Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (196)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Francis Ford Coppola, Edmund H. North .. “Žádnej bastard ještě nevyhrál válku tím, že by zemřel pro svojí zemi. Vyhrál ji tak, že donutil jinýho pitomce, aby on zemřel pro tu svou." ___ George Patton - nevymáchaná huba, pobožný historik a především milovník válek. Proč jen nedostal víc nafty a nezastavil svoji Třetí armádu až někde na Slovensku aneb kdo zná historii, jistě chápe, kam tímto povzdechem mířím. Politika není pro válečníky a Patton byl jednou z jejich obětí, což ukazuje film nejen v této zmíněné rovině. Skvěle natočený výpravný portrét velkého válečníka, který se ve své druhé polovině stává jedním z vrcholů válečných filmů. Vedle herce George C. Scott září přinejmenším herecky stejně i Karl Malden jako generál Omar N. Bradley. Nelze opomenou ani scénář Francis Ford Coppola, který se tímto počinem rozehříval na svoji nadcházející "dobu" slávy, která už byla za dveřmi a mimo jiné mu přinesl první Oscar. 90%. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Patton je určitě dobrý film, na můj vkus se ale až příliš spoléhá na excentrickou povahu slavného generála a zbytek snímku pak působí nekonzistentně a zbytečně rozkouskovaně: africké tažení spojené s bojem proti "pouštní lišce" Rommelovi; boje o Sicílii, kde se dva egocentrici Patton a Montgomery pokouší předhonit jeden druhého (kdo ví, jak to bylo ve skutečnosti) a nakonec Pattonovo vítězství v Ardenách + konec války. Spíš bych ocenil větší sevřenost nebo soudržnost, takhle se sice pokocháme pěknými exteriéry, ale moc si jich neužijeme. Hlavní postava je naštěstí natolik výživná a dobře napsaná, že s ní celou tu válečnou anabázi projdete bez náznaku nudy, k čemuž přispívá i vynikající výkon Gerge C. Scotta (je celkem zajímavé porovnat tento jeho výkon s tím z Doktora Divnolásky). 3,5*. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Generál Patton je jeden z najkomplikovanejších charakterov, aký bol vôbec kedy filmovo spracovaný. Komplikovanosť jeho charakteru sa dá hádam divácky najzrozumiteľnejšie vyjadriť tvrdením: "chcel by som, aby ma viedol do vojne, ale nechcel by som s ním ísť na pivo." Na jednej strane vynikajúci veliteľ a stratég, vzdelanec, milovník histórie, umenia, filozofie.... na strane druhej spupný, arogantný, impulzívny hulvát a grobian. Už jeho úvodný monológ pred americkou vlajkou mnohé naznačil, pričom tento vytýčený smer si film udržal po celý čas. Musím podotknúť, že G. C. Scott to zahral veľmi presvedčivo, ťažko by ste našli iného herca, ktorý by túto náročnú postavu zvládol tak dokonale. Okrem zaujímavého Pattonovho životopisu, ktorý sa na nedostatok nudy rozhodne sťažovať nemohol, ma zaujalo aj niekoľko výborne spracovaných bojových scén a historické podhubie jeho životného príbehu. Môžem len odporučiť.85/100 ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Špičkový portrét legendárního generála. Starosvětský, narcistický, neomalený, nebojácný, Patton byl opravdový charakter a Scott ho zahrál naprosto bezchybně a charismaticky. Ať už byl generál jakýkoli, kdybych šel v té době do války, bylo by mi ctí nastoupit pod jeho velením. "Compared to war all other forms of human endeavor shrink to insignificance." ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Fascinující portrét jedné velké osobnosti druhé světové války, pojatý skutečně velkolepě. Jen málokterý válečný film pokrývá tolik významných bitev: od Tunisu přes Sicílii až k Bastogne. Scott je jako Patton navíc velmi přesvědčivý. Jen kdyby z toho nebyl cítit nezdravý obdiv k armádě a válčení. 80% Zajímavé komentáře: Pohrobek, Terminus ()

Galerie (61)

Zajímavosti (30)

  • Americké a britské filmové tanky jsou typu M-24 Chaffee, které byly používané za 2. světové války. Německé tanky jsou však americké tanky M-47 a M-48 poválečné výroby. Ironií je, že tanky M-47 a M-48 jsou nazývány "Patton“. (Herr_Flick)
  • Šlo o nejoblíbenější film Richarda Nixona, který si pouštěl častokrát v Bílem domě, zejména předtím, než měl mít nějaké důležité vojenské rozhodnutí. (skinny9)
  • Patton skutečně věřil v reinkarnaci. Veřil, že ve svých minulých životech byl například římským legionářem, který zahynul v boji proti Parthské říši, vojákem na obou stranách Stoleté války či generálem ve službách Joachima Murata, Napoleonova maršála (všechny jeho předchozí životy měla spojovat profese válečníka). Krom toho však byl zároveň křesťan, což je protimluv, neboť křesťanství reinkarnaci zcela odmítá (těžko se kombinuje s ideou vzkříšení mrtvých). (vojtaruzek)

Reklama

Reklama