Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na Kavkazu zuří válka mezi Ruskem a Gruzií. Do této válečné oblasti přijíždí americký novinář a jeho kameraman, aby zdokumentovali situaci pro svoji televizi. K ruce mají místního člověka, který jim má dělat průvodce a tlumočníka. Když se všichni tři dostanou do křížové palby, přestane jim jít o reportáž a začnou bojovat o holé životy. (toy79)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

5 Days of War je film, kterej na první pohled moc nezaujme. Podle názvu jsem čekal obyčejný válečný biják a dostal jsem úplně něco jiného. Dostal jsem inteligentně a hlavně hodně syrově pojatý pohled na moderní válku - tentokrát na konflikt mezi Gruzií a Ruskem. Dostala mě jak bravůrní technická stránka filmu - kamera, efekty, prostředí -, výborně obsazení herci, složení především z neznámých tváří a tak film působil hodně věrohodně, dalo by se říct až dokumentárně. Musím frknout 5*, protože jsem po celou dobu skoro nedýchal a pokud by byla možnost, určitě bych na to šel do kina! A palec hore musím dát i za hudbu, která byla krásná. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

PRVNÍ OBĚTÍ VÁLKY JE PRAVDA..... /// Těžký je život válečnýho novináře pod palbou separatistů. Práce, při který jde o víc než o peníze, přináší nevšední zážitky. Pohled na skutečný Rusko – Gruzínský konflikt, snaha prezidenta Saakašviliho o řešení situace......politickou PRAVDU bych tu však nehledal(a). Spíš bych se těšil(a) na film s velkým počtem komparsu, solidními válečnými scénami, dobrým napětím, rachotem bitevních vrtulníků a objímačkou (s hubanem) v polozničeném Gori. Pohled na několik srpnových dní roku 2008, jenž mohli zastínit olympiádu v sobě nemá tolik autentičnosti jako Shake Hands with the Devil, ale je mu podobný v mnoha směrech. A R. Harlin z toho vymačkal asi víc než se dalo! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, že letící Suchoj nepřináší novomanželům (jenom) štěstí. 2.) Chci vidět novináře s největší ,,klikou“ na světě. 3.) Jsem uvězněnej novinář a mám paměťovou kartu plnou záběrů. Válečných. 4.) Přemejšlím, jestli je XXI. století konečně ta doba, kdy se dá ukrýt v kostele. 5.) Chci mrknout na konflikt, ve kterým byl prezident V.Klaus na straně Rusů a česká vláda ,,fandila“ Gruzíncům. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ *** ()

Reklama

AD P 

všechny recenze uživatele

Mám síce rád tento tip filmov, ale toto ma akosi nezaujalo. Od môjho obľúbenca R.Harlina čakám o dosť viac. Neverím že tvorca hitov ako Die Hard 2, Cliffhanger či Deep Blue Sea robí takéto (podla mňa) nemastné-neslané tituly. Val Kilmer je tu zbytočný, Dean Cain plochý ( ako vždy ) a neverím že velikán ako Andy Garcia padol až takto hlboko. ()

ywo666 

všechny recenze uživatele

Trochu ohľadom objektívnosti filmu. Rusi tu rozhodne nie sú démonizovaní. To, čo ukazoval film, je relatívne slabý odvar toho, čo sa v praxi deje v ruských konfliktoch. Minimálne, tie dievčiny by neostali bez znásilnenia. Čo sa tíka ale druhej strany, tak tam určité provokácie boli a Saakashvili je skorumpované hovädo, ktoré uvrhlo krajinu do mizérie. Pravdivá je ale jeho prozápadná orientácia a navonok imidž reformátora. A práve inklinácia k západu bola tŕňom v oku Rusov. Pravda, tiež je, že USA sa na Gruzínsko vysrali a EU sa len veľmi pomaly a opatrne dokopala k aktivite. Otázke aké kto mal možnosti, ale túto "Game of chicken" Rusi vyhrali. Takže k filmu. Vidíme dojemný príbeh vojenského novinára, ktorý pobehuje v konfliktnej zóne a snaží zachrániť kožu sebe, iným, ale hlavne ochrániť datovú kartu s nahrávkami vojnových zločinov. Film má celkom veľa známych (aj keď druhotriednych) hercov. Ale Kilmer, Garcia, Šerbedžija, Spaech, Heather Graham a Dean Cain majú len malé úlohy. Vojenské filmy pozerám málo, (stačí mi, že sa o konfliktoch učím), takže možno budem trochu nadhodnocovať, lebo nepoznám techniky a postupy v žánry. Nechýba napätie, akcia, slušné zobrazenie konfliktu, aké také emócie, nejaké trefné hlášky a slušný záporáci. Čiže výsledné znenie? 70% a prikloním sa k vyššiemu hodnoteniu, lebo fakt nemám rád ruskú vojenskú a zahraničnú politiku. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Patetická gruzínská propaganda a turistický průvodce po Kolchidě, vše made in USA. Vzdělávací rozměr je prakticky na čistý odpad - Gruzie není v Evropské Unii, její armáda nebyla přečíslena 3 ku 1, na Ruské straně bojovalo pravidelné vojsko a ne najatí žoldnéři a Saakašviliho jednostranné vyhlášení zastavení palby bylo posléze ukončeno gruzínským dělostřeleckým bombardováním osetských vesnic. Kinematograficky je to lepší, ale ne o moc. Film používá prakticky všecky možné metody jak ždímat emoce. Podstatná část stopáže je ve zpomaleném pohybu s klavírní hudbou v pozadí, postavy pronášejí hlášky kterými napovídají jak se má divák cítit a pochopitelně nechybí vsuvky na efekt. Za všechny stačí popsat scénu v sadu. Reportér jí jablko, záběr na vlnící se trávu, záběr na spící kočku, záběr na jablka, záběr na pavučinu s pavoukem, dramatická hudba, reportér jí jablko, na horizontu se objevují ozbrojenci a tanky. Podobnými scénami režisér nešetří. Paradoxně přes to všechno jsou hlavní postavy téměř bez emocí. I když je film mizerný skoro ve všem ostatním, má dvě obrovské plus a to je perfektní kamera a hodně slušný vizuál. Na rozpočet se nehledělo a je to vidět. Škoda, kdyby režisér místo toho natočil fantasy o zoufalých lidech bránících se útoku zlovolných skřetů a orků, udělal by líp. Tam by nevadil ani patos, ani černobílé rozlišení na absolutní dobro a zlo, ani citové vydírání. Pokud bych měl vedle sebe postavit 5 Days of War a Olimpius inferno a hodnotit je z hlediska snahy o vyvážený pohled, tak vedle sebe postavím odpad a čtyři hvězdičky. Porovnání z hlediska kinematografického zážitku nabídne férovější souboj, ale i ten ruská verze vyhraje rozdílem třídy. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Aj keď natáčanie prebiehalo v Gruzínsku mnoho členov štábu bolo z Bulharska, a to z toho dôvodu, že v Gruzínsku je veľmi málo ľudí, ktorí majú skúsenosti s prácou na filmoch. (m.a.t.o.)
  • Film se neshoduje ani s verzí od Kremlu, ani od Osetie a ani od Gruzie. (vimanzen)
  • Gruzínska armáda poskytla na natáčanie obrnené vozidlá, zbrane, vrtuľníky a dokonca aj svojich vojakov. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama