Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (196)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Kdyby se Generál Patton narodil o 80. let dříve, tak by Jih možná proti Severu neprohrál. Fantastický George C. Scott, který ztvárnil jednoho z největších válečníků co kdy na druhé straně oceánu chodil. Dominantní predátor, který není nikdy přesycen válkou. Film se místy trošku vleče, ale africký úvod nebo závěr jsou prostě jedno velké One Man Show. 70% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

"Bojovali sme proti nesprávnemu nepriateľovi. Mali sme poslať Nemcov na Bolševikov." Vynikajúci film z kolekcie old school vojnových filmov. George S. Patton bol jeden z najlepších generálov, ktorí kedy stáli na bojisku a človeka tu zaujme mnoho vecí a tiež sa o Pattonovi dozvie veci, o ktorých možno ani nevedel. Vyobrazenie vojny je skvelé, ale s tým vojnové filmy nemali problém ani v tak skorých rokoch, v akom bol natočený aj tento. Na čo ospevovať a opisovať film, ktorý získal 8 Oscarov? Dovolil by som si teda napísať že mi chýbala vo filme Pattonova záhadná smrť a dokonca nebola ani spomenutá. Ale ak by náhodou bola vo filme spomenutá jedna z konšpiračných teórií, že za jeho smrťou stoja židia, kvôli jeho povojnových vyjadreniach o národných socialistoch, tak by asi tento film ani nebol v nominácií Oscarov. Odporúčam tento film všetkým fanúšikom vojnových filmov, ktorý aj pri jeho neskutočne dlhej stopáži vôbec nenudí. ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Výborně zrežírovaný film se skvělým hereckým výkonem Geotgeho Scotta v roli generála Pattona, který, proč to nepřiznat, byl hubatá, samorostlá osoba, která si nebrala servítky nikdy před nikým. Ovšem voják až do korku kostí,který se zasloužil o úspěch mnoha bitev. Velmi pěkný válečný film, který více než na krvavá jatka se za měřuje na jeho osobnost. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Starší, ale stále skvelý film o slávnom generálovi. Je fajn, že sa tvorcovia nezamerali iba na jeho úspechy, ale dali priestor aj jeho výbušnejšej povahe a "hube" z ktorej často vypustil výroky, ktorými si dokázal znepriateliť významných ľudí okolo seba. Ten sa mal narodiť o 1000 rokov skôr. Každopádne je to veľkofilm ako sa patrí, niekoľko veľkých bojových scén tu je a sú výborné, len nie dostatočne dlhé. Predsa len ide skôr o vykreslenie situácie, ako ukážku krviprelievania. Najlepšou správou je, že napriek tomu, že sa vo filme dosť kecá, tak sú to dialógy dosť zaujímavé a takmer 3-hodinový film mi zbehol ako voda. Jedinú výhradu mám k jemne naivnému zobrazeniu toho, že Patton všetkým prechádzal ako nôž maslom. Nemci spisujú mŕtvych a zajatých v tisícoch a pár krátkych záberov ukazuje akoby Patton stratil 20 mužov.Tak jednoduché to zas nebolo. Nemci bojovali na niekoľkých frontoch a boli roztrúsení takmer po celom svete. Je takmer isté, že proti plnej nemeckej sile by nemal šancu a nikdy by nedovolili menu Patton presláviť sa. Jeho opovrhovanie Rusmi ma tiež prekvapuje, pretože je slávny hlavne preto, že Nemci čelili silnému tlaku z východného frontu. Ale film je super. 90%. ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Učebnicová ukázka americké propagandy. Když se ale chtějí Amíci plácat po zádech, tak ať, nevnucují-li to nikomu... Generál Patton, coby naprosto typická hlavní postava, která má šlechetné srdce ukryté pod hodně tlustou slupkou arogance a oplývá několika sociálně akceptovatelnými výstřelky má ten problém, že je u ní vyobrazen jen zlomek jejích charakterových vad a i tak je nepříjemná. Nevím jaký byl cíl tvůrců tohoto filmu - věrně zachytit život Pattona v období války nebo zidealizovat tuto postavu divákům? Na mě to každopádně nezapůsobilo ani jedním způsobem - na poctivé poselství je to příliš jednostranné, na snahu podpořit dojem Pattonovi nedotknutelnosti je hlavní postava neuvěřitelně nesympatická, někdy až protivná. A dívat se na postavu, kterou nemůžete vystát, takřka tři hodiny?! To je fakt moc. Coby válečný film jde pak o standard, kterého ve své době vznikly desítky. // Pokud jste nabyli dojmu, že k historicky významným (kladně významným) postavám nemám úctu, pak jste na omylu. Úcta nemá s dobrým filmem co dělat - Patton je věc jedna, film o něm věc druhá. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (30)

  • Mnoho citací ze zahajovacího projevu jsou skutečná slova George S. Pattona. Avšak ne všechny z nich byly proneseny najednou a řeč je tedy směsicí Pattonových výroků. (Herr_Flick)
  • Americké a britské filmové tanky jsou typu M-24 Chaffee, které byly používané za 2. světové války. Německé tanky jsou však americké tanky M-47 a M-48 poválečné výroby. Ironií je, že tanky M-47 a M-48 jsou nazývány "Patton“. (Herr_Flick)
  • V jedné scéně visí za generálem Pattonem politická mapa Evropy. Ta však neodpovídá situaci válečné ani předválečné - je z budoucnosti. Polsko je na ní v dnešní podobě, kterou však získalo až po válce. Německo je naopak o mnoho menší. (Zik2)

Reklama

Reklama