Reklama

Reklama

Poklad z Yankee Zephyru

  • Česko Souboj o poklad z Yankee Zephyru (více)
TV spot

Obsahy(1)

Jednoho dne najde v jezeře v novozélandských horách lovec Gilbert "Gibbie" Carson (Donald Pleasence) starý vrak letadla. Jedná se o Yankee Zephyr a letadlo v těchto místech havarovalo během druhé světové války. Gibbie v něm nalezne všelijaká válečná vyznamenání a hlavně bedny plné lahví whisky. Vojenská vyznamenání poměrně slušně zpeněží, a tak se rozhodne se svým parťákem Barney Whittakerem (Ken Wahl) vrak znovu a důkladně prohledat. Najednou se ale oba hrdinové ocitají v řadě nebezpečných situací a musejí dokonce bojovat o holý život. Vrak totiž skrývá jedno velké tajemství. Poklad neuvěřitelné hodnoty... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (114)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jako teenager jsem byl tz tohoto filmu vytřeštěný. Akce střídala akci, divoké honičky, letoun s pokladem v laguně.... Dnes když to vidím, tak si říkám, že i Australáci uměli v osmdesátých létech natočit svižný akní film a zcoby leteckého fandu mně zajímá přímo sama Dakota Yankee Zephyr... Vidět se to rozhodně dá ! * * * ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Tohle je film, kterej sem poprvý viděl, když mi bylo asi tak třináct a děsně mě to bavilo. Dneska musím uznat, že to zas takovej zázrak není, nicméně mě to baví pořád. Ve filmu sice není moc akce, ale humoru je tam dost a věčně nalitej Donald Pleasence je k sežrání. Existujou pokud vím čtyři dabingy, ten z Pardubic (vysílala TV Nova v. r. 1994) nemá chybu!. ()

Reklama

Ironfood 

všechny recenze uživatele

V dětství se mi tenhle film velice líbil, takže jsem se trochu obával, že na starší kolena to bude těžké zklámání, ale kupodivu jsem se opět dobře bavil. Tenhle nenáročný dobrodružný snímek byl natočený ve stejném roce jako Dobyvatelé ztracené archy a v mnoha směrech se jim podobá (pozdější šéf A-Teamu George Peppard tu například dost připomíná esesáka z dobyvatelů) , ačkoli je méně bombastický, nákladný a americký, což je v určitém směru výhoda. Klíčovou postavou Souboje není hlavní akční hrdina, ale Donald Pleasence v roli komického parťáka. ()

Herbert007 

všechny recenze uživatele

Kdysi za mých mladých let to byl skoro kultovní snímek - ono sem do kin moc dobrodružných snímků ze západu nepřišlo :-) po letech to člověk vidí střízlivěji a víc s odstupem, ale něco funguje pořád - je to docela vtipný a odsejpá to a člověk se slušně baví... a vlastně až teď po letech jsem zjistil, že to režíroval David Hemmings a hudbu napsal Brian May - no to jsou mi věci :-) asi úplně přesný by byly 3 hvězdy, ale za tu nostalgii přidávám jednu navíc... ()

curfew77 

všechny recenze uživatele

Dneska už je to poněkud dýchavičné retro, ale ve druhé polovině osmdesátých let, kdy mi bylo kolem deseti, to v kině s dabingem tria Bartoška-Moravec-Krampol byla naprostá paráda. Vrtulníky patrně australská produkce pořídila od kolegů z legendárního seriálu Skippy (stepná kangura) a příroda hraje taky své. Mínusy? Hudba jmenovce slavnějšího Briana Maye je teda po letech otravná až běda, a na Yankeeho Zephyra reálně dojde až v úplném závěru, což mi tehdy ani nedošlo, ale teď to z filmu dost trčí. Velmi dobře vypointovaný závěr ale obstojí i na dnešní standardy. 60 %. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (10)

  • Letoun DC-3 použitý ve filmu objevil produkční designer Bernard Hides. Letoun byl vyroben během čtyřicátých let v Oklahoma City, USA. Nejdříve sloužil v Royal New Zealand Air Force. Poté jako výcvikový letoun, komerční letoun a nakonec jako stagliner, tedy jako transportní letoun převážející živou vysokou zvěř po Novém Zélandu. (Cheeker)
  • Černobílá nahrávka na začátku filmu není pravá, ale byla natočena speciálně pro film. (Cheeker)
  • The Yankee Zephyr byl nákladní letoun DC-3 - Dakota NZ3518, který skutečně představoval letadlo ve filmu, ale byl přelakován a následně ponořen do jezera Wakatipu poblíž Queenstownu na jižním ostrově Nového Zélandu. Po skončení natáčení byl letoun vytažen na souš. Podle fóra na webových stránkách Wings Over New Zealand Aviation byl letoun několik měsíců po ukončení natáčení uvázán u poloostrova Kelvin na jezeže Wakatipu. Čas od času plul až 100 metrů od pobřeží na konstrukci připevněné pod křídly a trupem. Nakonec byl však letoun sešrotován a prodán. Jediné, co bylo z letounu zachováno, byl kokpit. (Cheeker)

Reklama

Reklama