Reklama

Reklama

Na Oscara nominovaný Harrison Ford se ve snímku Indiana Jones a nástroj osudu naposledy vrací ve své ikonické roli pohotového a rafinovaného archeologa, aby prožil své poslední napínavé dobrodružství, které ho jako tradičně zavede do nejrůznějších koutů světa. (Falcon)

Videa (12)

Trailer 7

Recenze (901)

Fr 

všechny recenze uživatele

„MUSÍME ZÍSKAT GRAFIKOS DŘÍV NEŽ NACISTI. …“ Na úvod „omlazenej“ Ford – kurva ano, tohle by mohla bejt budoucnost kinematografie. Žádnej problém s úmrtím, se stářím… Bohužel ne všechno to digitální bylo parádní, takže ona AI ještě má na čem pracovat! Příběh je takovej, jak má bejt – nenudící, fajn honitba za archeologickým artefaktem, která je opravdu dobrou rozlučkou s nezapomenutelnou postavou mýho mládí. /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Nacista Jürgen Voller alias Schmidt má odkazovat na americkou poválečnou operaci Paperclip. 2.) Mechanismus z Antikythéry je skutečný artefakt, který se zřejmě dochoval šťastnou náhodou. Nebyl roztaven jen proto, že zůstal v lodi na mořském dně. 3.) Thx za titule „Vojtěch Kostiha“. ///                         PŘÍBĚH  ****  HUMOR  **  AKCE  ***  NAPĚTÍ  * ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Měl jsem obavy. Ve finále jsem vlastně hodně rád, že se Indiana Jones s vrásčitou tváří Harrisona Forda (i dabingem Jiřího Štěpničky) ještě vrátil. Návrat to byl ve velkém stylu a největší obava, že z toho bude další multivesmírsračka (kterých je teď Hollywood přesycený), byla nakonec zužitkována mírně, okrajově, ale o to osudověji. Důstojná rozlučka a opět zábavný dobrodružný film k tomu. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Je v tom strašně věcí, co mi minimálně při první projekci vadily a nedovolily mi ponořit se do příběhu tak, jak by si asi zasloužil. Hlavně vizuál je oproti všem předchůdcům zkrátka umělý a dost jsem trpěl u úvodního flashbacku. Omládlý Ford bil do očí, a byť akce na vlaku je sama o sobě vynalézavá a intenzivní a dobře reflektuje válečnou špionáž aka Kam orli nelétají, charakter Indyho v ní dostává na frak. Tenhle dřív obyčejný brýlatý profesor, co se mezi náckovskou přesilou často zmateně potácel a plány mu nevycházely, jelikož je vymýšlel za pochodu, přece nikdy nebyl heroickým nezranitelným hrdinou. Důchodcovská linka je naštěstí lepší, snaží se o variabilnější dobrodružství a dynamickou změnu lokací, přičemž po vzoru čtyřky neopomíjí rozvíjet osobnost a osobní život protagonisty. Chybí tomu Spielbergova kreativní inscenace, již Mangold jen občas vykrádá a většinou se k ní ani nepřiblíží, ale příběh je naštěstí dost přímočarý a motivačně sevřený. Zvraty se dopředu předesílají (bacha na loutkové divadlo) a tvůrci se snaží udržet děj v pohybu, i když vyžaduje komorní promluvy. Výtky navíc opět ignorují fakt, že neexistuje něco jako recept nebo optimální podoba filmu o Indiana Jonesovi - jsou tu formální dominanty, kterých se teda Mangold drží křečovitě, a potom jen volné pole působnosti pro žánrové a hypertextuání blbnutí. A toho tady dostaneme dostatek, od Tintina, podmořských verneovek a fascinace objevováním vesmírného časoprostoru v šedesátkách až po ‘ehm spoiler’ sandálové velkofilmy téže doby. Zčásti mě ten film štval, ale nechávám si dost prostoru k tomu, abych ho měl jednou taky hodně rád.. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Sice chovám k Harrisonu Fordovi ohromný respekt, ale nepřijde mi úplně vhodné, aby nyní jako osmdesátník předváděl stejné kousky, ve kterých poskakuje po městě a rve se s každým jako zamlada. Další věc, jenž mne celkem iritovala, byla celá první polovina filmu, v níž je nám naservírováno zhruba 90 minut čisté akce bez jakékoli hutnější příběhové omáčky. Všechny ty bitky a automobilové honičky mne tak nechaly zcela chladným a do díla jsem se jen horko těžko dostával. Mohu tak pochválit pouze záporné postavy, ti byli v čele s Mikkelsenem parádně zvolená parta nácků. Na druhou stranu bohužel kladní hrdinové dosti nezajímaví, staří a nebo otravní. V závěru sice uznávám, že finálních 20 minut, byť plno nejrůznější filmových chyb a šíleností, vylepšilo mé do teď velmi pochmurné celkové dojmy z filmu, ale ani tak to na víc než 3 hvězdy ani zdaleka nemá. 50% Vůbec se mi proto nelíbí, co se z Indiana Jonese za ty poslední roky stalo. Dříve tam také byly akční parádičky a nadpřirozené prvky, ale v té době alespoň tvůrci stáli pevně nohama na zemi. Teď je z toho ovšem velká akční fantasmagorie skoro jako nějaké Rychle a Zběsile. Samozřejmě k tomu navíc nesmí chybět mimozemšťani, cestování časem a nevysvětlitelné a ve filmu nevysvětlené zázraky. PS: Indy má zřejmě v zadku jakýsi Nazi vysílač. Ať se totiž po světě  ve filmu hne kamkoliv, oni jsou mu pokaždé ihned v patách a dorazí na místo zhruba 5 minut po něm, což je další filmová záhada.... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No furt je to ten starej dobrej Indy, Mangold ma nakoukano, takze sem cpe presne to, co maj fanousci radi a co od Indiana Jonese ocekavaj, ale uz to tak nejak nema to svoje kouzlo.  Akce je fajn, ale nic, co by clovek nevidel v ostatnich dilech, triky az na par drobnosti bez problemu, pribehove taky vicemene navrat ke korenum, i kdyz vic samotnyho hledani "pokladu" by neuskodilo. Ford na to ve svym veku porad ma, i kdyz unava na nem krapet videt je. Problem je, ze by k sobe potreboval nekoho lepsiho nez Bridge, ta je totiz fakt na pest a celou dobu me silne srala, jak samotna herecka, tak jeji postava. Prekvapive i Mikkelsen je naprosto o nicem, naprosto nezajimava postava a fakt hodne slabej zaporak. Tentokrat je i krapet slabsi hudba, krome ty jedny ilonicky skladby tady vlastne nic moc zajimavyho nezazni. Urcite se nejedna o zadnou tragedii, furt je to fajn dobrodruznej film, kterejch se dneska uz moc netoci, ale zaroven se jedna o nejslabsi dil, kterej jako rozlucka s postavou moc nefunguje a zaver je vylozene debilni. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (47)

