Reklama

Reklama

Mikuláš, Vendelín, Celestýn, Kryšpín, Albín, Viktorín a další hrdinové senzačních příběhů dětských knížek o Mikulášovi se v hrané verzi konečně dostávají na filmová plátna. Za 50 let od vydání první knihy si Mikuláše a jeho zběsilé spolužáky oblíbily generace dětí po celém světě i u nás. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (501)

honajz 

všechny recenze uživatele

Vřele se připojuji ke komentáři uživatele Zevon. Tohle se snažilo být praštěné, ale knihy o Mikuláši nejsou praštěné - mají spíše k humoru Tatiho Mého strýčka. To je stejné, jako kdyby Aleš, Čenda a Bořek nebyli obyčejní kluci z pražského předměstí, ale barevné karikatury ve stylu sklepáckých trpaslíků. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl, ale být mi zhruba osm let, budu tenhle film milovat až za hrob. Očím dětského diváka je tu přizpůsobeno vše, těžko však říct, zda film trochu neprohrává s dobou. Laskavého ducha vyprávění i humoru, dobově příbuzného třeba s Pippi dlouhou punčochou, asi dnešní děcka nedokážou ocenit, což jsem si v kině ověřil - smích byl nejčastěji slyšet z úst rodičů (pravděpodobně ponořených v hezkých vzpomínkách), zatímco dvě vedle sedící holčičky zhruba desátého roku věku si střídavě hrály se svými drahými mobily a vyměňovaly si otázky typu "baví tě to"? Mému dětství podobné příběhy v různé podobě vládly, možná i proto ve mně Mikulášovy patálie zanechaly převážně příjemný dojem a smějící se taťky i mamky jsem plně chápal. ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Tohle je jedna z mála komedií, u které jsem se tlemil víc než je obvyklé u ostatních komedií. Při některých situacích to byly vážně záchvaty. Skvělé dialogy a scénky. Být mi tak o 10 let míň, tak je to můj kultovní film a 5 hvězdiček by bylo v budoucnu jasných. Takhle jsem se sice bavil velmi slušně, ale chvílemi mi to přišlo slabší a pár věcí mi tam nesedělo (uklízení domu). Takže na plný počet to není, ale film můžu určitě doporučit. Především klukům se to bude určitě líbit. Mladí herci zaslouží pochvalu a četník Galabru potěšil. 80% ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Mikuláš je absolutní kult mého dětství. Všechny knížky jsem přečetl nejmíň třikrát, tam a zase zpátky; Miroslavem Vladykou (skvěle) odvyprávěnou kazetu jsem uměl nazpaměť, bez přehánění. V Mikulášovi jsem se zkrátka dokonale zhlédl. A není pro mě teda žádným překvapením, že Goscinnyho a Sempého předloha dala vzniknout něčemu, co vlastně perfektně definuje problematický žánr rodinné komedie. Se vším všudy, s plusy řádně vytučněnými. Svěží a laskavý humor se z knížky na plátno povedlo přenést v relativně neporušené formě, mimo jiné díky vydařenému castingu (Celestýn s Kryšpínem neměli chybu především), a ostuda se nakonec v žádném případě neudělala ani jedinečnému, dle mě zcela nenapodobitelnému vypravěčskému stylu Mikulášových patálií. Takže fakt velká spokojenost. Jediná malá výtka: Vendelín by jistě zasloužil víc prostoru. O:-) --- "Bylo to tak těžké?" ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jmenovaná kniha byla v dětství jednou z nejmilovanějších. Četl jsem ji mockrát, naposledy ale tak před 15 lety. Pamatoval jsem si pár postav, a také fakt, že jsem se knize krásně dětsky smál na plné kolo. A na plné kolo jsem se smál i dnes u filmu. A to už je známka kvality :-) Opravdu jsem se dobře bavil. S filmovým zpracováním další knihy, kterou jsem hltal - Mládí v hajzlu - se to vůbec nedá srovnat. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Ve filmu je scéna, která přímo odkazuje na další dílo Reného Goscinny a to Asterixe a Obelixe. Jedná se o scénu, kde si chlapci chtějí vydělat peníze prodejem elixíru síly. Ve filmu se také objevuje Goscinnyho komiks "Asterix a Obelix". V knize původně nikde nebyl, a proto lze snadno usoudit, že se jedná o poctu a odkaz na samotného autora Malého Mikuláše, neboť k uctění autorovi památky Hergé prohlásil: "Tintin se sklání před Asterixem." (MatyasF)
  • Na place během natáčení panoval mírný chaos, děti zajímalo naprosto vše. Chvílemi dokonce okupovaly režisérskou židličku. (Sfinkter)
  • Ve filmu se objeví na okamžik Gérard Jugnot, jeho přítomnost v miniroli učitele hudby odkazuje na film Slavíci v kleci. (claudel)

Reklama

Reklama