Reklama

Reklama

Roland Deschain (Idris Elba), poslední z řádu rytířů, vede odvěkou bitvu s Walterem O'Dimem, známým též jako Muž v černém (Matthew McConaughey) a je odhodlaný zabránit mu ve zničení Temné věže, která svou existencí drží pohromadě celý vesmír. Dobro a zlo se tak ocitají v souboji, který rozhodne o osudu všech světů, protože Roland je jediným, kdo je schopen Temnou věž před Mužem v černém ochránit. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (621)

Isherwood odpad!

všechny recenze uživatele

Budu nefér, ale co v dnešním světě je, že? Kingova sedmidílná sága je unikátní v tom, jak během víc jak dvou dekád prošla žánrovým i literárním vývojem, kdy Stephen stihnul napsat desítky dalších knih, vyznat se z lásky k westernům i popkultuře a zúčtovat z vlastní drogovou minulostí. Je to fascinující dávka opravdové epiky i bizarnosti, ale ten rok, který jsem strávil jejím čtením, byl pro mě po literární stránce výživný v tom nejlepším slova smyslu. Série nabízí asi dva tucty motivů, které by při troše tvůrčí péče vydali na řádnou blockbusterovou nadílku. Jenže tohle je ve všech ohledech ta nejhorší možná varianta. Tahle Temná věž totiž vyzobala pár nahodilých motivů, které se zrovna hodily, ale jsou poskládány do naprosto nesmyslného celku. Chybí tomu jakýkoliv dramatický oblouk. Skákání mezi lokacemi buší na dveře střižny a zoufale hledá zbytek filmového pásu. Postavy v lepším případě nemají šanci vyniknout, v tom horším jsou vám protivné. Elba sází na charisma, které pohltí i ty, pro něž je Roland Deschain stále modrookým blonďákem, ale McConaughey si střihnul asi nejdebilnější roli za poslední dekádu. Taylorův Jake Chambers je pak hotová tragédie. Tohle je tvůrčí fail na všech frontách, který se někdo na poslední chvíli pokoušel zachránit tak, že jej prodá jako akční béčko. Ale ani slušné triky nezachrání to, že ještě před první klapkou měl někdo rázně zařvat stop a převelet to k lidem z kabelovky, kteří by z toho vykřesali čtyři bohaté sezony po deseti dílech. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Film se špatnýma ohlasama a kritikou a myslím si, že i díky tomu byl tento film pohřben dříve, než vplul do kin, ale mě se vcelku Temná věž líbila. Hodnocení mohlo být rozhodně lepší, i když se samozřejmě nejedná o nějakém suprdupr filmu, přesto má dobrý příběh a různé efekty, které s náznakem respondují s mou touhou po dokonalém filmu. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

|50%| Opravdu divný film, který těžce někam přiřadím. Rozhodně to není blbost, nuda ani nic podobného. Pecka to také není, potenciál to mělo a pěkně nevyužitý teda. Chvílemi mě to celkem dost bavilo a poté jsem měl zas pocit, že je to naprosto zbytečné a nedotažené do konce. Myslím, že největším problémem je krátká stopáž filmu. Akce je na tom tak průměrně, moc si těch přestřelek neužijeme. Jsou moc rychlé, obyčejné. To už nějaký ten výbuch či jiný slušný efekt je na tom lépe. Herci jsou na tom tak akorát. Elba zahraje svůj standart a McConaughey snad taktéž, i když mě jeho role docela bavila. Co k tomu dodávat? Je to takové nemastné, neslané. Chtělo by to z toho udělat větší blockbuster. Větší problém s tímto snímkem ale nemám. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Největším nepřítelem TEMNÉ VĚŽE není Muž v černém, nýbrž její… ehm… hraná podoba. Jednoduchost duálního rozčlenění fikčního světa, do očí bijící přímočarost příčinných propojení a hlavně onen archetypální polo-osiřelý, nedoceněný, leč k záchraně světa vyvolený chlapec v centru dění, který nalezne náhradní otcovskou figuru v muži, jenž je jeho okázalou paralelou v postapokalyptickém světě, prostě tyhle i mnohé další konstrukční a motivické prostředky fantasy příběhu pro děti by byly mnohem rozpoznatelnější v podobě animovaného filmu. Jenže s očekáváním dětského fiilmu zřejmě do kina zamíří jen málokdo... Více na Poznámkách. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pozor! Vezmou si tě. Kradou kluky jako ty. Přenesou je. Zvláštní děti. Sílu tvé mysli, tu oni chtějí." Hlavně ty svítící děti, co nedovoleně procházejí portálem. To dá rozum. A přesně tohle umí Jake, jenže mě ten jouda moc nebavil. Mě bavil bojovný Pistolník a bavil mě i zlý Walter. Taky jsem se naučil raketově nabíjet kolty, ale tím pozitiva na Základní Zemi končí. Nechť jsou vaše dny dlouhé a nikdy nezapomeňte tváře svých otců. Sice nevím, co to úplně přesně znamená, ale Pistolník to říkal tak přesvědčivě, že to musí být důležité. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (21)

  • Ve filmu se objevují odkazy na další Kingovy knihy. Například když Jake (Tom Taylor) unikne pronásledovatelům, tak se zadívá na ženu venčící velkého bernardýna, což je odkaz na knihu „Cujo“ anebo když na jiné planetě Jake s pistolníkem (Idris Elba) procházejí kolem starého lunaparku jménem Pennywise, což je jméno klauna z knihy „To“. (Scaryman)
  • Konečné obsadenie sa ustálilo až v roku 2015, keď sa réžie ujal dánsky režisér a scenárista Nikolaj Arcel. Ten sa rozhodol Elbovým obsadením ozvláštniť charakter Pištoľníka, ktorého si doteraz čitatelia predstavovali ako Clinta Eastwooda, ktorým bol inšpirovaný. (classic)

Související novinky

Temnou věž čeká restart

Temnou věž čeká restart

22.03.2019

Nejspíš si ještě vzpomínáte na ambiciózní plány studia Sony, které si před pár lety zajistilo práva na adaptaci Temné věže od Stephena Kinga. Vedle prvního filmu měl vzniknout také seriál, který by… (více)

Raimi a Kronika Královraha

Raimi a Kronika Královraha

30.01.2018

Možná si ještě pamatujete, že se Sam Raimi motal kolem Hobita a Warcraftu. Nakonec by se ale měl vrátit k fantasy jinudy, upsal se totiž režii Jména větru, což je první kniha z kouzelnické ságy… (více)

Temnou věž čeká seriálový reboot?

Temnou věž čeká seriálový reboot?

21.10.2017

Stephen King je letos jednou nahoře a jednou dole. Zatímco nové To zabodovalo na všech frontách, Temná věž zklamala po kritické i po finanční stránce. Studio Sony pochopitelně chystalo další díly a… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno