Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V zemi krále Dobromila (J. Somr) si přestali vážit poctivé práce, čestnosti a úcty mezi lidmi. Do krajiny se místo toho postupně vkrádá moc pekla, a tak ti, ve kterých zůstal ještě zbytek slušnosti, raději prchají pryč. Trochu popletená bylinkářka Apolena (I. Janžurová) má sen, že krajinu zachrání „spasitel“, který přijede na oslu a vezme si královu dceru Aničku (T. Pauhofová) za ženu. Kdo by však věřil bylinkářce, která svými zázračnými lektvary vždy natropí víc škody než užitku? Když je v kraji nejhůř, král v bezmocnosti upíše svoji duši peklu a vládu převezme jeho podlý ministr (J. Lábus). Tehdy přichází do království nenápadný, veselý snílek Filip (Š. Kubišta). Když ho Apolena uvidí s oslem, je přesvědčena, že to je ten pravý zázračný zachránce. Nikdo netuší, že je to vlastně princ ze sousedního království… (Česká televize)

(více)

Recenze (341)

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Gay ví proč. Tak se nám snažili čerty trochu odlišit, podat jinak, než bývají v ostatních pohádkách, až z nich skutečně udělali takové typy čertů, kteří se vyskytují maximálně tak ve 4% pohádek. Jinak, děj byl již klasicky rozkodrcaný, postsynchrony byly příšerné. Ani ne tak tím, že se herci moc dobře netrefovali, jako spíš tím, že ty zvuky hlasu tam vůbec nebyly - plavaly úplně v jiné dimenzi. A ze všeho nejhorší bylo to dřevo za kamerou. Pořád točilo v jakémsi zmateném detailu hromadu scén, které měly být zabrané v celku. Jako bych měl na televizi přepnutý nějaký zoom. Za to bych kameramana poslal do toho teplého pekla, kde by ho mučili natahováním na nějaké kolo, z čehož asi malým dětem moc příjemně nebylo. ()

Diamant 

všechny recenze uživatele

Zlými prostriedkami človek nemôže dosahovať dobrý cieľ - a tu sa práve toto deje. Film môže tak akurát poslúžiť vychovávateľom ako výstraha - príklad filmu, ktorý deti zavádza do bludov. Škoda, že sa tu lepšie neprepracoval najmä vzťah človek - čert, lebo po umeleckej stránke (aj trikovej) je film dosť vydarený. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Smažený kapr s výborným bramborovým salátem slehl, chlebíčky jsou taky fuč a divák musí zpátky nohama na zem. Už několik dlouhých let tu visí nepříjemné varování pro generace dětí, protože z pořádné české pohádky se stalo velmi nedostatkové zboží. Tahle je nicméně příjemně výpravná, má fajn záporné postavy, krapet originality i uhrančivou Táňu Pauhofovou. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Z porevolučních pohádek určitě nejnádhernější výprava a také mnoho zvučných hereckých jmen. Když jsem pohádku viděl poprvé, musel jsem vypnout televizi, protože jsem mnohdy nevěřil svým očím. Tohle má být pohádka pro děti? To je jako normální, co čerti dělají se svými jazyky? Podruhé jsem byl docela překvapený. Začátek jsem trochu přetrpěl, ale pak se mi film začal i líbit. Není to sice nijak veselá záležitost, ale já tedy spíše fandím vážnějším pohádkám a tahle rozhodně není špatná. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Super Lucifer (charismatický Csongor Kassai), obstojná parta čertů-pomocníků (snad jen Liška nemusel opět hrát idiota), hezká a chytrá princezna (moje oblíbená Táňa Pauhofová), sympaťák Filip, kterému to dobře pálí, a k tomu české rodinné stříbro v podobě Ivy Janžurové, Jiřího Lábuse nebo Josefa Somra... Tohle všechno završené skvělou titulkovou písničkou od Zuzany Navarové. Čert ví proč má poměrně zásadní vady - hapruje mu tempo, scénář je nevyrovnaný a chybí mu tah na branku. Ale mně osobně je tahle pohádka velmi sympatická a je technicky krásně a sebevědomě natočená. 70 % ()

Galerie (34)

Zajímavosti (15)

  • Ve filmu je hlavní zápletkou, že zrádný rádce (Jiří Lábus) ožebračuje království Dobromila (Josef Somr), veškeré peníze posílá do pekla a nechává je přerazit na sebe, aby až se král upíše peklu, rádce získal celé uloupené bohatství. Na novoražbách je rádcovo jméno Subalus. A když to jméno přečteme pozpátku, dostaneme větu s moraváckým přízvukem: „Su Lábus.“ (Nick321)

Reklama

Reklama