  • Helena (Phoebe Waller-Bridge) má v jeskyni problém se svítilnou, která špatně funguje. Jakmile dojdou k hrobce, položí na ni úplně jinou svítilnu, než kterou držela chvíli předtím v ruce. (LaserJet)
  • Když je u Archimédovy hrobky Helena (Phoebe Waller-Bridge), v jednom ze záběrů si můžeme všimnout stínu na jejím čele. Jedná se o mikrofon. (LaserJet)

Související novinky

Megalopolis staví kampaň na negativních recenzích

Megalopolis staví kampaň na negativních recenzích

21.08.2024

Jak všichni jistě už víte, legendární režisér Francis Ford Coppola (Rozhovor, Vyvolávač deště) na letošním 77. ročníku Festivalu v Cannes uvedl svůj dlouho chystaný opus magnum pod názvem Megalopolis… (více)

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

29.05.2024

Pohled na celosvětové tržby kinařů je tento rok týden od týdne smutnější. O potenciální blížící se krizi kin i velkých filmových studií se mluví už poměrně dlouho a důvody jsou nasnadě. Vzestup… (více)

Guillermo Del Toro málem natočil Star Wars

Guillermo Del Toro málem natočil Star Wars

23.09.2023

Scenárista David S. Goyer (Muž z oceli, Terminátor: Temný osud) čerstvě dělal rozhovor v podcastu Happy Sad Confused a kromě jiného taky potvrdil jednu dlouholetou Star Wars spekulaci. Totiž že v… (více)

Reklama

Reklama