Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bouře, Shakespearova hra převedená do moderní filmové verze, v níž Prospero, v originále muž, zde žena, vládnoucí živlům a původně i vládnoucí italskému Milánu, byla svržena z trůnu a se svojí tříletou dcerkou byla vyslána v bárce na moře zemřít nebo se už aspoň nikdy nevrátit. Prospero se ale usadila na dalekém, takřka pustém ostrově, kde si podmanila svým uměním a knihami duchy a netvory, kteří jí slouží.
Po dvanácti letech života a výchovy dcerky na ostrově přichází čas na zúčtování s těmi, kteří ji svoji lačností po moci a zradami zasáhli do života - s neapolským králem a jeho synem, královým bratrem, rádcem a v neposlední řadě samotným Prospeřiným bratrem. Ti všichni se právě plaví nedaleko ostrova, když je zastihne mocná bouře. (MartinezZ)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (39)

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Fascinující mnohotematický Shakespeare, který naplňuje svůj titul a je vizuální bouři. Připouštím, že triky v některých chvílích ztrácí balanc a z příjemné nadsázky se mění v pouze špatné CGI, stejně tak lze naříkat nad komediální rovinou či nešťastným obsazením role "Romea", ale Helen Mirren, Ben Whishaw i Julie Taymor nás svým mišmašem drtí mocně. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Bouře je jeden z nejhezčích a mých nejoblíbenějších Shakespearů, který v této hře uspořádal vskutku mimořádně fantastické divadlo. Právě Bouře si určitě adaptaci v podobném stylu, jako je tenhle film, určitě zaslouží. Tenhle film mě vizuálně absolutně dostal, efekty jsou naprosto luxusní, po téhle stránce je to fakt totální žranice, neměl jsem s tím sebemenší problém a absolutně mě to nadchlo. Po herecké stránce je taky vše v pořádku (kraluje zejména Helen Mirren, v tomto zpracování je Prospero žena). Režie taky výborná. Pravdou ale je, že ten film je opravdu těžko stravitelný a já ho lehce nadhodnocuji právě tím, jak úžasně ve výsledku vypadá. Místy se to dost vleče, ale ta celková vizuální podoba a herci všechno plně vynahrazují. Fantasy, která zaujme, ale je to možná spíš pro zkušenější a lehce náročnější diváky, u téhle Bouře si totiž asi moc nezarelaxujete. 75%. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Julie Taymor se vrací tam, kde mě naprosto rozsekala geniálním Titem. Nevychází jí to tak dobře. Ovšem rozhodně nejde o takovou hrůzu, jak bych podle přijetí čekal. Když člověk pochopí její stylizaci - tedy plně zachovaná divadelnost, kdy je vlastně filmovými prostředky sehrána divadelní inscenace, tak ten kýč, přehrávání a nesourodost začnou dávat smysl. Skutečně nejde o takový nářez jako u Tita a hlavně CGI zážitek skutečně kazí, jinak jde ale o jedinečný film. Už jen kvůli skvělé Helen Mirren. A stěžovat si na děj? Na kritiku Shakespeara si fakt netroufám. 3 a 1/2 hvězdy. Dolů to táhne právě onen počítačový kýč. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Napodruhé se Taymor se Shakespearem fatálně minula...Vedle nezapomenutelného Tita působí Bouře jako chudý příbuzný odehraný ochotníky na tripu v předvečer Woodstocku...Nepomáhají ani její herečtí oblíbenci či nové oskarové posily...Až na několik výjimek chybí opojné a dráždivé obrazy, kterými nás režisérka okouzlovala v předchozích filmech...Vyprávění roztříštěné a bez síly... ()

buchli 

všechny recenze uživatele

Bouře se těžko zfilmovává. Jednak je děj tak nějak rozptýlený po celém ostrově, takže musíte neustále přeskakovat mezi jednotlivými liniemi a postavami, jednak proto, že si jako divák těžko vytváříte sympatie k postavám - všechny (kromě Mirandy a Ferdinanda, kteří jsou tak naivňoučcí, až to bolí - díky, WS) vidíme snad jen ve špatném světle, a pokud se tam někde objeví něco pozitivního, stejně na to není dost času. Také se nemůžete ubránit pocitu, že by si to zasloužilo epičtější adaptaci... i když tahle se opravdu snaží. Hudba má pár dobrých momentů, Ariel je sympatický (a míň zneklidňující než to mimino s děsivým hlasem v Prospero's Books) a herci jsou tradičně dobří (hlavně Helen Mirren, nepřekvapivě, a opilecké duo Alfreda Moliny a Russela Branda - i když ten jen hraje zase to samé; Djimon Honsou trochu zklamal - jeho Kaliban je prostě přesně takový, jak by se čekalo, nic víc, nic míň), jak už to u Shakespearovských adaptací bývá. Taky musím říct, že mi Prospero jako žena dává z nějakého důvodu větší smysl... ()

Galerie (43)

Zajímavosti (5)

  • Pro Alfreda Molinu je to druhý snímek vycházející z díla Williama Shakespeara. Tím prvním byl As You Like It. (Taninaca)
  • Pro Alana Cumminga je to už druhá spolupráce s Julií Taymor, prvně se setkali při natáčení snímku Titus. (Taninaca)
  • Ve filmu narozdíl od Shakespearovy předlohy došlo k jedné zásadní změně. Režisérka Julie Taymor udělala z hlavní postavy, kterou je v původní hře milánský vévoda Prospero, ženu. Ve filmu ji hraje Helen Mirren. [Zdroj: Filmserver.cz] (zdeny99)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama