Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (196)

Freemind 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo, které má bohužel několik hluchých míst. Na této namáhavé, tříhodinové ploše byl ale načrtnut až puntičkářsky detailní psychologický portrét geniálního vojevůdce - postavy monumentální i pitoreskní zároveň. Romantický tyran, sentimentální necita, nezvladatelně impulzivní stratég. Patton mi jako postava vůbec nebyl sympatický, tak hrozně se vzdaloval všemu, čeho si na lidech vážím - uznávám ale, že výjimečné situace si žádají výjimečných řešení. A o tom je vlastně celý tento film. Když je zle, je třeba vypustit Krakena, ten pak ale samozřejmě těžce nese, že ho někdo cpe zpátky do klece, když už je po všem. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Můžu jenom napsat, co už tu napsáno je- skvělá hudba, výborný herecký výkon G. C. Scotta, dobře natočený film, který nepoškozuje ani delší stopáž. Obával jsem se nudného a rozvleklého příběhu jednoho veleslavného generála s nádechem dokumentu, ale nic z toho se nekonalo. Milovníkům válečných filmů lze doporučit, i když napětí obvyklé tomuto žánru nečekejte. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Parádní životopisný velkofilm, ve kterém se dá dozvědět spousta zajímavých informací a postupu spojenců v Africe i Evropě. Patton byl vulgární a arogantní hovado, ale přesně tenhle typ chlapa je potřeba k vyhrání války. A je škoda, že potom fakt netáhl až do Ruska. Na 90% jsme mohli mít od těch rudých šmejdů pokoj. ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Učebnicová ukázka americké propagandy. Když se ale chtějí Amíci plácat po zádech, tak ať, nevnucují-li to nikomu... Generál Patton, coby naprosto typická hlavní postava, která má šlechetné srdce ukryté pod hodně tlustou slupkou arogance a oplývá několika sociálně akceptovatelnými výstřelky má ten problém, že je u ní vyobrazen jen zlomek jejích charakterových vad a i tak je nepříjemná. Nevím jaký byl cíl tvůrců tohoto filmu - věrně zachytit život Pattona v období války nebo zidealizovat tuto postavu divákům? Na mě to každopádně nezapůsobilo ani jedním způsobem - na poctivé poselství je to příliš jednostranné, na snahu podpořit dojem Pattonovi nedotknutelnosti je hlavní postava neuvěřitelně nesympatická, někdy až protivná. A dívat se na postavu, kterou nemůžete vystát, takřka tři hodiny?! To je fakt moc. Coby válečný film jde pak o standard, kterého ve své době vznikly desítky. // Pokud jste nabyli dojmu, že k historicky významným (kladně významným) postavám nemám úctu, pak jste na omylu. Úcta nemá s dobrým filmem co dělat - Patton je věc jedna, film o něm věc druhá. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (30)

  • Americké a britské filmové tanky jsou typu M-24 Chaffee, které byly používané za 2. světové války. Německé tanky jsou však americké tanky M-47 a M-48 poválečné výroby. Ironií je, že tanky M-47 a M-48 jsou nazývány "Patton“. (Herr_Flick)
  • Původně byla hlavní role nabídnuta Rodu Steigerovi, který ji odmítl, což později označil za svou největší chybu. (Kamiiik)
  • Americké stíhačky P-51 Mustang jsou ve filmu "hrány" upravenými španělskými stíhačkami HA-1112 Buchón, což jsou licenčně stavěné německé Messerschmitty Bf-109. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama