Reklama

Reklama

Nebojte se tmy

  • USA Don't Be Afraid of the Dark (více)
Trailer 1

Bojíte se tmy? Ne? Začnete. Guillermo del Toro se o to postará. Klasický lehce pohádkový horor s Katie Holmes, Guyem Pearcem a malou Bailee Madison, se Vám dostane pod kůži. Alex (Pearce) se spolu se svou dcerou Sally (Madison) a přítelkyní Kim (Holmes) přestěhuje do starobylého venkovského sídla. Zvídavá Sally záhy objevuje tajemný sklep se zapečetěným krbem. Neodolá a krb otevře. Z jeho útrob se začínají ozývat vtíravé hlasy... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (388)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Don't be afraid of the dark mě docela zklamalo. Dost jsem se na něj těšil a jeden čas jsem na něj chtěl vyrazit do Karolových Varů do kina, protože v tom našem chebském se prosadí leda tak Harry Potter. No, možná je dobře, že jsem tak neudělal. Tohle je strašně utahaný horor, který pořádně nebaví ani v samotném závěru. Vzhled příšerek je nám odhalen hned na začátku, takže si ani nemůžeme nalhávat, copak je to za krvelačná monstra. Charaktery jsou ploché a ten konec, nic moc. Zklamání jak fík. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Spoiler. Od prvej minúty nie je jasné, či je film určený detskému divákovi á la trochu temnejší Nekonečný príbeh, alebo hororovému dospelákovi (takú drastickú scénu s chrupom som posledný raz videl pred desiatimi rokmi v Stroskotancovi). Bohužiaľ, ani po drastickom začiatku Nebojte sa tmy nevie, koho chce osloviť. Takže dieťa bude na smrť vydesené a dospelý sa bude zhovievavo usmievať nad všadeprítomnou naivitou. Samozrejme situáciu zlepšiť nepomôže ani nesympatické herecké obsadenie. Sklamala ma aj vizuálna podoba. Je to šeré, je to počmárané a často sú veci skôr počuť, než vidieť. Čo je skvelé u Votrelca a Čeľustí, kde zlo tiež nie je na plátne nonstop, ale o to lepšie funguje, keď sa napokon dostaví. To žiaľ nie je prípad tohto filmu. ten vinou toho proste len vyzerá ako televízne béčko. Je to smutné, pretože Nebojte sa tmy miestami očividne chcelo byť novým Faunovým labyrintom. Štvali ma aj nelogickosti. Dievčatko najskôr škriatkov oslobodzuje a následne sa ich bojí. Čo robia s unesenými? Kto ich „zamkol“ v krbe? Čo sa stalo so slúžkou z úvodu? Prečo im tak záleží na zuboch a keď už im tak hrozne záleží na zuboch, prečo nezjedli tie z úvodu? Prečo zaútočili na „údržbára“ a na ostatných dospelých nie? Čo chceli od dievčatka? Ak zuby, prečo jej ich nevybili pri prvej príležitosti? Prečo sa pred ňou v jednej chvíli rafinovane ukrývali za plyšovou hračkou a v druhej na ňu zaútočí aspoň 20 kusov? Obludky sú raz líčené ako komické postavičky, inokedy ako smrteľne nebezpeční zabijaci a štvalo ma, že sa dokážu v sekunde vypariť z miestnosti tak, aby ich ani na stotinu sekundy nezahliadla žena ani dvaja robotníci, ktorí práve vrazili do kúpeľne. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejočekávanějších amerických hororů letošního roku zůstal pár krůčků za mým očekáváním. Don't Be Afraid of the Dark má v podstatě tři problémy. 1) Scénář je pouhopouhý UHS (univerzální hororový scénář), který jsme v různých minimálních obměnách mohli vidět už nepočítaněkrát. Filmy tohoto žánru si mohou dovolit být neoriginální, ale tady ta všudypřítomná předvídatelnost místy působila otravně. 2) Naprosto nepochopitelná tvůrčí strategie v otázce původu zla. Místo toho, aby divák mohl polovinu stopáže dumat nad tím, co se vlastně děje (Jsou v domě duchové? Žije v domě kromě hlavních hrdinů ještě nějaký vetřelec? Je holčička Sally nebezpečný psychopat?), je veškeré tajemno odhaleno už v první předtitulkové scéně. A aby toho nebylo málo, v samotných titulcích je pak v několika větách nabonzována i mytologie stvůr, ve filmu už jen mírně rozvinutá. 3) Stvůry a jejich mytologie. Drobní užvanění nepřátelští CGI skřítci na mě nepůsobili hrůzně, ačkoli jsem se snažil. Jsou maximálně takoví roztomile pohádkově strašidelní - a kdyby pořád tolik nežvanili, klidně bych si vzal jeden exemplář do klícky místo křečka. Což by mě třeba u Vetřelce nenapadlo. Když je z nich pak udělán jakýsi starobylý druh, který před tisíci lety dokonce uzavřel mírovou smlouvu s papažem ... no nevím, jestli zrovna tenhle tvůrčí vklad do původního televizního hororu ze sedmdesátých let byl něčím prospěšný. // Tahle negativa jsem ale ochoten zkousnout, protože technicky je film na velmi dobré úrovni, herci zvládli své nenáročné role s přehledem, atmosféra starého opuštěného domu funguje a i pocit napětí se opakovaně dostavoval. Slušná žánrová jednohubka, na kterou se pěkně kouká, niv víc, nic míň. 7/10 ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Hororový potenciál to mělo velký, ale to má vlastně každý takový dům. Co se atmosféry týče, tak ta je celkem zdařilá, některé dílčí momenty velmi povedené, příběhově je to ovšem značně fádní. I ta atmosféra mohla být lepší, kdybychom se už v první polovině nedozvěděli, co je ono tajemné neznámé, které je mimochodem děsivě velmi sloboučké. Když si k tomu ještě přičtu herecký výkon Bailee, který mi byl chvílemi proti srsti a "herečka" jako taková mi tam moc neseděla, tak mi vychází opravdu jen hodně slabé tři hvězdičky. 55% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Film který nemá přesně určeno pro koho byl vlastně určen. Na horor málo strašidelné, dvě lekačky se sice povedly, ale hororovou atmosféru to nemá. Nemůžu film rozcupovávat jak by si možná i zasloužil, protože režisér není dřevo a například kulisy alá del Toro se povedly. Je to ten typ filmu na který kouknete a nemáte zapotřebí se k němu vracet. ()

Galerie (103)

Zajímavosti (13)

  • Pre dizajn tvorov vo filme sa Nixey inšpiroval obrázkami krtkov. (Arsenal83)
  • Snímek měl mít původně nižší laťku divácké přístupnosti. Tvůrci byli připraveni na zjemnění, ale pak dostali od americké komise MPAA rating 'R' s dovětkem, proč kazit tak skvělý strašidelný film ? [Zdroj: Svět filmu] (Krouťák)

Reklama

Reklama