Reklama

Reklama

Jak princezny spaly na hrášku

(TV film)

Obsahy(1)

Vybere si princ tu pravou nevěstu? V dnešní Pohádce pro pamětníky se setkáte s nerozhodným princem, třemi krásnými dívkami a kulatým hráškem. Příběh si pohrává s klasickou pohádkou z pera pana H. Ch. Andersena tak trochu nezvykle. Princezny, které mají prokázat svůj původ s pomocí hrášku, jsou, zdá se, tři – princezna Karolínka (E. Trejtnarová-Hudečková), princezna Blaženka (A. Procházková) a princezna Marcela (J. Kotrbová). Že si nakonec vybere princ (J. Vízner) tu bez modré krve a že se jeho učitel stane králem ve vedlejším království a jenom pravá princezna zůstane na ocet, to už nikoho nepřekvapí… (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá pohádka, která kdyby byla obrazem, byla by takový ten obrázek s dvourozměrným domečkem, kterému jde z komína kouř ve spirále, sluníčko je v levém horním rohu a má obličej s širokým úsměvem. Učitel Molčík i princ Vízner mají krásný hlas, princezny jsou krásné a půvabné a každá ztvárňuje přesně ten vyhraněný typ, který ve zjednodušené psychologii příběhu pro malé až nejmenší diváky ztvárňovat má. Na princezně Blažence se dítko poučí o tom, jak důstojně působí otevřeně přiznat, že něco neumíme - v případě nadepsané princezny házet míčem. Samozřejmě, že srovnání třeba s Kráskou a zvířetem či Princem Chocholoušem to nesnese, jenže zrovna tyto dvě přesahují dimenzi kulisové pohádky, ač do plenéru nevystrčí nos. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Pohodová a krásná televizní pohádka na nedělní odpoledne. Všechny tři princezny výborné, primát drží paní Jorga Kotrbová. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Krátká pohádka o tom, kterak princezny spaly na hrášku předělaná do trochu jiné podoby je podivná. První polovina a anabáze s házení míčem by se snad ještě dala akceptovat. Ale pak? Proč sokyně Marcela neprozradila hned, že Karolínka není princezna, když to zjistila? A proč se Blaženka ucházela o ruku prince, ačkoli v závěru okamžitě otočí s tím, že chce učitele. Ten nejprve svatbu odmítá, aby vzápětí za pár vteřin úplně otočil. Ženské jsou holt nerozhodné a u mužských to asi platí také. I princ totiž mění původní názor, že chce jen princeznu, ale u něj se to chápat dá, láska dělá s lidmi divy. Přiznávám, originální je i úvodní vstup vypravěče - učitele, který na základě pohádky právě doporučí králi kvalitní výběr. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Já nejsem vůbec žádná princezna !! Šla jsem náhodou kolem, když jsi hodila ten míč.." ;) A Kuršová šla zřejmě náhodou kolem Andersena, když se psal scénář k téhle pamětnické jalovici.. K prázdné pohádce, která se zprvu tváří, že bude stavět na hlavu motivy a poselství Princezny na hrášku.. A nakonec ona ani ta za moc nestojí.. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Antonín Molčík byl perfektní vyprávěč pohádky. Chtěla bych, aby mi předčital z knihy. Ano, z celé pohádky je pak nejzajímavější Eva Trejtnarová-Hudečková. Škoda, že už se v tv neobjevuje jako herečka. Celkem hezká studiová pohádka. Neurazí, ale ani neohromí. Dělaná přesně na nedělní poobědový čas. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama