Reklama

Reklama

Experiment

  • USA The Experiment
Trailer

V šokujícím psychologickém thrilleru si zahrál Adrien Brody a Forest Whitaker. Téma filmu se točí kolem dvaceti čtyř mužů, kteří se účastní experimentu, který má simulovat život ve státním vězení.  V šokujícím psychologickém thrilleru natočeném na základě nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu si zahráli oscaroví herci Adrien Brody a Forest Whitaker. Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla jsou jednoduchá: některým ze zúčastněných bude přidělena role dozorců a ostatní budou vězni. Ačkoli jsou bachaři jasně poučeni, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci jdou jakákoli pravidla stranou. Čím více se muži vžívají do svých rolí, tím více se o slovo hlásí moc, strach a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (403)

Flego 

všechny recenze uživatele

Už úvodné sekvencie zo sveta zvierat a ľudí naznačujú o čo pôjde a že sa jedná o myšlienku nanajvýš aktuálnu a dôležitú, o tom niet pochýb. Potom hodinu a pol sledujeme ako sa známa pravda potvrdzuje, kým nepríde k logickému koncu. Neskúsený režisér skĺzava po povrchu a vôbec sa nesnaží o niečo viac. Našťastie Forest Whitaker vzal opraty do rúk a je jediným, ktorý z tohto projektu vyčnieva. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl hodnocení, tak jsem od toho nic neočekával a ono to bylo možná dobře, protože jsem nakonec dostal naprosto skvělý thrillerový drama, který téma vězeňských filmů rozšiřuje zase o kousek dál než bylo doposud nebo respektive, co já jsem doposud viděl. Celej příběh se odehrává ve smyslu vězeňskýho experimentu, kde se z lidu naberou zájemci a ti jsou potom umístěný do vězeňských prostor, přičmež jedna část lidí dělá dozorce a druhá vězně, což samozřejmě nebude dělat dobrotu, obzvlášť když role vězňů a bachařů jsou úmyslně(?) prohozený podle psychologických testů než jak by mělo být, neboli sadistický nevyrovnaný zmrdi jsou bachaři a ty normálně racionálně uvažující jsou vězni, navíc tu proti sobě stojí perfektní Adrien Brody v roli neustále se vzpouzejícího vězně a poti němu tu stojí naprosto geniálně hrající Forest Whitaker, kterej si svojí nečekaně nabytou moc naprosto úžívá. ()

Reklama

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době se ke mě dostalo výtečné psychololgické dramíčko. Přitom jsem podle relativně nízkého hodnocení nečekal, že mi to tak sedne! Výborně podaná přeměna obyčejných lidí v role, které jsou jim uměle přiřazeny. Už velice dlouho jsem nikomu tak moc nepřál, aby ve filmu dostal na držku, jak tady Forestu Whitakerovi. Skvěle zahraná role! Mám chuť pálit 5*, protože to fakt sype a atmoška je na konci hustá, jak dým ze škodárny :-) "Pořád věříš, že jsme inteligentně výš než opice?" Perfektní psycho! ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Německý film jsem brala, ačkoliv vyloženě odvařená jsem z něj taky nebyla, protože oni slibný námět zpracovali filmařsky nepříliš obratně. A proto nechápu, jak to režisér, který měl k dispozici Adriena Brodyho a Foresta Whitakera, mohl zkazit ještě víc. Film je poměrně krátký a nestihl uspokojivě dopříst všechny nitky, které na začátku a během průběhu přislíbil. Také mi chyběla zpětná vazba z velína, jenom zvednuté dveře mi nestačí, já chci tváře, výměny názorů a emoce. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

FAKT 1: Americká verze se může pochlubit mnohem lepším technickým provedením než její německý předchůdce a především se vyvarovává zbytečných nudných záběrů do světa přítelkyně. Chválím. FAKT 2: Herci jsou zde vybráni velmi dobře. FAKT 3: Ani tento remake se nedrží přesného popisu Stanfordského experimentu. Velká škoda. :-(( ... Nenudil jsem se, ale víc než 4 hvězdičky dát prostě nelze. Škoda, že opět neslyšíme vyvozený závěr, který kdysi vyřknul vedoucí experimentu - doktor Zimbardo. Za tento výrok byl Zimbardo mnohými psychology a odborníky kritizován, ale podle mě má pravdu: ´´Brutální zločiny například v době války nejsou dílem žádných psychopatů ani lidských zrůd, ale obyčejných lidí, vystavených nepřekonatelnému tlaku okolností.´´____Aneb jak říká náš doktor na studium etiky: ´´Lidská přirozenost je být dobrý, avšak špatná výchova, neetická společnost a jiné vnější negativní jevy naši přirozenost potlačují.´´ 75% ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Remake filmu založeného na knize, která byla inspirována skutečným experimentem ve vězení Stanford. (darek kartac)
  • Filmovanie prebiehalo v americkom štáte Iowa a na viacerých miestach v ďalekej Indii. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama