Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva vykutálení pánové Burke a Hare se chtějí dát na vysoce výdělečný byznys, který spočívá v poskytování mrtvol lékařské škole v Edinburghu, tehdejšího centra lékařského výzkumu. Jediné, co jim chybí, jsou těla. Film je inspirován skutečnými událostmi. (JayZak)

Recenze (134)

Terva 

všechny recenze uživatele

Tento příběh se zakládá na pravdě. Až na ty části, které pravdivé nejsou. Anglický humor hned od samého začátku. CITÁT - Představení začíná roku 1828 ve skotském hlavním městě Edinburgh. Burkeho a Hareho potkáváme v momentě, kdy poptávka po jistém zboží převýší nabídku a oba podnikatelé se ujímají své životní šance - založit prosperující podnik. CITÁT - Je to párek podvodníků......... Podnikat v pohřebnictví a prodávat mrtvoly doktorům - Starým McDonaldem to začalo. To by nebyl britský snímek, aby se to obešlo bez Coleridgeho nebo Shakespeara - ale to jen tak okrajově. Příběh je to o mrtvolách a umění. Černého humoru habakuk, dobře se to sleduje a každý čeká, jak to dopadne. CITÁT - Neb nikdy tu nebyl příběh takové strasti, jako ten Ginny a Romea. Co by člověk neudělal pro lásku................ ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

podařená tragikomedie,kterou možná trošku sráží právě její rozpolcenost,kdy není úplně jasné,zda chce být komedií,nebo klasickým dramatem/tragedii.Osudy těchto dvou pánů jsou natolik zajímavé,že by vážnější nota nebyla na škodu.Naštěstí obsazení je tady věru vydařené a duo Pegg/Serkis film bez problémů utahne.Hodně potěší i menší roličky herců jako Bill Bailey,Stephen Merchant,nebo Tim Curry...80% ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Landis sice stále umí pobavit a má zde nejednu opravdu vtipnou scénu, ale zároveň zde působí, jako by už ztratil svůj cit pro tempo a načasování gagů. Jak jinak si totiž vysvětlit, že i přes dobrý námět, skvělé herce a příjemný anglický suchý a černý humor to celé působí tak průměrně a zapomenutně? Popravdě mi to bohatě stačilo vidět jednou a nějaké druhé zhlédnutí se u mě konat určitě nebude. A závěr mi taky spíš ubral dojmy, ať už je inspirován skutečností nebo ne... 3* ()

Rssa 

všechny recenze uživatele

Černohumorná historická komedie, ve které sledujeme podivuhodný životní vzestup dvojky Burkeho a Hareho a jejich obchod s lidskými mrtvolami. Některé momenty jsou třeskutě vtipné, některé jen na pousmání, celkově je to ale hodně zábavná věc. Jak už je zvykem, v jedné z vedlejších rolích uvidíme i Jessicu Hynes ze Spaced, i další vedlejší postavy jsou obsazeny výtečně, navíc Isla Fischer je fakt zlatíčko. Povedená věc. 80 % ()

Lachvos 

všechny recenze uživatele

Určitě každý z nás někdy v minulosti použil výraz "černý humor". To ovšem stejně jako já doteď nevěděl o čem mluví, dokud neuvidí/neviděl tento snímek, a až poté pochopí spojení oněch dvou slov. Není to film k popukání, ale prakticky za každým snímkem či nenápadným náznakem se skrývá britský humor ve všech možných podobách. A tím je toto dílo jediné svého druhu, takže závěrečný verdikt: Můžete vstoupit, ale pouze pro zvané... ()

Galerie (50)

Zajímavosti (2)

  • Jména v názvu filmu patřila dvěma skutečným skotským zlodějům v 19. století. Jejich specializace byla velmi zajímavá - kradli mrtvoly a prodávali je univerzitě v Edinburghu na výzkum. (Sfinkter)
  • Skutečný William Hare svědčil u soudu proti Williamu Burkemu a zatímco Hare dál kradl mrtvá těla, Burke byl odsouzen, popraven a prodán univerzitě na pitevní stůl. (korbitch22)

Reklama

Reklama