Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V zemi krále Dobromila (J. Somr) si přestali vážit poctivé práce, čestnosti a úcty mezi lidmi. Do krajiny se místo toho postupně vkrádá moc pekla, a tak ti, ve kterých zůstal ještě zbytek slušnosti, raději prchají pryč. Trochu popletená bylinkářka Apolena (I. Janžurová) má sen, že krajinu zachrání „spasitel“, který přijede na oslu a vezme si královu dceru Aničku (T. Pauhofová) za ženu. Kdo by však věřil bylinkářce, která svými zázračnými lektvary vždy natropí víc škody než užitku? Když je v kraji nejhůř, král v bezmocnosti upíše svoji duši peklu a vládu převezme jeho podlý ministr (J. Lábus). Tehdy přichází do království nenápadný, veselý snílek Filip (Š. Kubišta). Když ho Apolena uvidí s oslem, je přesvědčena, že to je ten pravý zázračný zachránce. Nikdo netuší, že je to vlastně princ ze sousedního království… (Česká televize)

(více)

Recenze (341)

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 5/10 Hudba 6/10 Efekty 6/10/// +příběh, Táňa Pauhofová a Štěpán Kubišta -kostými, některé postavy/// Konenckonců má pohádka něco do sebe a najdou se v ní pěkné chvilky. Hlavně kdykoliv na obrazovce byla ústřední dvojice, přišel mi film mnohem pohádkovější a celkově romantický. V opačném případě (když na obrazovce byl Lábus, Holubová, Kassai nebo Liška a další) jsem si říkal čert ví proč jsem se na takovou slátaninu, chujovinu, stupiditu vůbec díval. Rozhodně bych to nepouštěl dětem, ještě bych je skazil. Možná této pohádce příjdete na chuť a věru mohla dopadnout i hůř, ale stejně mám pocit, že jí tvůrci točili zrovna když byly na houbách. Mimochodem 1* je za Táňu./// Celkem 58%/// ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Asi jediná koukatelná česká pohádka. Na pohádky jsem nikdy moc nebyl, ale tohle je prostě klasa mého dětství. Naprosto luxusní Pavel Liška, charizmatický a velmi ďábelský Csongor Cassai s hlasem Oldy Kaisera, Zdeněk Suchý, Somr, Lábus, skvělá hudba, atmosféra místy až hororová (na to že je to pohádka), velmi dobře zobrazené peklo, ukrutně velká výprava a největší herecké hvězdy... Čert ví, proč je to tak parádní a baví mě to i teď. 80%. ()

Reklama

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Trochu nedoceněná pohádka. Srovnávání s dobou před revolucí a po ní už zkrátka nemá smysl. Čert ví proč patří k tomu nejlepšímu, co ČT kromě Anděla vyplodila. Nechybí půvabná princezna a dostatečně sympatický princ - zachránce. Kromě toho si Vávrova pohádka musí přičíst k dobru i skvělého Lucifera Kassaie. Myslím, že Heřmánkově výkonu ve S čerty nejsou žerty se vyrovná. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Extrémně nesympatický princ a debilní scénář zcela potápí tuto jinak technicky dobře zvládnutou pohádku. Popravdě nechápu, proč se u nás točí tolik všelijakých pohádek, kde si spousta lidí dá práci s kostýmy, s interiéry, exteriéry, ale nejsou schopni dát dohromady trochu zajímavý děj a scénář....nj, holt kde nejsou kvalitní režiséři, scénáristi, tam ani dobré filmové řemeslo. Titulková písnička se však povedla :) 40% ()

PALINO 

všechny recenze uživatele

Rozprávky majú v našich končinách dobrú tradíciu, no ČERT VIE PREČO im nerobí moc dobré meno. Príbeh nie je moc zaujímavý, nedokáže dospelého diváka moc zaujať a o jeho spracovaní ani nehovoriac. Takisto hereckí predstavitelia filmu moc nepomáhajú, možno s výnimkou Csongora Kassaia, ktorý zahral svojho Lucifera celkom vtipne. Ale aj tak je jediným výrazným pozitívom iba prekrásna slovenská príroda, v ktorej sa táto menej vydarená rozprávka odohráva. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (15)

  • Csongor Kassai na kasting len sprevádzal kamaráta, ale režisérovi sa ihneď videl ako čert a ponúkol mu, že si môže vybrať medzi Luciferom a jeho pomocníkom Azarachom. Herec si povedal, že keď čert, tak rovno ten najvyšší. Páčilo sa mu tiež, že postava Lucifera je tak trochu psychopat. (krasomama)
  • Scéna, kde princ Filip (Štěpán Kubišta) v pekle ukradne oba úpisy (svůj a krále Dobromysla) a Ďábel nakonec v domnění, že Filip ukradl jen svůj úpis, první ukradený úpis spálí (ten, je ale ve skutečnosti králův), je nesmyslná. Protože sám Ďábel zjistil, že Filip ukradl „svůj“ úpis díky tomu, že ví vše. Jak je tedy možné, že díky jeho vševidoucí moci nezjistil i to, že ukradl i úpis zpečetěný krví Dobromysla a onen důležitý úpis zrovna nechává spálit. (holyterry)
  • Ve filmu si zahrál i Jan Budař, a to ve dvou scénach. Poprvé jako postava, která zarazí stráže, když se chce "chopit" ministra, a podruhé jako postava, která přivede ke Kvidovi () Apolenu (). (skinny9)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno