Reklama

Reklama

Velkolepý životopisný film Wong Kar-Waie o bojových uměních vypráví příběh Ip Mana, legendárního trenéra, který se stal učitelem Bruce Leeho. V průběhu několika desetiletí sleduje příběh velké rivality mezi Wing Chunem, zakladatelem odnože kung-fu, která nese jeho jméno (hraje ho stálý Wongův spolupracovník Tony Leung) a hlavním představitelem konkurenční školy Zhang Ziyi. Wong Kar-Wai tak dlouho odkládal střih filmu, až ho s uvedením vlastní trilogie o Ip Manovi předběhl Donnie Yen. Čekání na Wongovu verzi se však vyplatilo. Velmistr, který kombinuje svůj proslavený lyrický styl s ohromujícími sekvencemi bojových umění, je napínavý akční film a zároveň skvostný vizuální zážitek. (Film Europe)

(více)

Videa (23)

Trailer 1

Recenze (152)

VasaX 

všechny recenze uživatele

Velmistr nabízí melodramatický vhled do historie kung-fu okolo Yip Mana. Příliš zdlouhavě, příliš melodramaticky. Dojde sice i na nějaké ty nadsazenější přehlídky stylů kung-fu, aby celý děj oživily, ale bohužel to moc nestačí. Kdyby se melodramatické scény pustily normální rychlostí, hned to má o čtvrt hodinu méně. Jinak je to ztvárnění pěkné, celkem podrobné i obsáhlé, ale trpí na poetické pojetí dramatu. Samozřejmě ti, co čekali wire-fu a jiné akční kungfu žánry, zde je to opravdu cíleno na "životopis" a ne boj. Ale těch několik soubojů, co tam je, je choreograficky velmi zdařilých. Velmistr je zdařilý film, ale v té kadenci filmů Yip Manovy legendy bohužel šedne díky své zbytečné lyrické-dramatičnosti. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Očekával bych, že režisér s pověstí Kar-wai Wonga pojme něco tak rutinního jako kung-fu souboje nějak objevně. To se nestalo a vůbec celá audiovizuální stránka je sice nádherná, ale svou standardností připomíná dvouhodinovou reklamu na adidas točenou někým velmi zručným, koho to ale velmi nezajímá. Takže na souboje se kouká velmi pěkně, na dialogy taktéž (ač jsou poměrně nezajímavé), ale nějaká hloubka nebo poetika? Ne nad rámec tradiční řemeslně zvládnuté bojovky. Nejsem nespokojený, jen jsem překvapený tím, jak obyčejný ten film je. Přirovnání sebe sama k Tenkrát v Americe je předem prohraný boj. 3 a 1/2 ()

Reklama

predators 

všechny recenze uživatele

Moc bych to s oblíbeným Yp Manem nesrovnával. Vlastně bych řekl, že The GM si jde svou cestou, opravdu se tváří více jako životopis. Napovídá tomu i děj, který je plytký a místy nudný a to hodně lidí neskousne. Ostatně i já jsem příznivcem svižnějšího tempa a to nejen v bojových scénách. Nutno dodat, že ty jsou zde kvalitní, ale nevyhnuly se jim zpomalovačky a "přehnanost" efekty. 50% ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Je to sice můj oblíbený Kar Wai Wong, jeho režisérský rukopis je zřetelný, v hlavních rolích hrají moji dva čínští veleoblíbenci Tony Leung a Zhang Ziyi, film má už od úvodních titulků krásné výtvarné pojetí, lahodnou hudbu, je poetický, příjemně melancholický, místy až meditativní... Ale co je tohle všechno platné, když je zároveň i jalový a nudný, nebavil mě, nevtáhl mě do děje a popravdě se přiznám, že jsem mu místy ani mnoho nerozuměl. A navíc všečínský vlastenecký pathos v nových čínských filmech mě otravuje už dlouho a artově stylizované kung-fu souboje mě pomalu začínají unavovat... Hezké obrazy, krásná hudba a líbivá artová patina jsou fajn, ale zkuste prosím páni Číňani příště přijít se záživnějším příběhem. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Pro milovníky a znalce všech těch mnoha různých variant kung-fu věřím, že jde o velmi zajímavý film s ponaučením, historií a hlubokými myšlenkami. Nejsem milovník ani znalec bojových umění a tak mi celý film přinesl jen jedno poznání: bojové ukázky a zpomalovačky by byly pěkné do videoklipu, u filmu jsem ale takřka usínal a stále čekal, až se něco někde stane. V podstatě nic se nestalo a jak unyle, pomalu a vláčně film začal, tak i skončil. Alespoň vizuiálem je to tak o něco zajímavější než Yip Manovské filmy od 2010 dále. Taky mi nějak uniká smysl dělat všechny ty eposy o Yip Manovi chronologicky napřeskáčku. První díl byl druhým, druhý díl je třetím a třetí díl je prvním. Pak se do toho zamotal ještě čtvrtý díl, který chronololgicky už ani nevím, kterým dílem vlastně byl a teď tu máme 'Grandmastera', který se nějak stává chronologicky asi předposledním dílem, ale to ještě nevím, kde se v tomhle všem marastu zabydlí nyní plánovaný Yip Man 3, který rozhodně nebude třetím dílem chronologicky - ani by mě nepřekvapilo, kdyby to už bylo ve vesmíru. Tápu. ()

Galerie (145)

Zajímavosti (11)

  • Film mal medzinárodnú premiéru 7.2.2013 na MFF Berlinale, kde otvoril celé podujatie, na ktorom však nesúťažil, pretože jeho hongkongský režisér Kar-wai Wong predsedal sedemčlennej festivalovej porote. (ludovit14)

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Wong Kar-wai vyučuje kung-fu

Wong Kar-wai vyučuje kung-fu

31.12.2009

Stejně jako jiní asijští režiséři, kteří se prosadili spíš dramaty (Zhang Yimou či Ang Lee), i Wong Kar-wai (foto) si chce vyzkoušet film s větší porcí akce. Pro něj to ale nebude první setkání s… (více)

Reklama

Reklama