéna, kdy všechno padá (některé skály i několikrát, patrně pro velký úspěch). Já nevím, co mají tihle autoři za zvyk, počínaje Batličkou přes tenhle western až třeba po Karla Maye, že vždy když nějaká výprava po dlouhém a strastiplném putování najde poklad a bohatství, nikdy si ho neužije, vždy ho jen tak zahlédne, maximálně v případě, kdy je autor milosrdný, si ho i na chvíli polaská a vzápětí je poklad navždy v čudu, pohřben kamením či vodou. Proč to nemůže mít šťastný konec, že se všichni napakujou, zloduši se ve světle třeba i napraví, páč už mají všeho dost a vědí, že už nemusí dělat lumpárny? ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Možná jeden z nejlepších westernů, jaký jsem viděl. Celý se to odehrává v překrásný skalnatý krajině, herci jsou skvělí, Gregory Peck je sympaťák a stejně tak mi byl sympatickej i Sharifův bandita Colorado, na dvě hlavní představitelky ženských rolí je radost pohledět (Camilla Sparv a Julie Newmar). Škoda, že Telly Savalas nedostal víc prostoru. Dvě nejslinější scény byly rozhodně úvodní přestřelka s tím množstvím ozvěn a závěrečný úprk z kaňonu. ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Omar Sharif si svoji role padoucha, hledače indiánského zlata, neuvěřitelně užíval, úplně to z něj čišelo. Jako vždycky dobrý Gregory Peck a třešničkou Terry Salavas, kojakovská holá hlava pod kloboukem jízdního oficíra. Nepochopila jsem jedinou věc, proč místy na tehdejší dobu skvělé záběry jsou vzápětí vystřídány studiovým pojetí. Ale jinak dobré, spokojenost. ()

Davson 

všechny recenze uživatele

Průměrný, poněkud mělký western, který by si zasloužil mnohem lepší prokreslení postav a jejich motivací. Peckův Mackenna i Sharifův Colorado měly náběh do zájímavějších a hodnověrnějších charakterů, bohužel obě postavy nakonec zůstaly černobílé a ploché a to samé by se dalo říct i o ostatních. Vysvětlující vypravěčův komentář jenom otravoval, logika dostala zabrat a tak zůstaly jenom krásné záběry na přírodní scenerie a dobrý střih (nejlepší scéna je hned úvodní přestřelka). Celkově je to však přeceňovaná záležitost, na které se hold negativně podepsal zub času. Mezi klasickými westerny se rozhodně najde mnohem víc zajímavějších a lepších kousků. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Když jsem tento film viděl poprvé (někdy počátkem 70. let) byl jsem samozřejmě nadšen, byla to bezva napínavá podívaná, leč léty pro mne tento film ztratil na přitažlivosti. Jediné (spíš jediná), co na přitažlivosti neztratilo byla ta Gregory Peckovi nadbíhající indiánka. Už tehdy jsem často nechápal hrdiny dobrodružných příběhů, jak si vybírají partnerky. Tarzanovi nadbíhala La, kněžka Oparu, krásná a odvážná ( a majitelka pokladu), prostě správné děvče do africké divočiny, ale on si vybral nějakou bledničkovou Jane. Zde šerif MacKenna opovrhne správným děvčetem na Divoký západ, které má neuvěřitelný sex appeal, a touží po fádní blondýně. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Snímek obsahuje mnoho krásných exteriérových záběrů z Monument Valley v Arizoně, Glen Canyonu v Utahu a Velkého kaňonu řeky Colorado, kam je děj snímku fakticky posazen. (SeanBean)
  • Film je natočen podle stejnojmenné knihy Hacka Alena. (Terva)
  • Film je spojen s Georgem Lucasem, který během svých studií vytvářel dokument o jeho vzniku. Když byl přítomen na place, přispěl mnoha nápady ke konečnému vyznění některých scén. (Hans.)

Reklama

Reklama