Reklama

Reklama

Mikuláš, Vendelín, Celestýn, Kryšpín, Albín, Viktorín a další hrdinové senzačních příběhů dětských knížek o Mikulášovi se v hrané verzi konečně dostávají na filmová plátna. Za 50 let od vydání první knihy si Mikuláše a jeho zběsilé spolužáky oblíbily generace dětí po celém světě i u nás. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (501)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Tohle je jedna z mála komedií, u které jsem se tlemil víc než je obvyklé u ostatních komedií. Při některých situacích to byly vážně záchvaty. Skvělé dialogy a scénky. Být mi tak o 10 let míň, tak je to můj kultovní film a 5 hvězdiček by bylo v budoucnu jasných. Takhle jsem se sice bavil velmi slušně, ale chvílemi mi to přišlo slabší a pár věcí mi tam nesedělo (uklízení domu). Takže na plný počet to není, ale film můžu určitě doporučit. Především klukům se to bude určitě líbit. Mladí herci zaslouží pochvalu a četník Galabru potěšil. 80% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Francouzi jsou v komediích skuteční mistři. Dokazovali to v minulosti a dokazují to i nyní. Tuhle komedii jistě můžeme zařadit mezi ty nejvydařenější na celém světě. Vládne v ní velmi pozitivní atmosféra a několik scének je naprosto brilantních a smál jsem se u nich snad 30 vteřin v kuse, což už se mi dlouho nepřihodilo. Dětští herci jsou slušní. Film potěší dospělé a myslím, že by se líbil i dětem. Za sebe nemohu dát méně než 4*. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Byly doby, kdy jsem neudělal krok bez knížky s Mikulášem či Kopytem a Mňoukem. Ty doby se již těžko kdy vrátí, ale Mikuláš má v mém srdci stále vyhraněné speciální místo. Od adaptace jsem tak raději mnoho nečekal. Chyba lávky. Adaptace je to totiž kromobyčejně zdařilá a zároveň i svá. Ryzí ztělesnění rodinné neinfantilní zábavy, u které se mnohdy zasmějí více dospělí než děcka. Navíc mají Mikulášovy patálie v obou svých podobách tu zvláštní moc, že vrací do dětských let. Což umí velmi málo knížek a ještě méně filmů. A to, že se film ve výsledku nemůže předloze rovnat jde tentokrát stranou, protože jsem si to uvědomil až dlooooouho po odchodu z kina poté, co jsem ještě drahnou chvíli stíral slzy smíchu. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jako kluk jsem byl z knížky (či přesněji knížek) naprosto odvařený - Mikulášovy příběhy pro mě byly neskutečnou a čirou esencí geniálního dětsky přívětivého humoru. Leč od té doby uběhla (až moc) dlouhá řada let, část dějových patálií se mi vykouřila z hlavy a tak jsem na ten film koukal hlavně jako na šanci dovybavit si všechny ty veselé chvíle s Mikulášem. Musím se žalostně doznat k tomu, že cca 1/3 filmového děje mě oslovila již pouze okrajově, ovšem zbylé 2/3 (nedělím děj časově) byly skvostné (např. přípravy na návštěvu a samotný její průběh + snaha kluků vydělat peníze, to bylo brilantně zfilmované i zahrané :-D). Dávám Mikulášovi s čistým svědomím 80% a ujišťuji jej i vás, že být to o 35 let dříve, má to za stovku. ;-) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naproto maximalne prijemny prekvapeni a po case skutecne perfektni francouzska komedie, ktery nejen, ze se dari skvele budovat milou a pohodovou atmosferu, ale zaroven to neskoncilo jen na ty pohodovy atmosfere, ale je tu taky obrovska hromada vtipku a hlasek, ktery hodnekrat opravdu rozesmejou. K tomu jednoduchej, ale skvele fungujici a svizne odsejpajici pribeh, prijemna hudba a hlavne skvely herecky obsazeni. Z dospelejch stoji za zminku hlavne cameo asi tak stopadesatiletyho Michela Galabru, kteryho bylo zase fajn po case videt. No ale celej film stoji na detskejch hercich, ktery maj jednak dobre napsany postavy, vsichni hrajou prirozene a hlavne jsou super sympaticky, zadny americky hovadka s hrdinskejma kecama, proste maly kluci se starostma malejch kluku, chovajici se jako maly kluci. Ja se celou dobu skvele bavil a tyhle patalie si maximalne uzil. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Ve filmu je scéna, která přímo odkazuje na další dílo Reného Goscinny a to Asterixe a Obelixe. Jedná se o scénu, kde si chlapci chtějí vydělat peníze prodejem elixíru síly. Ve filmu se také objevuje Goscinnyho komiks "Asterix a Obelix". V knize původně nikde nebyl, a proto lze snadno usoudit, že se jedná o poctu a odkaz na samotného autora Malého Mikuláše, neboť k uctění autorovi památky Hergé prohlásil: "Tintin se sklání před Asterixem." (MatyasF)
  • Mikulášova (Maxime Godart) matka (Valérie Lemercier) u závěrečných zkoušek autoškoly při rozjezdu nepoužije spojku, ale pouze plyn, a během parkování pouze zatočí volantem, přesto vůz zaparkuje a stojí. (Kuny27)
  • Posledné slovo pri schvaľovaní scenára mala Anne Goscinny, dcéra autora knižnej predlohy Reného Goscinnyho (1926 - 1977) a dedička jeho autorských práv. (Very_kuul)

Reklama

Reklama